Deze groente en -fruitsoorten kun je het beste eten in het najaar

Ze zijn goedkoop, goed voor het milieu én hebben enorm veel smaak!

© Getty Images - Halfpoint Images

gettyimages-1291263450

Tegenwoordig wordt ons voedsel ingevlogen vanaf plekken over de hele wereld. Het is natuurlijk fantastisch dat we ontbijtjes met tropisch fruit kunnen beleggen, maar wij zijn groter fan van seizoensgebonden gewassen en het liefst van Nederlandse bodem. Het is namelijk een stuk goedkoper, beter voor het milieu én ook nog eens veel lekkerder.

Groente en fruit in het najaar

Seizoensgebonden eten zou ook gezonder voor je zijn. De reden? Er wordt gedacht dat het eten van voedsel dat in het seizoen geoogst wordt precies de juiste voedingstoffen levert die passen bij de weersomstandigheden. In de herfst en winter koelt het af en worden de dagen korter. We hebben meer behoefte aan voedzame producten en gerechten zoals stamppot of stoofschotels. In de winter zorgt de citrusoogst voor een dosis aan vitamine C. Denk aan mandarijnen, sinaasappels en citroenen die je beschermen tegen bacteriën en virussen.

Geen idee wat je wil gaan koken dit winterseizoen? Kies één of meerdere groente uit de lijst hier beneden en bedenk hierbij een maaltijd. Verrijk je ontbijt met een stuk fruit uit de rechterkolom. Eet smakelijk!

Groenten en fruit in de herfst

Groente

Fruit

Andijvie

Appels

Bosui

Bramen

Bloemkool

Mandarijnen

Boerenkool

Nectarine

Broccoli

Peer

IJsbergsla

Perzik

Knolselderij

Pruimen

Wortelen

Sinaasappelen

Kropsla

Pastinaak

Peultjes

Pompoen

Prei

Raapjes

Raapstelen

Rabarber

Radijs

Rode biet

Rode kool

Groente en fruit in de winter

Groente

Fruit

Aardpeer

Appels

Andijvie

Mandarijnen

Bietjes

Peren

Bleekselderij

Pompelmoes

Boerenkool

Sinaasappelen

Groene selderij

Stoofperen

Knolselderij

Koolraap

Kropsla

Pastinaak

Peultjes

Pompoen

Prei

Raapjes

Raapstelen

Rabarber

Radijs

Rode biet

Rode kool