Slapende of tintelende voeten met hardlopen? Dit kun je doen

Wat zijn mogelijke oorzaken van gevoelloze voeten tijdens het hardlopen?

Iedere maandag kun je via het Instagram account van Runner's World al je brandende hardloopvragen insturen. Deze week beantwoorden we de vraag van Mieke Heerkens (@miekeheerkens): 'Wat te doen tegen slapende voeten?'

Ook een vraag? Houd onze Instagram stories in de gaten en reageer op maandagochtend met jouw vraag. Wie weet vind je binnenkort het antwoord op onze website.

Tintelende of slapende voeten tijdens hardlopen: oorzaken

Waarom krijg je last van gevoelloze voeten tijdens het hardlopen? Er zijn verschillende oorzaken mogelijk.

Verkeerde of te strakke schoenen

Als je tijdens het hardlopen last krijgt van gevoelloze voeten, maar nooit op andere momenten, dan kun je het beste beginnen bij je hardloopschoenen. Wellicht draag je een model dat niet bij je voeten of loopstijl past, zijn je schoenen te klein of heb je simpelweg je veters te strak getrokken. Dit zijn allemaal dingen waardoor de bloedvaten en zenuwen in je voet(en) niet genoeg ruimte krijgen. Nog een reden dus om je goed te laten adviseren bij het kopen van hardloopschoenen, en ook je veters te strikken op een manier die bij jou voeten past.

Loophouding

Ook je loophouding en voetlanding kan een oorzaak zijn van de tintelingen in je voet. Door een verkeerde loopstijl kan er op bepaalde plekken in je voet te veel druk komen te staan, wat de doorbloeding en zenuwen negatief kan beïnvloeden. Vooral hardlopers met extreme haklanding kunnen last krijgen van tintelingen. Let er ook op dat je niet gaat klauwen met je tenen, dit vermindert de doorbloeding.

Daarnaast speelt ook de ondergrond een rol: loop je (te) vaak op asfalt, dan is de kans op blessures (en gevoelloze voeten dus) een stuk groter. Wissel daarom regelmatig van ondergrond, loop ook op bospaden, gras of de atletiekbaan.

Medische redenen

Blijf je maar last houden van slapende voeten tijdens het hardlopen? Mogelijk is een zenuw tussen de middenvoetsbeentjes bekneld geraakt. In sommige gevallen kan dit duiden op onderliggende medische problemen, zoals diabetes, hernia, ischias of hart- en vaataandoeningen. Neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Lees ook: Zo zorg je goed voor je voeten

Wat kun je doen tegen slapende voeten?

Zoek je naar een oplossing voor de vervelende tintelingen in je voeten, kijk dan eerst naar de mogelijke oorzaak. Afhankelijk daarvan kun je de volgende dingen proberen.

  • Koop nieuwe (mogelijk grotere) hardloopschoenen. Laat je daarbij goed adviseren en bestel niet zomaar schoenen online.
  • Strik je veters niet te strak.
  • Neem je looptechniek onder de loep en laat je waar nodig helpen door een looptrainer, die specifiek advies kan geven.
  • Zorg bij lange duurlopen en warme omstandigheden voor een duidelijk hydratatieplan. Als je niet genoeg water drinkt, of juist te veel water zonder elektrolyten, kunnen je bloedvaten vernauwen, wat voor tintelingen kan zorgen.
  • Zorg voor een goede warming-up.

Heb je al deze dingen geprobeerd, maar blijf je last houden van tintelingen? Houden de tintelingen langer aan, veranderen ze in pijn of heb je ook last van andere klachten? Neem dan contact op met je huisarts om onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Volg je Runner’s World al op Instagram en Facebook?