Triatlete Rachel Klamer op weg naar Parijs: 'misschien is het mijn laatste Spelen, maar zeg nooit nooit'

Update: 6 april om 13:25

De triatlete vertelt open over haar reis naar de Olympische Spelen.

© Jarno Schurgers / Red Bull Content Pool

Rachel Klamer.jpg

Triatlete Rachel Klamer schreef tijdens de Olympische Spelen in Tokio geschiedenis door de beste Nederlandse Olympische triatlonprestatie allertijden te leveren. Ze veroverde een vierde plek en verbeterde daarmee haar eigen resultaat uit Rio de Janeiro, waar ze in 2016 tiende werd. Ze gaat nu voor de vierde keer naar de Olympische Spelen met als doel om zo hoog mogelijk te eindigen. We spraken Klamer vlak voor Parijs.

De laatste dagen voor de Olympische Spelen

Als we de triatlete spreken, gaat het taperen beginnen. Toch vindt ze het fijn om tot het laatste moment te blijven trainen. 'Als ik erg ga taperen, wordt mijn lichaam een beetje lui. Ik heb dan moeite om weer op gang te komen, dus ik probeer een balans te vinden in genoeg doen en niet te veel. Ik doe bijvoorbeeld de dag voor de wedstrijd nog drie trainingen, maar van korte duur en heel rustig in combinatie met wat sprintjes om mijn lichaam wakker te maken', zegt Klamer.

Lees ook: dit zijn alle afstanden van de triathlon

De overweging om te stoppen

Hoewel Klamer in Tokio een fenomenale prestatie heeft neergezet, had ze na de laatste Spelen kort de gedachte om ermee te stoppen. 'Er zijn zoveel dingen in mijn leven gebeurt, waardoor ik niet wist of ik nog verder wilde gaan. Mijn moeder overleed, mijn man kreeg hartklachten en ik kreeg de ene blessure na de andere. Op een gegeven moment was ik wel klaar met vechten, maar de liefde voor de sport overwon', zegt Klamer. Dit gebeurde toen ze naast andere blessures ook haar elleboog brak en tijdelijk noodgedwongen moest stoppen. 'Het begon toen enorm te kriebelen waardoor ik toch verder ben gegaan.' Dit werd beloond met een kwalificatie voor Parijs.

De zenuwen de baas

De zenuwen kunnen voor een grote wedstrijd erg oplopen, maar Klamer heeft inmiddels zoveel ervaring dat ze ermee weet om te gaan. 'Ik heb weleens gedacht dat dit minder moet worden, maar het hoort ook bij mij. Bovendien heeft mijn lichaam ook een beetje adrenaline nodig.' Ze probeert de zenuwen vooral te relativeren. 'De Spelen zijn hartstikke mooi, maar ik ben de afgelopen jaren ook tot de conclusie gekomen dat er belangrijkere dingen in het leven zijn. Een slechte wedstrijd doet mentaal even pijn, maar het gaat niet mijn leven veranderen. Het helpt om daarbij stil te staan', zegt Klamer. Ook probeert ze ervan te genieten. 'Je kunt niet je hele leven lang topsport doen. Op een gegeven moment houdt het op en die realisatie helpt me om er nog meer van te genieten. Misschien is het ook mijn laatste Spelen, maar zeg nooit nooit. Er kan altijd van alles gebeuren.'

Zwemmen in de Seine

De slechte waterkwaliteit van de Seine haalt regelmatig het nieuws. Nederlandse triatleten wordt zelfs geadviseerd om antibiotica te slikken vanwege zorgen om de waterkwaliteit van de Seine. 'De waterkwaliteit is niet goed, maar dit zegt meer iets van de wereld waarin we leven. Veel water is tegenwoordig niet meer schoon om in te zwemmen', zegt Klamer. Volgens de triatlete zouden we ons vooral zorgen moeten maken om de waterstroming. Er zijn namelijk eisen hoe sterk de stroming mag zijn. De stroming kan door regen enorm toenemen waardoor het zwemonderdeel eventueel niet mag doorgaan. 'Nu ben ik zelf niet de beste zwemmer, dus ik grap weleens dat het voor mij ideaal is als het zwemgedeelte wordt geschrapt', zegt Klamer lachend. Ze krijgt hier gelukkig geen stress van. 'Ik ben door alle jaren topsport heel stressbestendig geworden.'

Lees ook: 5 redenen waarom je wil trainen voor een triathlon

Een geslaagde Spelen

Wanneer de Spelen voor Klamer geslaagd zijn, hangt totaal van het hele proces. 'Er kan tijdens een wedstrijd van alles gebeuren waardoor je nooit moet opgeven en altijd moet doorgaan', zegt Klamer. Dat laatste is ook haar grote kracht. Ze geeft nooit op. 'Ik ben voor de wedstrijd altijd zenuwachtig, maar als ik eenmaal in de wedstrijd zit, geef ik nooit op. Ik ga altijd door en probeer zo hard mogelijk te gaan waar nodig.' Maar wanneer is ze tevreden? 'Het doel is om zo hoog mogelijk te eindigen, maar als ik weet van mijzelf dat ik mijn best heb gedaan, dan moet ik wel tevreden zijn.' We wensen Klamer veel succes in Parijs!

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?