Onze favoriete manieren om Strava te gebruiken
Strava is zo veel meer dan een plek om je loopjes bij te houden
© Getty Images - NurPhoto

Misschien wel de meest gebruikte app bij hardlopers is Strava. Deze app is in 2009 gebouwd voor wielrenners om hun ritten bij te houden, maar door de jaren heen is het uitgegroeid tot het grootste sociale netwerk voor duursporters ter wereld met meer dan 100 miljoen gebruikers in meer dan 190 landen. Het is tegenwoordig zo veel meer dan een plek om je loopjes bij te houden. Dit zijn onze favoriete functies van Strava.
1.Routes uitstippelen
Deze functie is vooral handig wanneer je de betaalde versie van Strava hebt. Een goed gratis alternatief hiervoor is Komoot. Wat handig is aan Strava is dat je je route kunt plannen op basis van heatmaps. Met alle data die de app verzamelt, kun je makkelijk achterhalen waar veel mensen lopen of fietsen. Dat zijn dus de populaire hardloopspots in jouw omgeving. Ook als gratis gebruiker kun je de heatmap bekijken. Zo weet je wat goede plekken zijn voor je loopje en weet je ook waar de kans het grootst is om collega-hardlopers tegen het lijf te lopen.
2. Je race plan uitvogelen
Veel hardlopers posten al hun work-outs op Strava. Zeker races worden vrijwel altijd op Strava geplaatst. Het mooie daaraan is dat je zo goed kunt zien hoe iemand zijn race heeft aangevlogen. Als je dit najaar bijvoorbeeld de Dam tot Damloop of de Zevenheuvelenloop gaat lopen, kun je bij lopers van een vergelijkbaar niveau even spieken hoe zij door de tunnel kwamen of hoe zij de Zevenheuvelenweg hebben ingedeeld.
3. Maak vrienden in je omgeving
Strava is niet alleen een manier om je rondjes hardlopen of fietsen bij te houden, maar ook een sociaal netwerk. Wanneer je bijvoorbeeld meedoet aan een groepstraining of een wedstrijd, kun je ook zien met wie je hebt gelopen. Heb je bijvoorbeeld heel gezellig met iemand lopen kletsen tijdens het lopen, maar heb je geen idee meer hoe diegene eigenlijk heet? Grote kans dat je later terug kunt zien dat je met diegene hebt hardgelopen. Zo kun je diegene gaan volgen, een berichtje sturen en zo wellicht afspreken om een keer samen te gaan hardlopen. Het zal vast niet de eerste keer zijn dat iemand een fijne hardloopbuddy heeft overgehouden aan Strava.
4. Inspiratie en motivatie
Eén van de fijnste dingen aan Strava, is dat het je kan inspireren. Waarschijnlijk ken je de mensen die je volgt. Je weet wat ze doen en weet wat ze kunnen en toch zie je soms prestaties voorbij komen waar je echt even van achterover slaat. Voor veel mensen kan dat een inspiratie zijn om ook de grenzen van hun kunnen op te zoeken.
Een keerzijde hiervan is dat je jezelf gaat vergelijken. 'Comparison is the killer of all joy' wordt wel eens gezegd. Gebruik andermans work-out dan ook vooral als iets om toe te juichen en om motivatie uit te halen. Ga niet jouw loopje vergelijken met dat van een ander. Jullie lopen met andere lichamen en andere schema's, dus loop je waarschijnlijk ook andere afstanden en tempo's.
5. Ga de uitdaging aan
Een andere manier om je gemotiveerd te houden is via uitdagingen. Op Strava vind je een aparte tab met uitdagingen. Probeer in een maand bijvoorbeeld eens in totaal 100 kilometer hard te lopen of voltooi een halve marathon. Wil je een keer wat anders, probeer dan bijvoorbeeld 2000 hoogtemeters te halen in een maand. Zeker in het vlakke Nederland is dat met recht een uitdaging te noemen. Haal je de uitdaging, dan zie je de badge daarvan terug op je profiel. Bijkomend voordeel van die uitdagingen is dat veel challenges gesponsord worden door allerlei merken. Daardoor kun je leuke kortingen krijgen wanneer je een uitdaging voltooid of je maakt zelfs kans op gratis producten. Lekker veel sporten én gratis spullen, prima deal toch?
6. Word de koning van je straat
Als je Strava gebruikt, ben je waarschijnlijk wel bekend met de KOM's, King-Of-the-Mountain. Strava is ooit ontwikkeld voor wielrenners. Van daaruit kwam het idee om bij te houden wie het snelst een heuvel of een bepaald stuk weg kon afleggen. Diegene kreeg dan het kroontje achter zijn naam voor dat stuk weg. Tegenwoordig zijn 'kommetjes' ook gemeengoed in het hardlopen en vind je overal in Nederland segmentjes. Zoek eens op welke segmentjes er bij jou in de buurt liggen en of ze een beetje haalbaar zijn voor jouw niveau. Wie weet haal je er een goede motivatie uit voor een goede sprinttraining.
7. Schaamteloos al je loopjes posten
Op een medium als Facebook of Instagram zitten waarschijnlijk niet veel mensen te wachten op jij die iedere dag zijn loopje of fietsrondje plaatst. Op Strava is dat anders. Die app is immers gemaakt om juist al je trainingen te delen. Of je dat daadwerkelijk doet is natuurlijk helemaal aan jou. De één plaatst alleen bepaalde trainingen en wedstrijden. Ook omdat de app je kan opjagen om al je loopjes in hoog tempo af te werken, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is. Er zijn echter ook mensen die echt alles op Strava gooien. Op de Instagrampagina Strava Wankers worden de mooiste voorbeelden daarvan gedeeld.
8. Bewaar al je loopherinneringen op één plek
Het fijne van Strava is dat je ook foto's en notities kunt toevoegen. Zo kun maak je van je Strava-profiel een plakboek vol mooie loopherinneringen. Als je dan een keer zonder motivatie zit, kun je even een kijkje nemen in je foto-album op Strava en komen al die herinneringen weer boven. Wedden dat je meteen weer zin hebt om nieuwe loopherinneringen te maken?
Volg je Runner's World al op Instagram, Facebook en Strava?