Dit zijn de beste wedstrijden om je PR aan te scherpen
Wil je binnenkort je PR aanscherpen op je favoriete afstand? Dit zijn de snelste parcoursen en wedstrijden om een nieuwe tijd neer te zetten.
Maikel Sellink

Wat maakt een wedstrijd geschikt voor een PR-poging
Je hebt alles wat in je macht ligt gedaan om zo fit mogelijk te worden. Je bent er helemaal klaar voor om te vlammen en een messcherpe tijd neer te zetten. Maar waar ga je dat doen? Er is genoeg aanbod qua loopwedstrijden en in topvorm zijn de meeste parcoursen geschikt om een PR te lopen. Maar wanneer is een wedstrijd extra geschikt?
1. Vlak parcours
Nou, ten eerste wil je een parcours dat zo vlak mogelijk is. Iedere meter hoogteverschil betekent dat je jouw hele lichaamsgewicht een meter omhoog moet tillen. Je kan je vast voorstellen dat dat veel energie kost.
2. Niet teveel bochten
Daarbij wil je een parcours met weinig scherpe bochten. Een flauwe bocht zoals op een atletiekbaan is vaak geen probleem. Maar als je echt moet afremmen voor een bocht om daarna weer op te trekken, dan kost dat onnodig veel energie.
3. Voldoende 'concurrentie' op jouw niveau
Ten slotte wil je jezelf aan een paar lopers op kunnen trekken. Het verschil tussen een snel loopje voor jezelf is dat er ook anderen meelopen en wellicht dat er ook nog mensen komen kijken. Die andere lopers kun je gebruiken om jou uit de wind te houden en om het tempo voor je te bepalen. Als je achter een snelle loper zit die een vlak tempo loopt, hoef je zelf niet meer na te denken over het tempo en hoef je je alleen nog maar bezig te houden met goed blijven lopen. Zeker voor de snellere lopers kan het meespelen of er andere snelle lopers meelopen. Bij grotere evenementen - of evenementen die erom bekend staan dat er veel snelle lopers meelopen - is de kans groter dat er iemand is om je aan op te trekken.
Beste wedstrijden voor een nieuw PR
De volgende razendsnelle races zijn allemaal ideaal om een nieuw record neer te zetten, dankzij het snelle parcours en de goede omstandigheden. Schrijf je snel in of zet ze in je agenda voor volgend jaar.
Snelle 5 km wedstrijden
- 28 juni 2025: BIG 5 (Utrecht)
Gemaakt om records te breken. Dat is de BIG 5 op wielerparcours de Nedereindse Berg. Met een hoop gretige lopers is er altijd iemand in je buurt om je aan op te trekken richting een nieuw persoonlijk record.
- 6 en 7 september 2025: Goudse Singelloop (Gouda)
Avondloper of overdagloper? Maakt niet uit! In Gouda kun je zowel op zaterdagavond als op zondagmiddag je PR op de 5 kilometer aanscherpen. Met een vlak parcours langs de singel leent de route zich goed voor snelle tijden. Alleen even oppassen met de kinderkopjes bij de finish.
- 7 september 2025: Van Nelle Faive K (Rotterdam)
Vette ambiance en een razendsnelle wedstrijd? De Van Nelle Fabriek is the place to be! De wedstrijd is opgezet als een soort festival waarbij de hele dag door vijf kilometerwedstrijden worden gehouden. De heats worden ingedeeld naar niveau van de lopers. Je loopt dus altijd met mensen die aan je gewaagd zijn. Leg jij iedereen erop op weg naar een nieuw PR?
- 13 september 2025: Kramp Run (Varsseveld)
Een van de snelste 5 kilometers in Oost-Nederland vind je in het Achterhoekse Varsseveld. Je loopt 2 rondjes over een vlak stratenparcours waar je ook een stuk door een bedrijfshal loopt. Er zitten flink wat bochten in het parcours en begin september kan het flink heet zijn, maar er is zoveel aanmoediging rondom het parcours dat je als het ware vanzelf naar een nieuw PR wordt geschreeuwd. Voor de toplopers is er een aparte toprun met 5 rondjes om de kerk van een kilometer dat tevens dienst doet als het Achterhoeks kampioenschap.
