5 wetenschappelijke feiten over nachtrust die je als hardloper wil weten
In de naam van de wetenschap!
Voor hardlopers is een goede nachtrust belangrijk om goed te kunnen herstellen - en velen van ons stellen slapen dan ook als een prioriteit. Wetenschappelijke onderzoeken die je nachtrust ten goede komen, zijn dan ook vaak meer dan welkom. Vandaar dat wij 5 wetenschappelijke onderzoeken over nachtrust voor je op een rijtje hebben gezet.
Dit zijn 5 wetenschappelijke onderzoeken over nachtrust
1. Sneller in slaap door wiegen
Onderzoek aan de universiteit van Genève heeft uitgewezen dat je sneller in slaap valt - en aansluitend dieper slaapt – als je constant wordt gewiegd. Daarnaast bleek het geheugen van de proefpersonen die tijdens hun slaap waren gewiegd beter te werken dan bij de proefpersonen die niet waren gewiegd.
2. Kersen voor langer slapen en minder vaak wakker
Een literatuurstudie in Advances in Nutrition concludeert dat kersen, die melatonine bevatten, kunnen helpen tegen slapeloosheid. Voor een specifiek onderzoek dronken proefpersonen gedurende twee weken, ’s ochtends en ‘s avonds ofwel een groot glas kersensap ofwel een naar kersen smakende placebo. De personen die het echte kersensap dronken, bleken langer te slapen en ’s nachts minder vaak wakker te worden.
3. Extra eiwitten voor verbetering slaapkwaliteit
Als je probeert af te vallen, bezuinig dan niet te veel op eiwitten. Een onderzoek aan de Purdue-universiteit in de VS heeft uitgewezen dat mensen die 1,5 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht consumeerden tijdens een calorie-beperkend dieet, na drie maanden een verbetering merkten in hun slaapkwaliteit. De proefpersonen die het bij de standaard 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht hielden, zagen geen verbetering.
4. Minder koffie voor het slapen gaan
Je weet waarschijnlijk al dat die espresso na je avondeten slecht is voor je nachtrust, maar een studie van het Sleep Research Center gaat nog een stap verder. Als je twintig jaar of langer drie kopjes koffie per dag drinkt, kan dat leiden tot het krimpen van de klier in de hersenen die het slaaphormoon melatonine aanmaakt.
5. Slapeloosheid zorgt voor toename pijngevoeligheid
Slechts één nacht zonder slaap kan al zorgen voor een 15 tot 30 procent toename van pijngevoeligheid, aldus een studie in het Journal of Neuroscience. Hersenfoto’s lieten activiteitspieken zien in de gebieden waar pijnervaring wordt geregistreerd en daling in de gebieden waar met pijn wordt afgerekend.
Wil jij een betere nachtrust? Dit zijn 5 tips om je nachtrust te bevorderen.