Leiden Marathon afgekapt door druk op EHBO en ambulances

De 10 kilometer werd zelfs afgelast. Moeten we ons zorgen maken deze zomer?

© ANP

ANP-498274400 (1).jpg

De Leiden Marathon kende afgelopen zondag 12 mei een warme editie. Bij een temperatuur van 25 graden gingen er zoveel atleten neer dat op een gegeven moment niet meer gegarandeerd kon worden dat er een ambulance beschikbaar zou zijn. Daarom werd rond half 4 's middags de marathon gestaakt en werd de 10 kilometerwedstrijd zelfs afgelast. Wat betekent dit voor de rest van de loopzomer?

Geen verkoelend briesje

Leiden Marathon vond dit jaar plaats op 12 mei. Van oudsher staat de marathon in Leiden halverwege juni op de kalender, maar door het weer is deze steeds eerder op de kalender beland. Ook trekt het evenement steeds meer deelnemers. Het marathonweekend, waar ook een wandelevenement bij hoort, trok in totaal 16.000 deelnemers, een record voor Leiden. 1750 mensen liepen de marathon en 5500 deelnemers hadden een startnummer voor de halve. De marathon begon om 10 uur onder warme omstandigheden. Het was zonnig met weinig wind en het kwik liep richting de middag op tot 25 graden. Bovendien stond vanaf 28 kilometer de wind mee, waardoor lopers geen verkoelend briesje meer hadden toen ze met weinig beschutting door de polders terug naar Leiden liepen.

Extra waterposten

De dagen voor het evenement had de organisatie al gewaarschuwd om om het tempo aan te passen en goed naar het lichaam te luisteren. Ook werden omwonenden opgeroepen om met tuinslangen langs het parcours te staan om de lopers te koelen en werd het aantal waterposten verdubbeld zodat er iedere 2.5 kilometer een waterpost stond. Zelfs op 41 kilometer stond nog een kraam met bekertjes water voor de deelnemers.

Lees ook: Dit is waarom je je verwachtingen moet aanpassen bij warm weer.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen ging het toch mis. Volgens de veiligheidsregio's werden 'zeker 25 deelnemers' afgevoerd naar het ziekenhuis. Dit zorgde voor een grote piek bij de hulpdiensten. Het ging hierbij om serieuze hitteberoertes met mogelijk permanente gevolgen. Volgens organisator Tjeerd Scheffer gingen er zoveel mensen neer dat ze niet meer konden garanderen dat er nog een ambulance beschikbaar zou zijn als er nog meer mensen zouden omvallen door de warmte. Daarom werd de wedstrijd rond half 4 gestaakt en werden de deelnemers die nog op het parcours waren gevraagd om te gaan wandelen. Gelukkig waren er op dat moment niet heel veel mensen op het parcours, de tijdslimiet van 6 uur verstreek immers om 4 uur 's middags. De domper was groter voor de lopers op de 10 kilometer. De wedstrijd stond gepland om half 3, maar werd eerst met een uur uitgesteld en vervolgens zelfs helemaal afgelast.

Eerste écht warme dag

'Het is heel triest, vooral voor de 10 kilometerlopers' zegt organisator Tjeerd Scheffer in gesprek met Sleutelstad. 'Ik denk dat het heel erg meespeelt dat het de eerste écht warme dag is, veel mensen hebben getraind in relatieve kou en dan is het net dit weekend 24 graden. Dat zorgt ervoor dat mensen nog niet gewend zijn aan die warmte.' Verder plaatst de organisator vraagtekens bij de strategie en getraindheid van bepaalde deelnemers. 'Je ziet dat op de lange afstanden veel twintigers, dertigers meedoen. Die zijn jong en opportunistisch en denken "dat flik ik wel even". Nou ik denk dat daardoor ook een paar mensen het niet gehaald hebben en zijn opgepikt door de EHBO.'

Wat betekent dit voor de loopzomer?

Misschien begin jij door dit nieuws al te vrezen voor jouw hardloopdoelen deze zomer. Dat is gelukkig nog niet nodig. Een kijkje op de hardloopkalender vertelt ons dat de grote marathons in Nederland (Amsterdam en Eindhoven) pas weer in oktober worden gehouden. In de zomer worden vooral kortere en kleinere lopen georganiseerd en die kennen over het algemeen veel minder uitvallers. Wel blijft het belangrijk om je goed voor te bereiden op lopen in de hitte. Weet dat je prestaties tot wel 22% achteruit kunnen gaan bij een temperatuur van 25 graden en wees je bewust van de gevaren van oververhitting. Pas dus je tempo aan, blijf goed drinken en luister vooral goed naar je lichaam.

Volgend jaar gewoon weer Leiden Marathon?

Leiden Marathon laat zich in ieder geval niet uit het veld slaan. Op de vraag of er volgend jaar nog een marathon in Leiden is antwoord Scheffer: 'Tuurlijk! Maar we moeten natuurlijk alles nog wel gaan evalueren en mogelijk gaan we kijken naar een andere dag en een ander tijdstip.'

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?