Dit is waarom je zoete trek hebt na je maaltijd

Heb jij ook trek in iets zoets na je avondeten?

© Getty Images - Westend61

gettyimages-1471920269

Ken je het? Je hebt net een bord vol curry met rijst achter de kiezen en zit propvol. Maar, toch knaagt de behoefte in iets zoets... Anders blijf je onrustig en ervaar je een niet verzadigd gevoel. In dit artikel duiken we dieper in op dit fenomeen, waarom ontstaat het en wat kun je het beste doen?

Dit is waarom je zin hebt in zoet na het eten

Omdat je weet dat je geen 'echte' honger hebt omdat je net een maaltijd hebt gegeten, kan het frustrerend zijn dat je toch elke keer een stuk chocolade afbreekt na je maaltijd. Die drang naar zoetigheid is er nooit zomaar en het heeft altijd een reden. Wij lichten er een paar voor je uit:

Emoties

Heb je trek in zoet? Bedenk dan even of dit komt door je emoties. Je hersenen zijn slim, ze weten dat suiker tijdelijk een lekker gevoel veroorzaakt. Door toe te geven aan de drang naar suiker maakt je lichaam dopamine aan waardoor je je tijdelijk lekkerder gaat voelen.

Gewoonten

Heb jij jarenlang een toetje gegeten na het eten? Dan associeer je automatisch avondeten met suiker als gevolg. Hierdoor verandert er iets in je hersenen. Door het eten van suikerrijke voedingsmiddelen ontstaan neuro chemische veranderingen die zó sterk ingesteld zijn dat de drang naar zoet blijft. Dit kun je alleen veranderen door een lange tijd ander gedrag te vertonen. Net zo lang tot de nieuwe gewoonte geprogrammeerd staat in je hersenen. Wil je meer lezen over het ontwikkelen en afleren van gewoonten? Het boek Atomic Habits van James Clear is een dikke aanrader!

Je eet te weinig of te snel

Als je te weinig eet, bijvoorbeeld omdat je wil afvallen, is het logisch dat je lichaam snakt naar zoetigheid. Je bloedsuikerspiegel is voordat je gaat eten erg laag. Als je eet duurt het een tijdje voor deze weer op peil is. Na de maaltijd is 'ie nog niet op pijl en dat resulteert in de behoefte naar zoet.

Te snel eten zorgt voor een soortgelijk effect. Het duurt een tijdje voor je hersenen een seintje krijgen dat je maag gevuld is. Als je te snel eet kan je trek hebben in iets zoets, omdat je hersenen het seintje nog niet hebben ontvangen. Tip: kauw eerst eens minimaal tien keer op je hap eten, voor je 'm doorslikt.

Je drinkt te weinig

Dorst van honger onderscheiden is lastig. Je lichaam denkt dat je trek hebt, maar eigenlijk vraagt je lichaam om een glas water.

Je hebt een schommelende bloedsuikerspiegel

Eet je te veel snelle koolhydraten dan stijgt je bloedsuikerspiegel snel, om vervolgens na de maaltijd weer te dalen. Je lichaam zoekt weer naar nieuwe suikers om in balans te komen.

Als je je niet verzadigd voelt na je avondeten kan het ook zijn dat je een macronutriënt in je maaltijd mistte. Zorg ervoor dat je op je bord een porte gezonde vetten, eiwitten en (langzame) koolhydraten hebt liggen. Verder kan het helpen eens te kijken naar het aantal vezels in je maaltje. Een goede hoeveelheid vezels geeft je ook een verzadigd gevoel. Een volwassene zou 30 tot 40 gram vezels per dag moeten eten.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?