Wat is de aerobe drempel?

De sleutel naar intensievere trainingen en snellere tijden.

Je wil beter en sneller worden als hardloper. Daar zijn veel verschillende manieren voor, waaronder het verbeteren van je snelheid bij de aerobe drempel. Wij leggen je uit wat het betekent, hoe het je helpt en wat je er mee kunt bereiken. Hardlooptrainer Ruud van der Laan gaat in op het meten en verbeteren.

Wat is de aerobe drempel?

De aerobe drempel is het moment waarop het lichaam tijdens een fysieke inspanning melkzuur begint aan te maken als bijproduct van de verbranding van suikers. Het is een schuiving van het verbanden van vet naar het verbranden van suikers.

Wat is het nut van een hoge aerobe drempel?

Een hogere aerobe drempel zorgt ervoor dat je langer intensief kunt trainen zonder dat het melkzuur zich ophoopt. Op die manier houd je het tijdens een race langer vol, maar belangrijker: kun je harder en langer trainen om een goede basis neer te leggen voor jouw wedstrijd. Doe dit niet in de laatste week voor je wedstrijd. Het is een manier van het analyseren van je prestaties. Dat kan op verschillende manieren.

Hoe meet je jouw aerobe en anaerobe drempel?

Ruud van der Laan legt uit: 'Dat kan alleen door middel van een lactaatmeting. De aerobe drempel is 2 mmol/l (millimol per liter, hoeveelheid glucose in je bloed), de anaerobe drempel is 4 mmol/l. Onder de 2 mmol/l train je aeroob en boven de 4 mmol/l ga je steeds meer anaeroob trainen en meer verzuren'.

Hoe verhoog ik mijn snelheid bij de aerobe drempel?

'Om de snelheid tijdens de aerobe drempel te verhogen moet je net onder die drempel zitten', legt hardlooptrainer Van der Laan uit. 'Ik doe dat het liefst in de vorm van hele makkelijke lange duurlopen en fartlek-trainingen.'

En de anearobe drempel? 'Om de snelheid tijdens de anaerobe drempel te verhogen train je best net onder en af en toe boven de anaerobe drempel. Deze trainingsvorm is alleen geschikt voor de gevorderde loper.'

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?