Dit zijn de vier fases van de slaapcyclus

Weet jij eigenlijk wat er gebeurt als je in slaap valt?

Slaap is cruciaal voor je herstel en speelt een belangrijke rol in je mentale welzijn en algehele gezondheid. Maar weet jij eigenlijk wat er gebeurt als je je ogen sluit? Dit zijn de vier fases van de slaapcyclus.

De vier fases van de slaapcyclus

Als je in diepe slaap bent gonst het in je brein van de activiteiten. ‘We onderscheiden vier belangrijke slaapfasen,’ zegt slaapexpert Sophie Bostock. ‘Tijdens een slaapcyclus gaat je lichaam door de drie fasen van zogenoemd NREM-slaap (non-rem-slaap) die vervolgens overgaat in de REM-slaap. Daarna begint er weer een nieuwe slaapcyclus.

Slaapcyclus fase 1

‘In deze fase raak je weliswaar buiten bewustzijn, maar je kunt nog steeds heel makkelijk wakker worden,’ zegt Bostock. Deze zogenoemde sluimerfase duurt zo’n tien minuten, voordat je in fase twee, de lichte slaap belandt en vervolgens in fase drie en daarna de REM-slaap.

Slaapcyclus fase 2

In de lichte slaapfase vertraagt je hartslag en ademhaling en daalt je lichaamstemperatuur tot je volledig buiten bewustzijn raakt. ‘Deze fase van de slaapcyclus is gewoonlijk de langste,’ zegt Bostock. Hij duurt ongeveer 20 à 30 minuten voordat je in de volgende fase overgaat.

Slaapcyclus fase 3

Dit is diepe slaapfase waarin het meeste fysieke herstel plaatsvindt en door experts ook wel de trage-golf-slaap (SWS) wordt genoemd, omdat de hersengolven langzaam bewegen. Jij mag dan wel ver weg zijn, maar jouw brein is druk bezig om groeihormonen uit te scheiden die je weefselcellen helpen te herstellen na zware inspanningen. Na een lange duurloop heb je meer behoefte aan dit type slaap.

REM-slaap

REM staat voor rapid eye movement, ofwel snelle oogbeweging die kenmerkend is voor deze fase waarin je ook droomt en je brein het meest actief is. ‘De elektrische hersenactiviteit is vergelijkbaar met wanneer je wakker bent,’ zegt Bostock.

Lees ook: waarom 'slaap inhalen' niet goed voor je is

En… herhaal

In plaats van weer van voren af aan te beginnen, gaat je brein achteruit door de SWS-fasen heen, om vervolgens via je lichte slaap-fase weer in de REM-slaap te belanden. Daarna begint er weer een nieuwe cyclus. Slaap lekker!

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?