Duathlon: alles over deze discipline in opkomst

Dé oplossing als je niet houdt van zwemmen.

© SOPA Images

Fietsen en hardlopen

Een duathlon is de perfecte oplossing voor de sportievelingen onder ons die het liefst sporten op het land. Ook is het vaak de vervanger van een triathlon als het te koud is om te zwemmen. Voor jou als hardloper is het ook genieten, want het aandeel aan hardloopkilometers is erg hoog!

Hoe werkt een duathlon?

Een duathlon heeft gelijkenissen met een triathlon, maar zoals de naam doet vermoeden, gaat het bij een duathlon om twee sporten. Deze discipline begin je door te hardlopen, vervolg je op de fiets en sluit je af met nog eens hardlopen. Het eerste stuk hardlopen is meestal twee keer zo lang als de afsluitende loopafstand.

Hoeveel kilometer is een duathlon?

Een duathlon is volgens de Nederlandse Triathlon Bond in totaal 55 kilometer lang. Dit is de afstand die op een WK wordt gehanteerd:

  • 10 kilometer hardlopen
  • 40 kilometer fietsen
  • 5 kilometer hardlopen

Als je kiest voor de sprintduathlon, dan leg je de helft van een normale duathlon af:

  • 5 kilometer hardlopen
  • 20 kilometer fietsen
  • 2,5 kilometer hardlopen

Cross duathlon

Je kunt ook gaan voor de cross duathlon. Dat is een optie voor de avonturiers onder ons. Het hardlopen doe je in de vorm van een trailrun of crossrun en je stapt niet op een wielrenfiets, maar op een mountainbike.

Hoe train je voor een duathlon?

De training voor een duathlon is vergelijkbaar met trainen voor een triathlon. Het belangrijkste verschil zit hem natuurlijk in de afwezigheid van het zwemmen. In plaats daarvan ligt de focus meer op hardlopen. Tijdens de wedstrijd komt er een extra element bij kijken: de wissel van hardlopen naar fietsen. Bij een triathlon stap je uit het water, maar nu heb je een stuk te voet afgelegd. Die wissel moet je extra trainen om je lichaam te laten wennen aan die overgang.

Zorg er ook voor dat je tijdens de eerste loopafstand niet alles geeft. Het ideale scenario is een vergelijkbaar tempo lopen op de eerste en de tweede loopafstand. Dan heb je je krachten goed verdeeld en is de kans op blessures door overbelasting ook kleiner.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?