- 5 oktober 2025: Singelloop Utrecht
De oudste stratenloop van Nederland en dan ook nog eens een snel parcours. De Singelloop in Utrecht heeft het allemaal. Het is een van de weinige grote loopevenementen met die vooral draait om een kortere afstand. Zeker een aanrader om je najaar wat extra snelheid mee te geven.
- Elke zaterdag om 9 uur: Parkrun (bij jou in de buurt)
ParkRun is gratis, laagdrempelig en gezellig, maar stiekem ook heel geschikt om je PR op de 5 kilometer aan te vallen. Het rondje is altijd precies 5 kilometer en er is tijdswaarneming. Daarbij zijn er altijd wel een paar snelle lopers waar je je aan kan optrekken richting een snelle tijd. Als je het heel lief vraagt is er wellicht ook wel iemand die voor jou het tempo wil maken.
Snelle 10 km wedstrijden
- 22 juni 2025: Roosendaal Halve Marathon
Deze zomer ingaan met een PR op de 10 kilometer? In Roosendaal ligt een goed parcours voor een snelle tijd. Heel spannend is het niet, het is een he3en-en-weertje. Je loopt dus 5 kilometer heen, draait om en dan weer volle bak naar de finish. Het goede nieuws is dat je maar één scherpe bocht hoeft te maken en verder lekker door kan rammen. Met bijna duizend deelnemers bij de laatste editie zijn er genoeg lopers van alle niveau's om je aan op te trekken. Of je nu 30 of 90 minuten over de 10 kilometer doet.
- 7 september 2024: BIG10 (Rotterdam)
Als er één wedstrijd is die is gemaakt om je PR aan te vallen op de 10 kilometer dan is het de BIG 10. Op de wielerbaan van RWC Ahoy in Rotterdam hoef je nog geen meter hoogteverschil te overwinnen en is er geen scherpe bocht te vinden. Je wordt ingedeeld in heats op basis van streeftijd en er zijn pacers aanwezig waardoor je gemakkelijk meeloopt met het juiste tempo.
- 5 oktober 2025: Singelloop Utrecht
We hadden hem al genoemd bij de 5 kilometer, maar hij is misschien nog wel geschikter voor de 10. Dit jaar is het tevens het NK 10 kilometer, dus je weet zeker dat er een paar razendsnelle lopers aan de start staan.
- Januari 2026: Vondelparkloop (Amsterdam)
Het Vondelpark is waarschijnlijk de populairste hardloophotspot van Nederland. Volgens Strava is het het populairste segment van ons land. Het pad is lekker breed, de bochten flauw en een hoogteverschil is er amper te vinden. Perfect voor snelle tijden dus. Er wordt al 50 jaar een wedstrijd gehouden in het Vondelpark en jaarlijks komen er zo'n tweeduizend deelnemers op af. In januari is het nooit te warm voor snelle tijden, dus als je in goede vorm steekt dan zou dat PR van je er wel eens aan kunnen gaan.
- 15 maart 2026: CPC loop (Den Haag)
Je kent hem waarschijnlijk vooral als snelle halve marathon, maar er is ook een 10 kilometer en die is uitstekend geschikt voor een snelle tijd. Het weer is vrijwel altijd goed voor snelle tijden en het parcours is vrijwel volledig vlak. Tussen 4 en 6 kilometer zitten er twee vervelende scherpe bochten in, maar de laatste 3 kilometer is bijna alleen maar immer gerade aus richting een nieuwe toptijd.
Snelle halve marathons
Bij een halve marathon is het weer waarschijnlijk belangrijker dan het parcours. In het vlakke Nederland zijn er veel halve marathons die zich lenen voor een snelle tijd. Wij hebben een selectie gemaakt gespreid over het jaar, maar op onze halve marathonkalender vind je bijna elke week een mooie mogelijkheid om je PR aan te scherpen.
