Dit doet kombucha voor je darmflora

Klopt het dat dit hippe drankje goed is voor je darmflora?

© Getty Images - Stefania Pelfini, La Waziya Photography

gettyimages-1422224355

Het is volgens sommigen een fijn alternatief voor frisdrank of alcohol, maar wordt ook geprezen om zijn helende krachten: kombucha. Het zou wonderen doen voor de spijsvertering en werking van de darmen, maar is dat ook echt zo?

Is kombucha écht zo goed voor je darmen?

Grote kans dat je het drankje kombucha al eens op een menukaart van een hip tentje hebt zien staan. Het wordt namelijk alsmaar populairder. Kombucha is een gefermenteerde drank die gemaakt wordt door suiker en thee te combineren met een cultuur van bacteriën en gisten. Vervolgens moet het drankje een tijdje fermenteren en dit zorgt voor de kenmerkende bruisende, zurige en karakteristieke smaak. Het zou enorm goed moeten zijn voor je darmen.

Het begint allemaal met een 'zwam'. Geen paddestoel maar een mengeling waarin de micro-organismen gist en azijnzuurbacteriën samenwerken. Voed je deze mix met suiker en thee, dan heb je de basis voor kombucha. Dit moet vervolgens tien tot dertig dagen in een afgedekte pot met een deksel fermenteren (zodat er zuurstof bij kan komen). De pot is niet geheel luchtdicht afgesloten, hierdoor kunnen de 'slechte' bacteriën hun weg naar buiten vinden.

Dit zijn de voordelen van kombucha

Kombucha bevat probiotica, dit zijn de 'goede' bacteriën. Deze bacteriën ondersteunen volgens onderzoek een gezonde spijsvertering waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen en 'slechte' bacteriën worden afgebroken. De darmflora wordt als het ware aangevuld met bacteriën waardoor de darmwerking verbetert.

Naast een gezonde darmflora bevat kombucha verder nog antioxidanten, vitaminen en mineralen die het immuunsysteem een handje zouden kunnen helpen. Wel zo lekker in de winter!

Disclaimer: Met zoveel voordelen is het verleidelijk om elke dag een flesje kombucha weg te klokken. Maar experts zeggen nu juist dat dat niet het beste idee is. Het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding raadt aan om minder dan 350 milliliter kombucha per dag te drinken. Volgens de Mayo Clinic kan een te veel aan kombucha namelijk leiden tot maagklachten, infecties en allergische reacties. Bovendien wordt kombucha gemaakt met suiker, dus je krijgt een flinke dosis binnen als je een (standaard) flesje van 500 milliliter opdrinkt.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?