Kruisband gescheurd? Dan moet je dit weten

Je kruisbanden houden je knie stabiel. Tot het fout gaat. Hoe ontstaat een gescheurde kruisband en hoelang moet je je ambities in de koelkast zetten?

© Getty Images - filadendron

gettyimages-885027814

Eén ongelukkige beweging kan je sportambities flink in de war schoppen. Een harde klop of gekke draai kan een scheurtje in je kruisband veroorzaken. Vooral bij sporten zoals voetbal en volleybal, met veel draaimomenten, komt deze blessure vaak voor. Helaas zit een ongeluk vaak in een klein hoekje en een gescheurde kruisband kan elke sporter overkomen.

De symptomen van een gescheurde kruisband

Je kruisbanden verbinden, net als je kniebanden, je onder- en bovenbeen met elkaar. De kruisbanden zitten in het midden van je knie, aan de voor-en achterkant. Door een verkeerde beweging kan je voorste kruisband een scheur oplopen. Een gescheurde achterste kruisband komt minder vaak voor.

Wat voel je als je kruisband gescheurd is? Deze symptomen kun je hebben als je voorste of achterste kruisband gescheurd is:

  • Je knie doet pijn
  • Je hoort of voelt iets knappen in je knie
  • Je zakt door je knie of hebt het gevoel dat je niet meer stevig op je been kan staan
  • Je knie wordt dik en/of blauw

Hoelang duurt het herstel van een gescheurde kruisband?

Als je echt niet meer op je been kunt staan, bel dan altijd even de huisarts. Hij of zij kan onderzoeken of een gescheurde kruisband de oorzaak is van je knieklachten of dat je een andere blessure hebt, zoals een verrekte knieband, een gescheurde knieband of een lopersknie. Is je kruisband inderdaad gescheurd, dan zal de arts waarschijnlijk adviseren om rust te nemen. Zodra de pijn en zwelling afnemen, kun je weer voorzichtig een stukje lopen. Vaak krijg je ook een doorverwijzing naar de fysiotherapeut. Na ongeveer drie tot zes weken kun je meestal weer normaal bewegen.

Operatie gescheurde kruisband

Als je geluk hebt, is een operatie bij een gescheurde kruisband niet nodig. Wanneer rust en knie oefeningen bij de fysiotherapeut niet voldoende helpen, is een operatie soms toch de beste oplossing. Bij een kruisbandreconstructie krijg je dan een nieuwe kruisband. Uit onderzoek van het Erasmus MC uit 2021 blijkt dat ongeveer de helft van de patiënten met een gescheurde kruisband zo'n operatie nodig heeft.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?