Kelvin Kiptum zoekt hazen voor Marathon Rotterdam 2024
En de grote vraag: wat krijg je ervoor terug?
© Michael Reaves

Kelvin Kiptum zoekt hazen voor de Marathon van Rotterdam in 2024. De Keniaanse wereldrecordhouder op de marathon wil - als de omstandigheden meewerken - weer een poging doen om het wereldrecord te verbreken. Het grootste probleem: hazen vinden die snel genoeg zijn om Kiptum naar een nieuwe toptijd te brengen.
Wat zijn hazen?
Een haas (of pacer) is een tempomaker in een wedstrijd. In het geval van Kiptum gaat het om atleten die een deel van de marathon meelopen op het tempo waarop Kiptum de hele marathon loopt. Zo wordt hij deels uit de wind gehouden. Bij recreanten is het vaak iemand met een vlag op zijn of haar rug met daarop de eindtijd. Als je bij die persoon blijft lopen, weet je dus precies op welke tijd je uitkomt. Een haas is een typisch voorbeeld van hardloopjargon.
Welke hazen zijn snel genoeg?
Marc Corstjens, manager van Kiptum en racedirecteur van de Marathon van Rotterdam, reageerde gevat na een vraag over een mogelijke tijd onder de 2 uur van zijn atleet: 'Waar moet ik in hemelsnaam tempomakers vinden die zo goed zijn dat ze hem daarbij kunnen helpen?'
Zo snel moet je lopen als haas voor Kelvin Kiptum
Heb je ambities om Kelvin Kiptum als haas aan een nieuw wereldrecord te helpen? Dan moet je het over een flink aantal kilometers vol kunnen houden om minimaal 2:51 minuten per kilometer te lopen. Dat was namelijk de gemiddelde tijd per kilometer die de Keniaan nodig had tijdens zijn wereldrecord, gelopen in Chicago.
Als je dat tempo nog niet te pakken hebt, maak je geen zorgen, want je kunt nog maandenlang trainen. De Marathon van Rotterdam vindt plaats op 14 april 2024. Het is een van de grootste marathons van 2024 in Nederland.
Beloning hazen tijdens belangrijke races
Er is geen vast bedrag dat hazen ontvangen voor het maken van het tempo tijdens belangrijke races. Af en toe komen er wel bedragen naar buiten. Zo verdeelde Haile Gebrselassie 300.000 dollar onder zijn hazen nadat hij het wereldrecord op de 10 kilometer verbrak in 2002. In totaal ontving hij een miljoen euro aan prijzengeld met dat record. De hoogte van het bedrag ligt dus meestal ook aan de vrijgevigheid van de atleet.
Meer lezen in je voorbereiding op de marathon?
De marathon is er voor iedereen, ook als je geen 2:51 per kilometer loopt. Daarom maken we ieder jaar in ons marathonnummer de marathonranglijst van de lage landen op. Daarin staan alle Nederlandse mannen die de marathon onder de 3 uur liepen en alle vrouwen die hem onder de 4 uur liepen. Sta jij er ook in? Ren snel naar de winkel of bestel je marathonnummer in de webshop!
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?