Gevoelige of pijnlijke tepels bij hardlopen? Dit kunnen de oorzaken zijn
Pijn aan je tepels is geen pretje, maar wanneer moet je aan de bel trekken?
Heb jij last van gevoelige of zelfs pijnlijke tepels tijdens het hardlopen? Je bent niet de enige. Sommige lopers hebben het zelfs tot bloedens toe. Vaak is de boosdoener een schurend shirt, maar bij vrouwen kunnen er ook andere oorzaken zijn. Lees alles goed na en ontdek waarom jouw tepels zo gevoelig zijn.
6 oorzaken waarom je tepels bij hardlopen pijn kunnen doen
1. Strakke kleding
Een los shirt of een verkeerde maat bh kan tegen je tepels wrijven en je huid irriteren. Deze irritatie ontstaat vooral bij herhaalde bewegingen zoals hardlopen. Te veel wrijving kan er zelfs voor zorgen dat je tepels gaan bloeden. Voorkom dit probleem door altijd tops en bh's te dragen die goed passen en vergeet tijdens het sporten niet een sportbh te dragen. Of lees deze 4 tips voor schurende tepels bij het hardlopen.
Wanneer de pijn is veroorzaakt door schuren en niet verdwijnt, ga dan langs de huisarts. Hij of zij kan je een antibiotische zalf voorschrijven. Bedek je tepel vervolgens met steriel gaas.
2. Huidaandoeningen
Zie je ook echt een (jeukende) uitslag en zwelling rond je tepel, dan is het een huidirritatie die dermatitis genoemd wordt. Deze irritatie ontstaat niet door te strakke kleding, maar door allergieën en irriterende stoffen. Ook kun je last hebben van eczeem. Neem contact op met je zorgverlener voor het beste advies.
3. Menstruatie
Heb je hele gevoelige tepels én borsten? Dan kan dit een teken zijn dat je menstruatie eraan komt. Je oestrogeenspiegels stijgen, waardoor je borstweefsel opzwelt. De pijn gaat weg zodra je menstruatie begint of kort daarna.
Als je hier elke maand weer last van hebt, is het slim om de hoeveelheid zout die je eet te beperken. Zout kan ervoor zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoudt.
4. Zwanger
Word je maar niet ongesteld? Dan kunnen die pijnlijke tepels ook komen doordat je zwanger bent. Door de hormoonveranderingen kun je last hebben van tepels, maar vaak ben je tijdens de eerste weken ook misselijk en moe en moet je vaker plassen dan normaal.
Wanneer je steeds dichterbij de bevalling komt, kunnen je borsten eventueel vloeistof lekken. Kies dan ook een zwangerschapsbh die goed bij je past voor het meest comfortabele gevoel.
5. Infecties
Wanneer je hevige tepelpijn ervaart, kan dit ook teken zijn van een infectie. Mastitis is een infectie van de melkkanalen. Spruw is bijvoorbeeld een schimmelinfectie van de borst en tepel die kan optreden als je borstvoeding geeft. Dit neemt niet weg dat vrouwen hier ook last van kunnen krijgen in andere levensfasen. Andere symptomen zijn dan: koorts, rillingen, roodheid of rode strepen op je borst, brandend gevoel in je borst en gezwollen borsten. Overleg met een professionele zorgverlener of lactatiekundige wat het beste behandelplan voor jou is.
6. Borstkanker
Elk pijntje in je borst zorgt voor paniek over borstkanker. En dat is niet zo gek ook, maar hoewel tepelpijn wel degelijk een klacht kan zijn van borstkanker, is het zelden het belangrijkste symptoom. Andere symptomen van borstkanker zijn:
- Een (pijnloze) knobbel in je borst
- Een tepel die naar binnen draait
- Rode en/of schilferige huid boven en rond de tepel
- Afscheiding uit de tepel die geen moedermelk is
- Gezwollen lymfeklieren onder je arm
Het is daarom altijd verstandig om regelmatig je borsten te checken, just in case. En bel onmiddellijk je huisarts als je dergelijke veranderingen opmerkt.
De ziekte van Paget
Dit is een zeldzame vorm van borstkanker dat bij 1 tot 3 van de honderd mensen met borstkanker voorkomt. Dit is een vorm van borstkanker die te herkennen is aan schilferige, rode uitslag bij de tepel en tepelhof. Soms gaat dat gepaard met vocht of bloedverlies uit de tepel. Het lijkt veel dermatitis, dus schroom niet en maak een doktersafspraak als je klachten hebt zoals een platte of ingedraaide tepel, geel of bloederige afscheiding uit je tepel, een knobbeltje in je borst of een verdikte huid over je borst.