- 5 oktober 2025: Singelloop Breda
Een van de leukste halve marathons in het najaar is de Singelloop in Breda. Niet het allersnelste parcours vanwege de bochten en de kinderkopjes in het centrum, maar door alle gezelligheid langs de kant wordt het je op mentaal gebied best makkelijk gemaakt.
- 19 oktober: Amsterdam (halve) Marathon
De halve marathon van Amsterdam is misschien wel de populairste van Nederland. Er is veel publiek, de wegen zijn breed en er zijn veel deelnemers. Dikke kans dat jij in het Olympisch stadion je snelste halve marathon afklokt.
- 20 december: Linschotenloop
De zaterdag voor kerst is voor de Linschotenloop. In de polders is het vlak, zijn er niet te veel vervelende bochten en zijn er voldoende deelnemers om je aan op te trekken. Het grote nadeel is dat de wind een grote rol kan spelen. In de polder kan het eind december flink waaien. Sinds je een rondje loopt, heb je hem altijd ergens tegen. Zorg ervoor dat je op die momenten een goede rug hebt om achter te schuilen.
- 9 maart 2026: CPC-loop (Den Haag)
Ongetwijfeld de snelste halve marathon van Nederland. Niet teveel bochten waar je snelheid kwijtraakt en het enige noemenswaardige hoogteverschil is de boulevard bij Scheveningen. Het Nederlands record halve marathon is hier gelopen en ooit was het wereldrecord zelfs in handen van de City-Pier-City. Aan het parcours kan het dus niet liggen.
- Mei 2026: Leiden (halve) marathon
Later in het voorjaar is de halve marathon bij Leiden marathon een goede optie. Je gaat vanuit de stad meteen de polder in en komt - op een verdwaalde viaduct in de eerste kilometers na - nauwelijks hoogteverschil tegen. Er zitten geen vervelende bochten in. Het enige probleem is dat het weer een beetje mee moet zitten. Halverwege mei wil het kwik soms al voorbij de 20 graden stijgen en dan moet je je verwachtingen aanpassen. Duimen voor 13 graden en bewolking dus.
Snelle marathons
Bij een marathon gaat ook het mentale aspect meespelen. Als je alleen komt te lopen, wordt het mentaal lastig om een moordend tempo vast te houden. Met lopers om je heen en publiek dat je vooruit schreeuwt gaat dat stukken makkelijker. Daarom zijn de grote stadsmarathons zoals Amsterdam en Rotterdam ook zo populair. Grote nadeel: ze verkopen snel uit. Schrijf je dus in voor een nieuwsbrief van een grote marathon zodat je als eerste weet wanneer de startnummers in de verkoop gaan. Is een berg publiek voor jou geen vereiste? Kijk dan eens op onze marathonkalender voor een overzicht van alle marathons in Nederland
- 12 oktober 2025: Eindhoven Marathon
De marathon van Eindhoven zit in de lift. Dit jaar verkochten de halve en hele marathon in recordtijd uit, het eerste PR heeft Eindhoven dus al gehaald. Nou komen er richting het najaar altijd nog wel wat startnummers vrij, dus als je je oren en ogen open houd, dan is er nog wel wat kans om mee te lopen. Als je een startnummer bemachtigt, heb je een snel, vlak parcours met brede wegen en nauwelijks scherpe bochten. Ideaal voor een toptijd.
- 19 oktober 2025: Amsterdam marathon
Amsterdam is de grootste marathon van Nederland, genoeg lopers om je aan op te trekken dus. Het parcours is relatief vlak en daardoor heel geschikt voor snelle tijden. Grote nadeel is het heen-en-weertje langs de Amstel. Dat wordt door veel lopers als 'saai' gezien en als er wind en regen staat, dan kan het een heel vervelend stuk worden. Er zijn plannen om het parcours meer richting het centrum te trekken, wellicht dat er volgend jaar dus een ander parcours ligt.
