Femke Bol opnieuw Europees kampioen 400 meter horden Cathelijn Peeters pakt het brons

Ze flikt het opnieuw! Op fenomenale wijze wint Bol de Europese titel op de 400 meter horden in Rome. Cathelijn Peeters weet met een flink eindschot het brons te veroveren. Diane van Es gaat naar huis met het zilver op de 10.000 meter na een razendsnelle race.

© Getty Images - Mattia Ozbot

gettyimages-2157169706

Femke Bol prolongeert haar Europese titel op de 400 meter. Deze plak is in totaal haar derde individuele gouden medaille op de Europese Kampioenschappen. Met een tijd van 52,49 was ze haar concurrenten te snel af. Cathelijn Peeters verrast zichzelf met een bronzen medaille in een tijd van 54,37! Diane van Es gaat na een razendsnelle race naar huis met een knappe zilveren medaille in een nieuw persoonlijk record van 30:

Femke Bol prolongeert Europese titel 400 meter horden

Met een persoonlijk record (tevens Nationaal Record) van 51,45 is Bol de torenhoge favoriete van het veld. De twee dichtstbijzijnde concurrenten zijn de Italiaanse Ayomide Folorunso (PB 53,89) en de Noorse Line Kloster (PB 53.91). Maar ook Cathelijn Peeters maakt met haar personal best van 54,31 kans op een medaille.

Bol start vanaf baan 6 en heeft de Franse Louise Maraval in de baan boven haar, aan haar kan Bol zich goed optrekken. Na de halve finale sprak Bol duidelijke taal met de NOS: 'Het was precies goed voor vandaag. Op papier kan ik chillen in de halve finale, maar toch voelt dat altijd heel erg gek. Dan denk ik: kan ik dat echt? Maar ik kon het écht en het is goed dat ik energie kan sparen.' Na de start was het snel duidelijk: die opgespaarde energie kon er eindelijk uit. Ze wist zich al vlot naar de eerste plaats te lopen en finishte met een overtuigend laatste stuk in een tijd van 52,49, een nieuw kampioenschapsrecord! Na de race sprak Bol met de NOS: 'het blijft bijzonder om een EK te winnen en met Cathelijn op drie is echt ongekend. Nederland moet er niet aan gaan wennen!'

Cathelijn Peeters stunt met een bronzen plak

Vlak daarachter knokte Cathelijn Peeters zich naar een knappe derde plek tijdens haar eerste individuele finale op een groot toernooi. Bij haar ligt - net zoals bij Bol - op de laatste 100 meter haar kracht. En deze kracht liet ze, net zoals in de halve finale, opnieuw zien. Ze kwam over de finish met een tijd van 54,37 en wint het brons! De Franse Louise Maraval ging ervandoor met het zilver met een tijd van 54,23. Cathelijn Peeters reageerde na haar race: 'dit was mijn kans op een medaille en het is gelukt. Ik had nooit gedacht dat ik dit had kunnen halen.'

Diane van Es wint het zilver op de 10.000 meter!

De 10.000 meter finale vrouwen zou - net zoals bij de mannen - in eerste instantie in twee series gelopen worden. De jaarlijkse Europese 10.000 meter Cup, die oorspronkelijk gepland was in het plaatsje Pacé in Frankrijk is niet georganiseerd als een alleenstaand evenement. In plaats daarvan besloot de Europese atletiekbond, vanwege de vroege Europese kampioenschappen, dat de 10.000 meter tijdens de EK ook de Europacup is.

Voor deze jaarlijkse Europacup mogen er in plaats van 3 lopers per land, 5 afgevaardigd worden. Serie 1 zou rond 19:50 lopen en serie 2 later op de avond om 21:30. Later is hier - door afmeldingen - één serie van gemaakt.

De Nederlandse favoriete in het veld is de Rotterdamse Diane van Es. Met haar persoonlijk record van 31:02 staat zij als vierde geplaatst in het drukke veld met 33 deelneemsters. Met onder andere favorieten als de Britse Eilish McColgan (30:00.86), Megan Keith (30:36.84) en Jessica Warner-Judd (30:35.93) zal het een spannende race worden. Maar, vlak ook de thuisfavoriet Nadia Battocletti niet uit, zij won eerder in de week overtuigend de 5000 meter in een knap persoonlijk record van 14:35.29. Al met al: een 10.000 meter van hoog niveau.

Voorafgaand de race sprak van Es met Runner's World over haar voorbereidingen: 'Ik heb vooral veel zin om te racen! Dit seizoen heb ik nog maar één wedstrijd (Diamond League Marrakech, red.) gedaan door een kleine tegenslag. Maar dit heeft mijn fitheid gelukkig niet beïnvloed, ik denk dat ik erg goed in vorm ben en dat wil ik graag laten zien.'

