Wat is een Morton neuroom en hoe kom je er snel van af?
Die vervelende pijn in je voet zou een neuroom kunnen zijn.
© SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Er zijn hardloopblessures waarmee je prima kunt blijven trainen, en er zijn blessures die bij elke stap pijn veroorzaken. Een Morton neuroom hoort bij die tweede categorie. Wat is het, hoe ontstaat het en hoe kom je er snel weer van af?
Wat is een Morton neuroom?
Een neuroom is een pijnlijke verdikking van een zenuw of van het weefsel om de zenuw heen. In het geval van een Morton neuroom gaat het om een ontstoken en gezwollen zenuw in de voorvoet, meestal tussen de derde en vierde teen. De zenuw tussen de middenvoetsbeentjes raakt in de knel en kan zo voor vervelende klachten zorgen.
Lees ook: Dit kun je doen aan de zeurende pijn onder je voet
Hoe ontstaat een Morton neuroom?
Je kunt op elke leeftijd een Morton neuroom krijgen. Hoe het ontstaat is niet helemaal duidelijk, wel komt het bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Mogelijke oorzaken van een Morton neuroom zijn onder andere:
- Vaak te kleine of smalle schoenen dragen, of schoenen met hoge hakken
- De voet meerdere keren op dezelfde manier stoten
- Sporten waarbij je je voeten veel gebruikt, zoals hardlopen
- Onderliggende ziekte zoals artrose of reuma
Hoe weet je dat je Morton neuroom hebt?
Een Morton neuroom kan voor verschillende klachten zorgen. In het begin kan het voelen alsof er continu een steentje in je schoen zit, of er ontstaat een dof gevoel in je tenen of voet. Uiteindelijk kan ook stekende, schietende of branderige pijn in of onder je voorvoet ontstaan. Daarbij straalt de pijn vaak uit naar de tenen, wat het lastig maakt om één plekje aan te wijzen. Aan de buitenkant is niets te zien wat op pijnklachten zou kunnen duiden.
Heb je wel pijn in je voet, maar kun je je niet vinden in deze beschrijving? Dit zijn nog meer oorzaken van pijn boven op je voet.
Wat kun je doen aan een Morton neuroom?
Als je veel staat of loopt, worden de klachten erger. Dan nog is het belangrijk om zoveel mogelijk te blijven bewegen om de doorbloeding te stimuleren. Daarnaast kan het helpen om je voeten regelmatig te masseren. Afhankelijk van de mate van zenuwbeschadiging kunnen de klachten vanzelf weer over gaan als je niet te lang wacht.
Een Morton neuroom heeft mogelijk te maken met het dragen van te kleine schoenen, daarom kunnen de juiste schoenen verlichting bieden. Kies zo vaak mogelijk schoenen zonder hoge hakken en met genoeg ruimte voor je voet en alle tenen. Met deze tips vind je de juiste schoenmaat. Thuis kun je zoveel mogelijk op blote voeten lopen, dit is ook nog eens goed voor de doorbloeding. In sommige gevallen kan een aangepaste schoenzool of een gelkussentje in de schoen helpen. Neem bij twijfel contact op met een podotherapeut.