Dit is waarom er stickers op groente en fruit zitten

Eindelijk antwoord!

© Eda Ho

GettyImages-545395744.jpg

Wie heeft er niet eens per ongeluk een hap genomen van zo’n onhandige sticker op een appel? Alhoewel, onhandig… dat blijkt dus reuze mee te vallen. De plakkers hebben meer nut dan je denkt.

Waarom zitten er stickers op groente en fruit?

Vroeger zaten er stickers op groente en fruit zodat de caissière de prijs makkelijk kon invoeren. Dat is nu niet meer nodig, maar toch zijn de stickers er nog steeds. De voornaamste reden waarom er nog stickers op groente en fruit zit, is om informatie te geven over hoe het product geteeld is. Bestaat de code uit vier cijfers? Dan zijn er bestrijdingsmiddelen gebruikt tijdens het telen van het fruit, schrijven onze collega's van ELLE. Staat er een 9 voor die vier cijfers - en zijn het er dus vijf? Dan is het fruit biologisch geteeld.

PLU-codes

Ooit was er een gerucht dat wanneer een vijfcijferige PLU-code met een 8 begon, het fruit genetisch gemanipuleerd was, maar omdat het in de praktijk amper gebruikt werd, is de betekenis van het cijfer aangepast. Codes die beginnen met 83 zijn nu ook voor fruit geteeld met bestrijdingsmiddelen. Codes die beginnen met 84 zijn voor biologisch geteelde stukken fruit.

In sommige gevallen heeft een stuk fruit geen sticker, dat heeft vooral te maken met waar en hoe het is verpakt. Het hangt er vanaf of fruit en groenten in het veld worden verpakt of dat ze door een sorteermachine gaan in een fabriek. Ook hebben voorverpakte bakjes met groente en fruit geen stickers, de productinformatie kun je dan terug vinden op de grootverpakking.

Speciale lijm

Om de stickers op de stukken fruit te kunnen plakken, wordt lijm gebruikt - maar in verband met voedselveiligheid is dat speciale lijm. Deze lijm is gemaakt van zetmeel en dus veilig om eten, hoewel de sticker simpelweg verwijderen voordat je het product eet, natuurlijk een stuk beter smaakt.

Ook is de inkt van de stickers is zo aangepast, dat er geen schadelijke stoffen op of in het fruit kunnen komen. Mocht je dus per ongeluk een keertje een hap nemen die (een stukje) sticker bevat, dan is er geen nood aan de man.

Volg je Runner’s World al op Instagram en Facebook?