Uit onderzoek blijkt dat sporten in warm weer kan zorgen voor darmklachten
Volgens experts kan dit zelfs gevaarlijk worden.
© Getty Images - vitapix

Hardlopen met hoge temperaturen gaat de ene loper gemakkelijker af dan de andere. We hebben het al vaker gehad over de invloed van hitte op je lichaam en je loopprestatie, maar volgens nieuw onderzoek heeft hitte ook veel invloed op het darmstelsel van duursporters - en dat kan zelfs gevaarlijk worden.
Buikproblemen door hardlopen in hitte: dit zegt de wetenschap
Onderzoekers van de Australische Monash University lieten ervaren duursporters twee uur lang hardlopen. Eén groep trainde bij temperaturen tussen de 21 en 30 °C, de andere groep tussen de 35 en 37 °C. Met diverse tests en bloedmonsters voor en na de training werden de lopers gecontroleerd.
De onderzoekers ontdekten dat naarmate de lichaamstemperatuur steeg, ook het risico op ontstekingen en schade in de darmwand toenam. Dit is op zich een bekend fenomeen en wordt ook wel exercise-induced gastrointestinal syndrome genoemd, oftewel maag- en darmklachten door inspanning. Denk hierbij aan vervelende symptomen zoals misselijkheid en overgeven, maar ook een opgeblazen buik of diarree.
Volgens de onderzoekers is het risico wel nog een stuk hoger bij warm weer aangezien de lichaamstemperatuur hoger en sneller stijgt. De darmwand raakt beschadigd, wat ervoor kan zorgen dat schadelijke stoffen uit het darmstelsel in de bloedbaan terechtkomen. In extreme gevallen zou dit zelfs kunnen leiden tot bloedvergiftiging, wat extreem gevaarlijk kan zijn.
Dit kun je doen
Nu zal het in Nederland niet zo snel gebeuren dat we regelmatig onze lange duurlopen met 35°C of meer moeten doen, maar toch is het handig om er (bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie op een warme bestemming) rekening mee te houden. Om vervelende darmklachten te voorkomen kun je hetzelfde advies volgen waarmee je ook algemene oververhitting kunt voorkomen: laat je lichaam langzaam wennen aan hardlopen in de hitte, ga niet op het heetste moment van de dag, doe wat rustiger aan dan normaal en blijf altijd goed hydrateren. Door goed naar de signalen van je lijf te blijven luisteren kun je vervelende gevolgen voorkomen. Zit je al midden in een wedstrijd of training en krijg je dan last van maag- of darmklachten, dan kunnen deze tips helpen.
Houd je darmen sterk
Daarnaast geven experts aan dat een sterk en gezond microbioom (het geheel aan micro-organismen in je darmstelsel, ook wel darmflora genoemd) je darmen kan beschermen. Het is een bekend feitje in de hardloopwereld dat je voor een (lange) training vooral licht verteerbare voeding wilt eten, zoals snelle koolhydraten uit wit brood of pasta. Voor een sterk microbioom heb je echter vezelrijke voeding en een gevarieerd voedingspatroon nodig; zorg dus tijdens de overige maaltijden van de dag voor genoeg gezonde variatie. Hier lees je alles over het microbioom.
Volg je Runner's World al op Facebook en Instagram?