Hoeveel groenten en fruit heb jij echt nodig per dag?

Dit is het officiële advies.

© Getty Images - Catherine Delahaye

gettyimages-1303813494

Groente en fruit zijn gezond, dat weten we allemaal. Maar hoeveel heb je nou écht nodig elke dag? En hoe doen we het vergeleken met andere landen? We hebben het voor je uitgezocht.

Zo veel groente en fruit heb je nodig

In Nederland geldt de richtlijn: eet 250 gram groenten en 200 gram fruit per dag. Het is niet de bedoeling dat je groente en fruit voor elkaar vervangt, want ze leveren andere stoffen die je nodig hebt om gezond te blijven. Sommige gezonde stoffen vind je wel in allebei. Zoals polyfenolen, flavonoïden, carotenen en vitaminen zoals vitamine c, foliumzuur en vitamine A. Net zoals de mineralen kalium, calcium en magnesium en natuurlijk vezels.

Verse groenten en fruitsoorten, voorgesneden groente en fruit, groente en fruit uit de diepvries, uit blik of uit een pot (zonder toegevoegd suiker of zout), gepureerde groenten (zonder toegevoegd suiker of zout) en gedroogd fruit (zonder toegevoegde suiker) tellen allemaal mee. Groentesap telt niet mee, net zoals fruitsap. Dit komt omdat er te weinig onderzoek is gedaan naar het verband tussen sap en het risico op chronische ziekten. Aardappels tellen overigens niet, net zoals peulvruchten.

200 gram fruit is ongeveer:

  • twee mandarijntjes en een peer
  • halve mango en een plakje ananas
  • een banaan en twee kiwi’s
  • twee pruimen en een stuk meloen

Ondanks dit duidelijke advies komen we daar in Nederland lang niet aan. Gemiddeld eten we maar 153 gram groente en 135 gram fruit. Meest gegeten groente? Tomaat, komkommer, wortel en sla. Qua fruit houden we het meest van appels, bananen, mandarijnen en aardbeien.

Dit is het voedingsadvies in België

In België is de richtlijn iets hoger: minstens 250 gram fruit (met een voorkeur voor vers fruit) en minstens 300 gram groenten (met de nadruk op variatie en groenten uit het seizoen). Opvallend is dat België adviseert om de inname van groente te verspreiden over de dag en minimaal twee keer per dag iets van groente te eten. De reden hiervoor is dat vitamine C heel snel door het lijf wordt gemetaboliseerd. Door een paar keer per dag iets van groente (of fruit) te eten heeft je lijf langer de beschikbaarheid tot vitamine C. Daarnaast wordt nog de nadruk gelegd op het eten van verschillende kleuren groente en fruit en wordt er juist niet specifiek geadviseerd om biologische groente te eten, omdat de milieu-impact van biologische landbouw zowel hoger als lager kan zijn dan gangbare teelt.

Wereldwijde inname

Data van 162 landen laat zien dat we gemiddeld 186 gram groente per dag eten. In Centraal-Amerika gaat het om slechts 56 gram per dag, in Oost-Azië maar liefst 349 gram per dag. In Azië voldoet 10% van de landen aan de richtlijnen van de gezondheidsorganisatie WHO (die gaan uit van 240 gram groenten per dag en in totaal 400 gram groenten en fruit gecombineerd). In Europa is dat 11%.

Volg je Runner's World al op Facebook en Instagram?