Wat is het vermogen van Femke Bol?

De atlete haalt medaille na medaille binnen, maar wat verdient ze ermee?

© Getty Images - BSR Agency

femke bol vermogen

Femke Bol is niet meer weg te denken uit de Nederlandse en internationale atletiekwereld. De Amersfoortse haalt medaille na medaille binnen met haar indrukwekkende prestaties. Op haar bankrekening kunnen we niet kijken, maar we zijn toch benieuwd: hoe rijk is Femke Bol?

Het vermogen van Femke Bol

Atleten verdienen hun geld op verschillende manieren. Hieronder een overzicht van wat we eten over de inkomsten van Femke Bol.

Startpremies en prijzengeld

Een groot gedeelte van haar centjes verdient Femke met startpremies en prijzengeld. Het bedrag kan variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s per wedstrijd.

Sponsoring

Bol wordt al jaren gesponsord door New Balance. Wat de atlete precies verdient met deze deal, is niet bekend, maar het is zeker niet ondenkbaar dat er een clausule in het contract staat waarin een bonus voor een wereldtitel of wereldrecord is opgenomen.

Naast New Balance heeft de atlete natuurlijk nog meerdere sponsor- en ambassadeur-deals. Zo werkt ze onder andere met de P&G merken Venus en Always, waar ze zich inzet voor meer zelfvertrouwen bij sportende meisjes en vrouwen. Ook fitnessmerk Matrix en Omega, bekend van luxe Zwitserse horloges, hebben Bol kunnen overtuigen voor een mooie sponsordeal.

Reclamecampagnes

Tussen alle trainingen door neemt Femke ook regelmatig de tijd voor reclame en andere campagnes, waar een flinke vergoeding tegenover staat. Op dit moment zien we haar bijvoorbeeld in video's van VISA, als onderdeel van het VISA team voor de Olympische Spelen. Daarnaast zien we op haar Instagram regelmatig posts voorbij komen voor damesscheermesjes, sportkleding en haar autodealer.

Wat verdient Femke Bol?

Alleen al tijdens de WK in Glasgow verdiende de Amersfoortse zo'n 90.000 euro: door de gouden medaille met het estafetteteam én haar indrukwekkende wereldrecord op de 400 meter. Dat is een flink bedrag, maar daar staat natuurlijk jarenlange training tegenover en je hebt maar een aantal topjaren waarin je jouw potentieel tot uiting kunt brengen.

Stel nou dat Femke Bol met sponsordeals, startpremies en prijzengeld zo'n 500.000 euro per jaar verdient en in totaal vijf topjaren heeft om dat te verdienen. Dan kom je uit op een totaal van 2.500.000 euro. De keerzijde van de (gouden) medaille is ruim 15 jaar training en toewijding. Laten we uitgaan van 60 uur per week minus 5 weken vakantie per jaar. Dan komen we op 42.300 uur over al die jaren. Deel die uren door het 'grote geld' dat je in de topjaren opstrijkt en je komt op een uurloon van ongeveer 59 euro.

Zeker geen reden tot klagen, maar het staat niet in verhouding tot bijvoorbeeld Max Verstappen (64 miljoen per jaar of 7300 per uur). Voor het grote geld kun je je dus voorlopig beter richten op andere sporten dan atletiek. Wij doen het dan voorlopig ook maar gewoon uit liefde voor lopen.

Femke Bol bij Olympische Spelen

Deze zomer kijkt de hele wereld naar Parijs voor de Olympische Spelen 2024, waar uiteraard ook Femke Bol gaat strijden voor medailles. Eerder deze maand werd al bekend gemaakt dat de atletiekbond een flink bedrag koppelt aan een gouden medaille op de Spelen: winnaars mogen rekenen op maar liefst 50.000 dollar, dat komt neer op zo'n 46.000 euro. 'Het is onmogelijk om een waarde te plakken op een gouden medaille, maar het is tijd dat de inkomsten die de sporters tijdens de Spelen genereren ook terugvloeien naar de atleten', legt Sebastian Coe, voorzitter van World Athletics, uit.

We hopen natuurlijk dat TeamNL deze zomer lekker gaat verdienen. Mocht het Nederlandse estafetteteam een gouden medaille verdienen, zoals ze ook tijdens de WK in Glasgow deden, moet dit bedrag wel verdeeld worden.

Wil je geen updates missen over de Olympische Spelen? Volg dan Runner's World op Instagram en Facebook.