Hardlopen met een hoge bloedsuikerspiegel: zo pak je het aan

Op deze symptomen moet je letten.

© Getty Images

GettyImages-1969678085.jpg

Een te hoge bloedsuikerspiegel komt vooral voor bij mensen met diabetes, maar het komt vaker voor dan je denkt. Zo is het mogelijk dat je rondloopt met de symptomen van een te hoge bloedsuikerspiegel zonder dit zelf te weten. Het is namelijk lastig te herkennen. Wij zochten daarom uit wat de klachten zijn - en waar je rekening mee moet houden als je wil gaan hardlopen.

Wat zijn de symptomen van een te hoge bloedsuikerspiegel?

Een hoge bloedsuikerspiegel is lastig te herkennen. Dit komt doordat veel klachten lijken op symptomen waar iedereen weleens last van heeft, zoals vermoeidheid en futloosheid. Hierdoor hebben mensen vaak jarenlang niet door dat ze bijvoorbeeld diabetes type 2 hebben. Het wordt daarom ook wel een onzichtbare ziekte genoemd. Herken je de onderstaande symptomen? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Je kunt met een test met slechts één druppeltje bloed al ontdekken of je diabetes hebt. Doe dit vooral, omdat diabetes zonder behandeling levensbedreigend kan zijn en beschadigingen aan je ogen, hart, nieren en voeten kan veroorzaken. Dit zijn de symptomen van een te hoge bloedsuikerspiegel:

  • Droge tong
  • Dorst
  • Uitdroging
  • Veel moeten plassen (kleine beetjes)
  • Slaperig zijn
  • Veel jeuk hebben
  • Ontstekingen (zoals een blaasontsteking)
  • Zwak
  • Futloos
  • Moeilijk ademen
  • Braken
  • Plotseling humeurig en snel boos orden
  • Wazig zien

Wat te doen bij een hoge bloedsuikerspiegel?

Een te hoge bloedsuikerspiegel komt vooral alleen voor bij mensen met diabetes. Dit wordt ook wel een hyper genoemd. Dit betekent dat je lichaam zelf het teveel aan suiker in het bloed wil kwijtraken door veel te plassen. Wat kun je doen? Drink dranken zonder suiker. Water en thee zijn goede opties. Zoete dranken en alcohol wil je vermijden. Ga bewegen zodat je spieren het bloedsuiker verbranden, zoals wandelen of fietsen. Gebruik je insuline? Dan moet je meestal extra insuline spuiten.

Het is mogelijk dat de hyper steeds erger wordt waardoor je kan flauwvallen of zelf in coma kan raken. Je kunt dit herkennen aan een diepe ademhaling en je adem kan naar aceton ruiken. Is dit het geval? Bel dan direct 112. Dit klinkt heel eng, maar vaak is het niet zo erg om een keer een hyper te hebben. Gebeurt dit vaker? Dan is een behandeling nodig. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan namelijk de bloedvaten beschadigen. Overleg dit met je (huis)arts of diabetesverpleegkundige.

Mag je hardlopen met een te hoge bloedsuikerspiegel?

Voldoende beweging is heel belangrijk. Dit zorgt voor meer insulinegevoeligheid waardoor je lichaam de suikers beter en sneller uit je bloed opneemt. Het resultaat is dat je bloedsuiker omlaag gaat. Maar ga je hardlopen met een veel te hoge bloedsuikerspiegel? Dan kan die ook juist verder stijgen. Het is daarom - vooral voor mensen met diabetes type 1 - belangrijk om een goed evenwicht te vinden. Dit is per individu verschillend en afhankelijk van de duur, de intensiteit en de frequentie van het hardlopen. Ook moet je rekening houden met je voeding en medicatie.

Ook is het mogelijk dat je bloedsuiker na het sporten omhoogschiet. Je kunt dit voorkomen door een cooling down te doen of wanneer je bloedsuiker stijgt extra insuline te gebruiken. Gebruik je medicatie? Dan heb je voor het hardlopen mogelijk minder insuline nodig. In dit geval kun je een logboek bijhouden en bespreken met je (huis)arts of diabetesverpleegkundige. Zij kunnen je adviseren hoe je op een gezonde en veilige manier kunt hardlopen met diabetes. Heb je een doel? Zo kun je ook met diabetes een snelle marathon lopen.

Bron: Diabetes fonds, Healthline, diabetes.nl

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?