Raceverloop 10.000 meter Diane van Es

Diane van Es loopt in het begin van de race in een kopgroep van ongeveer zes vrouwen op een comfortabele vierde plaats. Met daarin onder andere Keith, McColgan en Battocletti. Met ongeveer 4800 meter te gaan moet de op papier topfavoriete McColgan een gaatje laten. Zij had in aanloop naar de EK een knieblessure en stapt uit met ongeveer 4000 meter te gaan. Klara Lukan uit Servië loopt het grootste gedeelte van de race op kop. Met nog 3300 meter te gaan pakt Battocletti het kop en versnelt. Van Es en Keith kunnen met haar mee en zo ontstaat een kopgroep van drie. Met nog een kilometer versnelt van Es met Battocletti naast haar en Keith achter hen. Later in dezelfde ronde versnelt Battocletti, waarop van Es niet meer kan reageren, maar er wel een gaatje is ontstaan tussen van Es en Keith. Diane van Es komt over de finish in een knappe tijd van 30:57,24, een nieuw persoonlijk record, Nadia Battocletti wint in 30:51,24 (een nationaal record) en Keith finisht als derde in 31:04.77.

Persoonlijk record voor Jasmijn Lau

De andere vier Nederlandse deelneemsters die aan de startlijn staan zijn Silke Jonkman (32:25), Jasmijn Lau (32:30), Jennifer Gulikers (32:28), en Veerle Bakker (32:36). Bakker sprak met Runner's World voor haar race: 'ik heb geen specifieke verwachtingen, ik hoop vooral veel meer te kunnen genieten van de 10.000 en afhankelijk van hoe de wedstrijd zal lopen zal een PR heel mooi zijn!' Lau hoopt dat ze een race kan neerzetten waar ze trots op kan zijn en waarin ze alles uit zichzelf kan halen. Gulikers vertelde tegen Runner's World dat ze uitkijkt naar de sfeer in het stadion: 'Ik heb vernomen dat de Italianen enorme atletiekfans zijn, dus ik verwacht veel lawaai en spektakel in het stadion.'

In de tweede groep is het Jasmijn Lau die als tweede Nederlandse over de finish komt. Lau komt over de finish in een nieuw persoonlijk record van 32:15.91 op een knappe zevende plaats! Silke Jonkman finisht als 13e in 32:38.73 en Veerle Bakker als 18e in 33:07.14. Jennifer Gulikers moest helaas na 26 minuten uitstappen.

Tasa Jiya wordt 5e op de 200 meter

De 26-jarige Tasa Jiya staat op basis van haar PB (22.67) als 5e geplaatst. De Zwitserse Mujinga Kambunji is op papier het snelste (22.05) maar de Britse Daryll Neita heeft dit seizoen de snelste tijd op haar naam staan (22.50). Jiya liep de halve finale erg sterk met een fenomenaal eindschot. Ze liep slechts 3 honderste boven haar persoonlijke record. Na de race bleef ze nuchter tijdens haar interview met de NOS: 'het ging gewoon goed!'

Jiya was goed weg, maar door een wat mindere bocht kon zij helaas niet bij koplopers Kambunji, Neita en Parisot komen. Ze wordt vijfde in 22,90. De Zwitserse Mujinga Kambunji wint in 22,49, Daryll Neita pakt nipt het zilver in 22,50 en de Franse Helene Parisot verrast zichzelf met 22,63.

Jeff Tesselaar wordt knap 12e bij EK debuut

Jeff Tesselaar begon als 16e aan de het laatste onderdeel, de 1500 meter. Hij won zijn serie in 4:16,80. Na een succesvolle eerste dag (die hij als vijfde eindigde), ging de ochtendsessie van dag twee met hoogte- en dieptepunten. Hij presteerde onder zijn kunnen bij het polsstokhoogspringen maar ging er met een PR vandoor bij het discuswerpen. In totaal keert Tesselaar met 4 PR's terug naar Nederland én natuurlijk een dik PR qua punten op de tienkamp, namelijk 8079.

Nick Smidt wordt laatste in de finale 400 meter horden

Nick Smidt kwalificeerde zich gisteren in zijn serie met een sterk eindschot achter de wereldrecordhouder Karsten Warholm. Na de race kwam sprak hij zelfverzekerd met de NOS: 'Niet alleen Liemarvin kan onder druk presteren, ik kan het ook' en sprak hij de veelbelovende woorden: 'ik hield mij nog in, morgen kan alles eruit.' Smidt kwalificeerde zich op de 8e plek voor de finale 400 meter horden. In de finale lukte het Smidt helaas niet zichzelf te verbazen. Hij wordt laatste in zijn serie met een tijd van 49,43. De Noorse Karsten Warholm won in een nieuw kampioenschapsrecord, 46,98.

Douwe Amels eindigt als 11e in hoogspring finale

De hoogspringer kwam niet over de 2,22 meter. Hierdoor wordt de kans een stuk kleiner dat de Drachtser zich plaatst voor de Olympische Spelen aankomende zomer. Voor 1 juli moet Amels over de 2,28 meter springen én bij de beste 32 staan op de wereldranglijst. De Italiaan Gianmarco Tamberi zette het stadion op zijn kop in een kampioenschapsrecord: 2,37 meter.

Volg Runner's World op Instagram en Facebook om niks te missen!