Dit gebeurt er met de blaas tijdens het hardlopen
Sommige hardlopers hebben last van urineverlies, terwijl anderen nooit hoeven te plassen.
Je hebt een groep die tijdens het hardlopen nooit hoeft te plassen, maar ook een groep (meestal vrouwen) die last heeft van urineverlies. Hoe kan dit? En wat kun je doen tegen urineverlies? We vroegen het aan bekkenfysiotherapeut Nicole van Bergen.
Dit gebeurt er met je blaas tijdens het hardlopen
Of je nu aan het wandelen of hardlopen bent: op het moment dat je hak contact maakt met de grond spant je bekkenbodem automatisch aan. 'Dit komt doordat al je organen bewegen door de opwaartse beweging', zegt Van Bergen. Het zit zo: 'je bekkenbodem ligt als een soort hangmatje onderin je bekken; van je stuit naar je schaambot en van je ene zitbeenknobbel naar de ander. Je organen liggen daar bovenop. Je bekkenbodem werkt op dat moment als een soort trampoline. Hij vangt schokken op en zorgt voor tegendruk op het moment dat er druk van boven komt.' Al je organen komen dus in beweging – en dit is ook gelijk de reden waarom sommige hardlopers opeens moeten poepen. Hetzelfde geldt voor je blaas. 'Op het moment dat je gaat hardlopen en je zet je hakken neer, komt er extra druk op de blaas. Tijdens die druk ondersteunt de bekkenbodem de blaas en zorgt ook voor afsluiting van de blaas', zegt Van Bergen.
Hoe ontstaat urineverlies tijdens het hardlopen?
Heb je een zwakkere bekkenbodem? Dan kan de timing van het opvangen van schokken te laat of niet snel genoeg zijn. 'Je bekkenbodem spant niet snel genoeg aan waardoor de plasbuis richting het schaambeen niet snel genoeg wordt ingetrokken. Je kunt hierdoor last krijgen van urineverlies', zegt Van Bergen. Hetzelfde geldt voor een gespannen bekkenbodem. Je kunt dit vergelijken met een elastiekje. 'Een elastiekje op spanning reageert minder goed dan wanneer die niet op spanning staat.'
Waarom hoeven sommige hardlopers niet te plassen?
Ook zijn er veel hardlopers die nooit hoeven te plassen – ook niet tijdens een lange afstand. Hoe kan dit? Dit heeft te maken met adrenaline en zweten. 'Adrenaline heeft een ontspannende werking op de blaasfunctie, waardoor de blaas niet samenknijpt en je niet hoeft te plassen', zegt Van Bergen. Adrenaline vermindert ook de aanmaak van urine en grotendeels hoef je niet te plassen door zweten. 'Marathonlopers zorgen van tevoren dat ze helemaal gehydrateerd zijn. Ze hebben dan zoveel gedronken dat ze een doorzichtige plas zonder afvalstoffen hebben. Je gaat vervolgens zweten en uitdrogen. Je nieren voeren dan weinig vocht af naar de blaas. Je gebruikt namelijk al het vocht en de rest zweet je uit.' Je kunt ook urine verliezen tijdens het hardlopen. Over het algemeen hebben vooral vrouwen hier last van, maar je kunt daar wel wat tegen doen.
Dit kun je doen tegen urineverlies tijdens het hardlopen
1. Ga naar een bekkenfysiotherapeut
Heb je last van urineverlies? Dan kun je het beste naar een geregistreerd bekkenfysiotherapeut gaan, vindbaar op www.bekkenfysiotherapie.nl. Klachten zoals urineverlies zijn namelijk niet normaal en je hoeft daar niet mee rond te blijven lopen. Je kunt al in een paar behandelingen urineverlies verhelpen. Ook worden er vanuit de basisverzekering negen behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed bij urineverlies. Ga bovendien niet zelf aan de slag met oefeningen. 'Bij een gespannen bekkenbodem wordt dit alleen maar erger. Je kunt dan ook last krijgen van pijn bij het vrijen, in de onderbuik of last krijgen van obstipatie', zegt Van Bergen. Wil je urineverlies tijdelijk oplossen? Zoals tijdens het lopen van een wedstrijd? Dan is de volgende tip van toepassing.
2. Tampon met vaseline
Breng een grote tampon met vaseline in. ' Door de tampon duw je de plasbuis meer richting je schaambeen en wordt je bekkenbodem ondersteund', zegt Van Bergen. Je kunt ook andere hulpmiddelen zoals Contrelle Activgard of Efemia gebruiken. 'Dit zijn foam en siliconen oplossingen die de plasbuis tegen het schaambeen aanduwen, dit is wel een veel duurder middel dan het gebruik van een grote tampon.'