Hardlopen met je hond? Dit moet je weten
Alles over een rondje met je hondje.
© Getty Images - Jordan Siemens

Onlangs zagen we een video voorbij komen op Instagram van topatlete Julia van Velthoven. Hierin liet ze zien welke commando’s ze haar hond Ollie had geleerd om samen te kunnen hardlopen. Het is natuurlijk ideaal wanneer je jezelf en je hond tegelijk kunt ‘uitlaten’, maar kan dat wel? Is je hond wel geschikt en waar moet je op letten bij een rondje hardlopen met je hond? Wij leggen het je uit.
Is mijn hond geschikt om te gaan hardlopen?
De ene hond is de andere niet. Je hebt honden die barsten van de energie en zelfs vervelend worden wanneer ze hun energie niet kwijt kunnen, en je hebt ‘schoothondjes’ die al uitgeput en content zijn na een flinke wandeling. Het is natuurlijk ook niet meer dan logisch dat bijvoorbeeld een husky of een bordercollie meer geschikt zijn voor een rondje hardlopen dan een klein hondje met een platte snuit zoals een boxer of een mopshond. Daarom hebben we eerder al een overzicht gemaakt van honden die geschikt zijn om mee te gaan hardlopen.
Vinden honden hardlopen leuk?
We kunnen de honden natuurlijk zelf niet vragen of ze plezier beleven aan het hardlopen. Alhoewel je in het filmpje het plezier er bij Ollie vanaf ziet spatten. Waarschijnlijk heb je als baasje dan ook snel genoeg door of je hond plezier beleeft aan het hardlopen. Wanneer je het idee hebt dat jouw viervoeter het wel leuk zou vinden, hebben we alvast een aantal redenen opgeschreven waarom hardlopen met je hond een goed idee is. De meeste honden zijn dol op een duurloopje met hun baas en voor de echte fanatieke viervoeters en hun baasjes bestaat er bijvoorbeeld ook zoiets als de Canicross waarbij hond en baasje een crossparcours zo snel mogelijk moeten afleggen te voet of te fiets.
Waar moet ik op letten bij het hardlopen met mijn hond?
Wanneer je alleen loopt, hoef je alleen maar op jezelf te letten. Als hondenbaasje heb je ook nog eens de verantwoordelijkheid voor je huisdier. Gelukkig heeft de American Kennel Club een artikel geschreven over hoe je kunt hardlopen met je hond.
- Een geschikte hond: Ten eerste moet je hond natuurlijk geschikt zijn om mee te lopen. Dat heeft met het ras te maken van de hond, maar ook de fysieke gesteldheid. Wanneer jouw hond al bijna 10 is, is dat vergelijkbaar met een mens van middelbare leeftijd en zit een topconditie voor jouw hond er waarschijnlijk niet meer in. Vraag je dus vooraf goed af of je hond het allemaal wel aan kan. Ook een check bij de dierenarts is verstandig voordat je je viervoeter meeneemt voor een duurloop.
- Het zijn net mensen: Ook als je hond geschikt is, moet je nog steeds rekening houden met je trainingsmaatje. Net als bij trainingsmaatjes op twee benen, moet je je tempo en afstand aanpassen aan de conditie van je hond. En net zoals wij kan ook een hond een keertje zijn dag niet hebben, geen zin of zich niet lekker voelen. Let goed op het gedrag van je hond voor en tijdens het hardlopen en bouw de afstand en intensiteit langzaam op. Houd er ook rekening mee dat honden niet zo goed tegen hitte en luchtvochtigheid kunnen als mensen. Daarom kan het handig zijn om wat water mee te nemen voor je hond. Loop nooit bij hitte of op het warmste moment van de dag.
- Ondergrond: Honden zijn niet gemaakt om op asfalt te lopen. Wij ook niet, maar wij hebben daar hardloopschoenen voor. Bedenk je dat honden dat niet hebben en dat zij dus liever op een onverharde ondergrond lopen. Zorg er daarom voor dat je hond in een onverharde berm kan lopen of loop lekker buiten de gebaande paden door de natuur bij jou in de buurt (mits dat daar kan en mag natuurlijk).
- Aanlijnen of niet aanlijnen? Voor een hond is het een feestje als hij lekker los kan lopen en overal rond kan snuffelen. Alleen is niet elke plek daar even geschikt voor. Waarschijnlijk kun je zelf het best de afweging maken of je hond ergens wel of niet vrij rond kan lopen zonder hinder voor anderen te veroorzaken. Houdt daarbij altijd rekening met andere honden of wilde dieren. Anders zijn er ook speciale tuigjes voor hardlopen met je hond.
Hardlopen met je hond is net alsof je een trainingsmaatje hebt. Je hondje is (gelukkig) meestal wel in voor een rondje en daarom kan het dus ook ontzettend motiverend werken.