Mogelijk nieuwe limiet marathon WK 2025

Deze limieten maakt het Europese atleten bijna onmogelijk om zich te kwalificeren

© Getty Images

Mogelijk nieuw limiet marathon WK 2025 maakt het Europese atleten bijna onmogelijk om zich te kwalificeren.jpg

De mogelijke kwalificatie-eisen van World Athletics voor de WK 2025 op de marathon in Tokio zijn gelekt via social media – en het is scherper dan de huidige olympische limiet. Dit zou het voor de meeste Europese atleten onmogelijk maken om zich te kwalificeren. Zo zijn er slechts vijf Nederlandse atleten die deze nieuwe limiet ooit hebben gelopen.

Nieuwe limiet voor de WK 2025 vrouwen

De olympische limiet op de marathon voor de vrouwen is 2.26.50, maar voor de WK 2025 zou dit worden aangescherpt naar 2.23.30. Dit betekent dat de vrouwen drie minuten en twintig seconden sneller moeten zijn om zich te kwalificeren. In 2023 hebben maar acht Europese atleten deze limiet gelopen – waaronder onze eigen Sifan Hassan. Kijk je naar Nederland? Dan hebben slechts vier Nederlandse atleten deze limiet ooit gelopen: Susan Chepkemei (2003), Lornah Kiplagat (2003), Nienke Brinkman (2022) en Sifan Hassan (2023).

Marathontrainer John Jansen – trainer van olympisch gekwalificeerde Anne Luijten – staat te kijken van de nieuwe limiet. 'Nu zijn de vrouwen de afgelopen jaren ook flink harder gaan lopen, mede door de ontwikkelingen rondom de schoenen, maar dit zou wel een hele grote stap zijn.' Ook benadrukt hij het verschil tussen de mogelijke nieuwe limiet voor de vrouwen en de mannen. 'Dat is veel meer.'

Nieuwe limiet voor de WK 2025 mannen

De olympische limiet op de marathon voor de mannen is 2.08.10, maar zal voor de WK 2025 worden gewijzigd naar 2.06.30. De mannen moeten daarmee een minuut en veertig seconden sneller zijn voor een plekje in Tokio. Dit klinkt misschien als een kleine wijziging, maar voor de Olympische Spelen in Parijs zijn slechts 91 atleten gekwalificeerd (van 1 november 2022 tot 30 april 2024). Van de 91 atleten komen er 65 uit Kenia of Ethiopië. In 2023 hebben maar elf Europese atleten deze limiet gelopen – inclusief onze Abdi Nageeye. Hij is daarmee ook gelijk de enige Nederlander ooit.

Abdi Nageeye is verbaasd

Als we Nageeye om zijn mening vragen, kan hij het bijna niet geloven. 'Als dit echt gaat gebeuren is het wel een hele scherpe tijd. Voor de Afrikaanse lopers is deze tijd geen probleem, maar dit zou betekenen dat er bijna geen Europeanen of Amerikanen kunnen deelnemen. Maar mocht je je naast deze limiet ook via World Ranking kunnen plaatsen, dan is er niet zo veel aan de hand.'

Björn Koreman onaangenaam verrast

Toploper Björn Koreman vindt de nieuwe limiet behoorlijk verrassend. 'In Europa loopt bijna niemand dit en ligt het voor veel Europeanen buiten het bereik. Ik zie mezelf in de toekomst 2.08 of heel misschien 2.07 lopen, maar ik vind 2.06.30 wel extreem hard. Dus dit werkt uiteraard niet heel motiverend', zegt Koreman.

Waarom gebeurt dit?

Met de strengere limiet van World Athletics wil de organisatie een dubbel kwalificatietraject creëren. De helft van de atleten kan zich op die manier kwalificeren via de limiet en de andere helft via de World Ranking. Kwalificeert een atleet zich via de World Ranking? Dan is het voorwaardelijk dat zij de nationale limiet hebben gehaald én er maximaal drie atleten namens dat land worden afgevaardigd. Afhankelijk van wat het land stelt als limiet maakt de atleet dan kans om te plaatsen voor de WK in Tokio.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?