Hardlopen met reuma: zo pak je dat aan
Hardlopen kan de klachten zelfs verminderen, mits je het goed aanpakt.
Reuma zorgt voor pijn, stijfheid en vermoeidheid. Met dit soort klachten is hardlopen waarschijnlijk niet het eerste wat er in je opkomt. Maar volgens Guus Rougoor, docent-onderzoeker bij de opleiding Sportkunde van Hogeschool Inholland, is hardlopen voor veel mensen met reuma mogelijk en kunnen klachten hierdoor verminderen. Hoe zit dat precies?
Kun je hardlopen met reuma?
Het antwoord is duidelijk: ja, hardlopen met reuma is mogelijk. Hoewel er vroeger werd aangeraden om pijnlijke gewrichten zoveel mogelijk te ontzien en het vooral bij niet-belastende bewegingen, zoals fietsen en zwemmen in warm water, te houden, is dat advies inmiddels veranderd. Rougoor: 'In de loop der jaren is er steeds meer bewijs gekomen dat bewegen heel goed kan zijn en positieve effecten heeft op gewrichten en ervaren klachten bij mensen met reuma. Ook patiënten zelf ervaren dat bewegen de ziektelast vermindert. Ze krijgen het gevoel dat ze juist meer kunnen, dan minder, de vermoeidheid wordt minder. Het geeft een boost in het zelfvertrouwen.'
Wat voor invloed heeft hardlopen op reuma?
Hardlopen kan dus - mits je het goed aanpakt en verstandig en rustig opbouwt - voor een afname van klachten zorgen. In het onderzoek kwam Rougoor mensen tegen, die dankzij de juiste aanpak zelfs halve of hele marathons kunnen lopen, pijnvrij. 'Natuurlijk is dat lang niet iedereen gegeven, maar ik gun in ieder geval iedereen die met een vorm van ontstekingsreuma kampt om de mogelijkheden te verkennen, zodat hun welzijn kan toenemen op een veilige manier.'
Hardlopen met reuma: hoe pak je dat aan?
De voordelen zijn duidelijk, maar volgens Rougoor moet je wel onder bepaalde voorwaarden opbouwen. Er zijn een aantal tips waar je rekening mee moet houden als je reuma hebt en wilt hardlopen.
Overleg met je arts
Ga niet zomaar hardlopen, maar praat altijd eerst met je behandelaar. Afhankelijk van de vorm van reuma zijn er namelijk bepaalde dingen waar je op moet letten om de vruchten van het hardlopen te plukken zónder je klachten te verergeren. 'Zo moet de ontstekingsacitiviteit onder controle zijn en de ziekte in een rustig vaarwater gebracht worden, anders is de kans op blessures juist groter,' aldus Rougoor. 'Ook moet het juiste moment gekozen worden om te beginnen. Met pijn kun je beter niet gaan hardlopen.'
Laat je begeleiden
Elke hardloper heeft baat bij de juiste begeleiding, ook bij reuma is het dus verstandig om advies te vragen aan een sportarts, fysio of trainer. Diegene kan een geschikt schema voor je samenstellen, helpen met versterkende oefeningen en zo blessures en andere klachten voorkomen. Let er wel op dat diegene ervaring heeft in de begeleiding van lopers met reuma.
Goed om te weten: het onderzoek van Hogeschool Inholland en verschillende partners is nog in ontwikkeling. Er wordt hard gewerkt aan een wetenschappelijk onderbouwd programma voor reuma patiënten om hardlopen op te bouwen. In de tussentijd kun je ook terecht bij ReumanetNL, een netwerk van fysio- en oefentherapeuten met specifieke deskundigheid in de behandeling van mensen met een reumatische aandoening.
Draag de juiste schoenen
Dé perfecte hardloopschoen bestaat niet - elke loper heeft iets anders nodig. Zeker als je pijnklachten hebt, kan wat extra demping in je hardloopschoenen fijn zijn. Laat je goed adviseren in een hardloopspeciaalzaak en bestel nooit zomaar schoenen online.
Ga voor de juiste ondergrond en afwisseling
Lopen op asfalt kan al snel voor pijnklachten zorgen, daarom is het voor iedereen aan te raden om op verschillende ondergronden te lopen. Een zachte, dempende ondergrond voelt een stuk fijner. Ga - waar mogelijk - hardlopen op de atletiekbaan, op bospaden of grasvelden. Let daar wel goed op dat je niet gaat struikelen of je enkel verzwikt.
Neem genoeg rust
Blijf altijd goed naar de signalen van je lichaam luisteren. Begin met twee rustige trainingen per week en zorg voor genoeg hersteltijd. Je kunt spierpijn krijgen van het hardlopen, dat is niet erg. Krijg je echter last van je botten of gewrichten, neem dan wat extra rust en laat je bij twijfel adviseren door je behandelaar.
Meer informatie en een motiverend, persoonlijk verhaal vind je hier.