- 12 april 2026: Marathon Rotterdam
De snelste tijden op Nederlandse bodem zijn gelopen in Rotterdam. Sterker nog, het wereldrecord is meerdere keren in Rotterdam gelopen. Geen wonder dat er een ware run op startbewijzen voor de Rotterdam Marathon is. Het parcours leent zich goed voor snelle tijden en met alle support onderweg wordt je mentaal als het ware nog een stukje extra naar voren geholpen. Het enige nadeel is dat het de laatste jaren wel erg druk wordt. Doe je langer dan 4 uur over de marathon? Dan is het lastig inhalen op sommige plekken. Zeker de Boezemstraat rond 30 en 40 kilometer kan erg smal worden met zoveel lopers en nog meer publiek.
- 12 april 2026: Enschede Marathon
Geen startbewijs voor Rotterdam kunnen bemachtigen? Enschede is waarschijnlijk je beste alternatief. Met 2200 finishers bij de laatste editie is de kans klein dat je helemaal alleen komt te lopen. In Enschede, Glanerbrug en Lonneker loopt men massaal uit voor de marathon en de Twentse wegen zijn meer dan breed genoeg om alle lopers een plek te bieden.
- Mei 2026: Leiden Marathon
Zoals we bij de halve marathon ook al zeiden. In Leiden moet je een beetje mazzel hebben met het weer. Je loopt hele stukken door de polder waar wind en zon vrij spel hebben, maar als ze zich gedeisd houden is het parcours perfect voor een snelle tijd. Je passeert 10 dorpen onderweg waardoor je iedere paar kilometer support hebt. Hoogtemeters heb je nauwelijks noch bochten. Met 1800 finishers in 2025 loop je ook bij deze marathon zelden alleen.
- Waarschijnlijk het snelste parcours: Martinimarathon (Groningen)
Een marathon met nul hoogtemeters? Die kans heb je één keer in de twee jaar in Groningen. Er zit geen enkele scherpe bocht in, alleen wel 211 flauwe bochten naar links. Je loopt namelijk op een atletiekbaan. Dat betekent dus 105 rondjes en 195 meter om de afstand compleet te maken. Een pittige mentale uitdaging. De volgende editie is 25 september 2026.
Incourante afstanden:
De 5, de 10, de halve en de hele zijn de populairste afstanden, maar er is natuurlijk meer. Deze parcoursen verdienen ook zeker een eervolle vermelding.
4 Mijl
De vier mijl is toch geen afstand? Nou, daar denken ze in Noord-oost Nederland toch anders over. Assen, Emmen, Staphorst en Zwolle, je kan er allemaal een wedstrijd over vier Engelse Mijlen oftewel 6.4 kilometer lopen. De 4 mijl van Groningen is met afstand de populairste en waarschijnlijk het meest geschikt. Er doen daar jaarlijks zo'n 20 duizend mensen mee.
15 kilometer
De 15 kilometer is geen officiële afstand meer. Het wereldrecord wordt niet meer erkend door World Athletics. Toch blijft het een populaire afstand. Het beste parcours voor een snelle tijd is gek genoeg dat van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Ondanks de ruim 160 hoogtemeters is daar de snelste 15 kilometer ooit gelopen en regent het daar jaarlijks persoonlijke records. Een alternatief is de Bruggenloop in Rotterdam.
10 Mijl
De 10 Mijl is natuurlijk een vergelijkbare afstand met de 15 kilometer, maar het is toch een kilometer extra. Er zijn dan ook een aantal snelle wedstrijden die om de 10 Engelse mijl draaien. Denk aan de Tilburg Ten Miles en natuurlijk de grootste hardloopwedstrijd van Nederland: de Dam tot Damloop.
30 kilometer
De halve marathon heeft de 20 kilometer (kun je nog lopen in Alphen aan den Rijn) en de 25 kilometer (bestaat nog in Apeldoorn) grotendeels verdrongen, maar de 30 kilometer is nog steeds geliefd onder marathonlopers. Je treft ze vooral in het voorjaar en najaar in aanloop naar de grote marathons. Ze worden dan ook meestal als trainingswedstrijd gelopen. In het voorjaar kun je een 30 kilometer lopen in Schoorl, Vorden of Zandvoort. In het najaar zijn Almere en Amsterdam-Noord populaire bestemmingen.
Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?