Wanneer zijn je hardloopschoenen écht op?

Waar komt de 450-tot-900-kilometerregel vandaan?

Wanneer zijn je hardloopschoenen echt helemaal op? Dit is waarschijnlijk de meest gestelde vraag die hardlopers aan Google stellen. Je leest doorgaans iets tussen 450 en 900 kilometer, maar waar is dat eigenlijk op gebaseerd? We vragen een aantal experts of er een punt is waarop de prestaties kelderen en het risico op blessures toeneemt.

Nieuwe schoentechnologie

Dankzij de snelle vooruitgang in de schoentechnologie zijn onze hardloopschoenen in zeer korte tijd enorm getransformeerd. En dat roept een aantal nieuwe vragen op. Gaan de moderne foams van de middenzolen langer mee? Hebben schoenen nog een vaste levensduur? Of kunnen we ermee lopen totdat ze letterlijk uit elkaar vallen, zonder het risico geblesseerd te raken? Hebben we een nieuwe methode nodig om te bepalen wanneer onze trouwe stappers met pensioen kunnen?

Een stapje terug

Nog even over die hardnekkige 450-tot-900-kilometerregel. Deze lijkt afkomstig te zijn uit een studie uit 1985, gepubliceerd in The American Journal of Sports Medicine. Onderzoekers gebruikten lopers en machines om de schokabsorptie van schoenen vast te stellen. Na zo'n 200 kilometer hadden de schoenen nog 67 procent van hun schokabsorberende capaciteiten, dit daalde tot onder de 60 procent tussen 500 en 800 kilometer.

Cruciaal is daarbij dat het onderzoek uit 1985 dateert, toen schoenen én onze verwachtingen totaal anders waren. In de afgelopen jaren hebben we middenzolen met onderdelen van hard schuim ingeruild voor zachte, lichte en veerkrachtige superschuimen. Daarnaast hebben schoenen carbon- of nylonplaten gekregen, naast een bovenwerk van vederlicht mesh en plantaardige componenten.

Voor elk doel de juiste schoen

Hardloopschoenen zijn tegenwoordig nauwkeurig ontworpen om precieze voordelen te bieden voor elk type run. Comfort, lange afstanden, snelheidswerk of wedstrijden - schoenontwerpers selecteren verschillende materialen om aan de specifieke eisen te voldoen. En deze doelgerichte aanpak heeft gevolgen voor de levensduur van onze schoenen. Ooit had de oude regel zijn waarde, maar in het huidige tijdperk van superfoams en specifieke schoenen lijkt het veel minder waarschijnlijk dat de regel nog geldt.

Benieuwd naar het hele artikel? Hoe je het maximale uit je schoenen haalt, hoe je de belangrijkste tekenen van slijtage herkent, hoelang de allersnelste stappers nou eigenlijk meegaan en nog veel meer praktische informatie lees je in de nieuwste Runner's World #6.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?