6 kleine aanpassingen waardoor je minder bewerkt voedsel eet
Van sterk bewerkt naar onbewerkt!
We eten liever minder bewerkt eten, maar ongemerkt is veel van onze voeding toch (sterk) bewerkt. Ook 'schijnbaar gezonde voeding' zoals kipfilet op brood of ontbijtgranen. We raden je drie kleine aanpassingen aan, die net zo lekker zijn maar veel beter voor onze gezondheid.
6 kleine aanpassingen die je dieet gezonder maken
1. Van wrap naar pita
Een wrap vol groente, avocado, wat kip of vis en een lekker sausje. Klinkt hartstikke gezond toch? Toch is een wrap een sterk bewerkt voedingsmiddel met, naast bloem of meel, een aantal toevoegingen om een wrap lang houdbaar en vouwbaar te maken. Eet je in plaats van een wrap een volkoren pitabroodje dan krijg je net zoveel vezels binnen, maar bevat de pita zelf alleen maar volkoren meel, zout en bakkersgist. Dan smaakt je volgestopte pitabroodje net iets lekkerder, toch?
2. Van kant-en-klare kipfilet naar zelf gepocheerde kip
Kipfilet op brood lijkt gezond, want het is eiwitrijk en laag in vet. Maar naast de kip zelf bevat dit product nog zo’n 10 andere ingrediënten om de kip langer houdbaar te maken. Koop je zelf een stuk rauwe kipfilet en pocheer je die 8-10 minuten in wat gezouten kokend water (eventueel met wat kruiden) en snijd je die in dunne plakjes dan heb je nóg lekkerdere kipfilet, maar dan maar met 1 ingrediënt.
3. Van granola naar zelfgemaakte muesli-mix
Krokante muesli, cruesli of granola: hetzelfde product maar met een andere naam. Ze komen in allerlei varianten met meer of minder toevoegingen van zout, suiker, conserveringsmiddelen en een vetstof zoals olie. Maak jij zelf een mix van allerhande vlokken (zoals tarwevlokken, roggevlokken, speltvlokken), noten, zaden en gedroogd fruit dan heb je een vezelrijk, knapperig en vrijwel onbewerkt ontbijtproduct.
4. Van chips naar zelfgepofte popcorn
Dat chips een sterk bewerkt product is mag duidelijk zijn. Het wordt gemaakt van aardappel maar dan wel met toevoeging van olie, suiker, zout, dextrose, glucosestroop en onder andere kaliumzout. Heb je toch behoefte aan een snack? Pof dan zelf mais voor popcorn naar wens. Ook voor popcorn heb je wat olie en zout nodig, maar dan wel in een hoeveelheid die jij zelf bepaald en zonder al die andere toevoegingen.
5. Van pak koekjes naar bananenbrood
Iets lekkers bij de koffie? Vrijwel alle koekjes, chocolade en andere zoete versnaperingen zijn sterk bewerkt. Dat kan beter! Met iets meer moeite maak je zelf een lekker bananenbrood of havermoutkoekjes met alleen maar onbewerkte of minimaal bewerkte producten zoals bloem, banaan, noten, olie (of 100% pindakaas), rozijnen en havermout. Vries je het brood of de koekjes in dan bak je een keer maar heb je voor heel de week een lekkere snack.
6. Ei, tonijn of kipsalade
Kijk de volgende keer dat je een bakje ei-, tonijn- of kipsalade koopt maar eens op de ingrediëntenlijst. Meer dan de helft van de ingrediënten staan mooi niet in jouw keukenkastje maar zijn alleen te vinden in een voedingsfabriek. Deze salades zijn heel eenvoudig zelf te maken. Kip pocheren, eitjes koken of tonijn uit blik (wel bewerkt maar enkel water toegevoegd). Wat kruiden erbij, een goede mayonaise (of nog beter: maak deze zelf!) en je hebt een écht lekkere salade.