Zo gaat het er achter de schermen aan toe bij de Dam tot Damloop

RW's Franziska liep een dagje mee als vrijwilliger!

© Dam tot Dam

Dam tot dam.jpg

De Dam tot Damloop is hét hardloopfeest van de nazomer. Meer dan 40.000 lopers deden op zondag 17 september mee en liepen 10 Engelse mijl van Amsterdam naar hartje Zaandam. Hoe gaat het er achter de schermen aan toe bij zo'n groot evenement? RW's Franziska liep een dagje mee als vrijwilliger.

Zo gaat het achter de schermen bij de Damloop

De dag begint vroeg. Vanaf 8.30 uur beginnen we met een fijne groep vrijwilligers aan het opbouwen van de eerste verzorgingspost. De regen in Amsterdam mag de pret niet drukken - muziekje aan, gezellig kletsen met iedereen, dan gaat het werk bijna vanzelf. Als zo'n twee uur later de eerste groep lopers langskomt, gaat de sfeer door het dak. Met elk bekertje water dat we uitdelen, moedigen we de lopers aan.

Halverwege de dag ga ik door naar mijn volgende taak, en daar ben ik ook wel blij om. Na zo'n 13.000 keer 'water!' roepen, krijgen mijn stembanden even pauze. Op de fiets ga ik door naar Zaandam om achter de finish bij de tassenuitgifte bij te springen. Dat is meer werk dan ik had verwacht. Bij de start in Amsterdam konden lopers allemaal een speciale Damloop-tas met persoonlijke spullen inleveren, die per vrachtwagen naar Zaandam werd gebracht. Dat betekent voor ons: zo'n 20.000 identieke witte tassen moeten op nummer gesorteerd en vervolgens aan lopers uitgedeeld worden. Hoofd koel houden en doorgaan!

We blijven bezig tot ook de allerlaatste loper zijn spullen weer in handen heeft. Terwijl een ander team de finish weer omtovert tot de 'gewone' Peperstraat, zit het werk voor mij er weer op. Ik krijg een T-shirt als bedankje en loop samen met een groepje door naar het Dam tot Dam-park: hier wacht nog een uitgebreid diner op alle vrijwilligers van Le Champion. Samen proosten we op een geslaagde dag. Voor mij was dit zeker niet de laatste keer!

Benieuwd naar de beelden? Zo zag de dag eruit!

3 redenen om vrijwilligerswerk te doen bij Le Champion

Er zijn er natuurlijk nog veel meer goede redenen, maar dit zijn toch wel de beste redenen om als vrijwilliger mee te doen bij een loopevenement.

1. De mensen

    Van scholieren tot gepensioneerden en alles ertussenin: de hele dag door spreek ik de meest bijzondere mensen, allemaal met hun eigen verhaal. De één zou graag zelf willen meelopen bij de Damloop, maar staat met een blessure langs de kant. De ander is al aan het taperen voor de marathon van Amsterdam, en weer een ander heeft zijn loopcarrière achter zich gelaten, maar wil nog geen afscheid nemen van de gezelligheid van zo'n evenement. Hardlopen brengt iedereen bij elkaar, dat wordt hier wel duidelijk.

    2. De sfeer

    Als je ooit hebt meegedaan aan een hardloopwedstrijd, dan weet je: die sfeer en energie vind je nergens anders. Dat geldt ook langs de kant en achter de schermen. Het is zeker hard werken, maar - cliché of niet - je krijgt er zo veel voor terug.

    3. De lopers

    Uiteraard, hier doen we het voor: de blije gezichten van de hardlopers. Zien dat iemand het zwaar heeft, maar toch nog even doorpakt als jij zijn naam roept. Vrienden, collega's en oude bekenden tegenkomen, aanmoedigen, proosten achteraf. Kunnen bijdragen aan een geslaagde dag voor duizenden mensen die allemaal van dezelfde sport houden. Dat is alle moeite (en spierpijn de volgende dag) meer dan waard.

    Ook vrijwilliger worden?

    Organisatie Le Champion is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor toffe evenementen zoals de Amsterdam marathon, de Zandvoort Circuit Run en diverse andere fiets-, wandel- en loopevenementen. Qua taken zit er voor iedereen de passende taak tussen: van opbouw en verkeer regelen tot de verzorging van topatleten of vrijwilligers. Hier vind je meer informatie over vrijwilligerswerk bij Le Champion.

    Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?