Reis naar Parijs: dit eet olympisch atlete Diane van Es tijdens haar trainingskamp
Want met twee trainingen op een dag moet je goed aanvullen!
© Getty Images - BSR Agency

In de serie 'Reis naar Parijs' volgen we atleten, coaches, sportartsen en andere staffleden in voorbereiding op de Spelen van 2o24. Middel- en lange afstandsatlete Diane van Es zal voor de tweede keer haar optrede maken tijdens een Olympische Spelen. In het warme Tokio flikte ze het tot de 16e plaats op de 5000 meter in een tijd van 15:47.01. In Schoorl kwalificeerde van Es zich voor de 10.000 meter. Wil de Rotterdamse opnieuw aan de start staan op de 5000 meter in Parijs zal ze haar persoonlijke record van 15:07.52 moeten verbeteren naar een tijd onder de 15:00 (nationale limiet).
Reis naar Parijs: dit eet olympisch atlete Diane van Es op trainingskamp
Op het moment van schrijven vertoeft Van Es in het Namibische Windhoek voor een trainingsstage op hoogte. Hier traint ze onder leiding van Grete Koens met het Valley Running Team, waar onder andere Maureen Koster, Ryan Clarke en Frank Futselaar ook onderdeel van uitmaken.
Met een volle trainingsweek van 13 trainingen per week staat herstellen bovenaan het prioriteitenlijstje. Zeker op hoogte is dit van groot belang omdat je hier - door een lager zuurstofgehalte - wat minder snel herstelt dan op zeeniveau. Genoeg (gezonde) voeding is een belangrijk onderdeel van het herstelvermogen. Hieronder deelt Diane wat ze zoal eet op tijdens twee typische dagen tijdens haar trainingskamp.
Zondag
Ontbijt
Havermout met pindakaas en rood fruit (ik voeg 1 eiwit toe voor extra eiwitten).
Diane: Ik eet meestal havermout voor mijn training, dat is omdat ik daar lang energie van krijg en het niet zwaar op mijn maag valt. Je kan er ook eindeloos mee variëren, dus het verveelt niet snel.
Tijdens de training
Sportdrank en 2 isotone energy gels.
Na de training
Banaan en een eiwitreep.
Lunch
Kipburger met rijst en groente en een alcohol vrij biertje met fruit smaak.
Avondeten
Risotto met kip en groente.
Na het avondeten
Een kop thee met een biscuitje.
Maandag
Ontbijt
Havermout met pindakaas en banaan.
Tijdens de ochtend duurloop:
1 isotone energy gel.
Diane: De laatste tijd focus ik meer op mijn koolhydraten aanvullen tijdens de training. Dit doe ik door isotone gelletjes en sportdrank met koolhydraten. Door tijdens de training al koolhydraten aan te vullen, zorg je ervoor dat je niet door je voorraad heen gaat. Hierdoor herstel je sneller dan wanneer je dit pas achteraf doet.
Lunch
Pindanoedels met groente en kipstukjes.
Tussendoor
Koffietje in het winkelcentrum en een stuk carrot cake.
Na de sprinttraining
Wraps met groente, gehakt en ei.
Avondeten
Tagliatelle met citroen en worstjes.
Na het avondeten
Kop thee met een biscuitje.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van alles rondom de Olympische Spelen en Paralympische Spelen.