Platvoeten? Hier moet je als hardloper opletten

Platvoeten hebben simpelweg iets meer liefde en aandacht nodig.

© Getty Images

Platvoeten? Hier moet je als hardloper opletten.jpg

Voeten zijn er in allerlei vormen en maten – waaronder platvoeten. Maar wat zijn platvoeten nu precies? En waar moet je tijdens het hardlopen goed opletten? We vroegen het aan (sport)podotherapeut Bram van Waes.

Wat zijn platvoeten?

'Platvoeten zijn voeten waarbij de boog van de voet is ingestort, waardoor de voetzool plat op de grond rust', zegt Van Waes. Je kunt hierdoor last krijgen van symptomen, zoals pijn in de voeten, enkels, knieën, heupen en onderrug, vermoeidheid bij het lopen en moeite met het vinden van passende schoenen. Er zijn twee vormen van platvoeten: aangeboren of op een latere leeftijd ontwikkeld. 'Niet iedereen krijgt last van platvoeten, maar het kan voorkomen bij mensen met een afwijkende botstructuur (genetisch bepaald), zwakke spieren of bijvoorbeeld door overgewicht', zegt Van Waes.

Wat zijn de gevolgen van hardlopen met platvoeten?

Naast dat de symptomen van platvoeten vervelend kunnen zijn, kan het ook gevolgen hebben voor het hardlopen. 'Je kunt als hardloper met platvoeten last krijgen van overpronatie, wat kan leiden tot blessures zoals shin splints, kniepijn en zelfs rugklachten', zegt Van Waes. Dit betekent alleen niet dat je gelijk je hardloopschoenen in de prullenbak moet gooien. Sterker nog: je kunt met platvoeten prima hardlopen. Je moet alleen wel op de volgende punten letten.

Kies de juiste hardloopschoenen

Goede hardloopschoenen zijn voor iedere hardloper onmisbaar, maar in het geval van platvoeten al helemaal. 'Het is belangrijk om goede en ondersteunende hardloopschoenen te dragen en eventueel steunzolen te gebruiken', zegt Van Waes. Zo kunnen steunzolen, speciale inlegzooltjes of aangepaste schoenen de gevolgen van platvoeten tegengaan. Een podotherapeut kan je hierbij helpen.

Aandacht voor je voeten

Platvoeten vragen simpelweg om iets meer aandacht en liefde. 'Zo kunnen regelmatige voetmassages, het doen van oefeningen zoals het trainen van de voetboogspieren en het stretchen van de kuitspieren ook helpen', zegt Van Waes. Ook is het goed om regelmatig oefeningen te doen om de spieren rondom de voeten en enkels te versterken. Ook hier kan een podotherapeut je goed bij helpen.

Bewust hardlopen

Platvoeten of niet: het is altijd goed om tijdens het hardlopen in te checken met je lichaam. 'Het is belangrijk om extra aandacht te besteden aan de juiste looptechniek en om overbelasting te voorkomen', zegt Van Waes. De podotherapeut benadrukt ook dat het belangrijk is om regelmatig je schoenen te controleren op slijtage, voldoende rust te nemen tussen trainingen door, de juiste looptechniek toe te passen en naar je lichaam te luisteren bij klachten. 'Het kan ook helpen om af en toe af te wisselen met andere vormen van beweging om overbelasting te voorkomen.'

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?