Wat is de gemiddelde lichaamstemperatuur?
Wat is het gemiddelde en vanaf welke temperatuur heb je koorts?
© Getty Images

Je lichaamstemperatuur stijgt natuurlijk tijdens het hardlopen, maar er werd altijd gezegd dat een 'normale' lichaamstemperatuur rond de 37 graden ligt, en dat je koorts hebt vanaf 38 graden. Toch blijkt uit onderzoek dat 37 graden niet langer de gemiddelde lichaamstemperatuur is. Maar wat is dan wél de gemiddelde lichaamstemperatuur?
Wat is de gemiddelde lichaamstemperatuur?
Een gemiddeld lichaamstemperatuur van 37 graden werd ruim 150 jaar geleden vastgesteld door een Duitse arts, genaamd Carl Wunderlich. Hij deed metingen bij meer dan 25.000 mensen. Het gemiddelde hiervan was dus 37 graden.
Echter blijkt uit een recenter onderzoek, uitgevoerd tussen 2008 en 2017, dat de gemiddelde lichaamstemperatuur 36,6 graden is. Wat de reden ook is van de verandering in lichaamstemperatuur, volgens Waleed Javaid, hoogleraar geneeskunde aan de Icahn School of Medicine, zou lichaamstemperatuur aangegeven moeten worden binnen een soort bereik, vertelt hij aan New York Times.
Bereik lichaamstemperatuur
Javaid deed in 2019 ook al onderzoek naar lichaamstemperatuur. 'Net zoals er een bereik is voor de hartslag, is er ook een bereik voor de bloeddruk. Er is niet één getal dat "goed" is. Ook lichaamstemperatuur heeft zo'n bereik', zegt hij.
Als je een bereik aanhoudt wanneer je naar lichaamstemperatuur kijkt, kun je rekening houden met verschillende invloeden, zoals verschil in geslacht (vrouwen hebben onder invloed van hun menstruatiecyclus over het algemeen een hogere en meer fluctuerende lichaamstemperatuur dan mannen) en verschil in leeftijd (oudere mensen hebben over het algemeen een lagere lichaamstemperatuur). Ook verschilt lichaamstemperatuur van iedereen gedurende dag, zo is je temperatuur 's ochtends vaak lager dan 's avonds.
Vanaf welke lichaamstemperatuur heb je koorts?
Volgens het Centers for Disease Control and Prevention heb je koorts vanaf 38 graden en hoger. Maar als de gemiddelde menselijke temperatuur lager is, is het mogelijk dat de temperatuur die koorts aangeeft ook lager kan zijn.
In plaats van de definitie van koorts (met bijbehorende lichaamstemperatuur) te veranderen, zegt Javaid dat de nadruk minder moet worden gelegd op de lichaamstemperatuur alleen. 'Als de temperatuur torenhoog is, is dat belangrijke informatie. Maar de temperatuur is niet het enige waar je naar moet kijken', aldus Javaid.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?