Wat is een backyard ultra?

Update: 4 april om 16:59

Alles over deze bijzondere en toegankelijke vorm van ultralopen

© Getty Images - Ramsey Cardy

gettyimages-1235934743

Het is één van de meest tot de verbeelding sprekende hardloopwedstrijden. Er worden afstanden gehaald richting de 700 kilometer en lijkt soms meer een mentaal spelletje te zijn dan een fysieke uitdaging; De Backyard Ultra. Anderzijds is het misschien ook wel de meest toegankelijke manier van ultralopen, dus ook heel geschikt voor beginners. Maar wat is een backyard ultra eigenlijk? Waar komt het vandaan en hoe gaat dat in zijn werk? En is dat misschien ook iets voor de ietwat gestoorde recreant? In dit artikel leggen we je alles uit.

Wat is een backyard ultra?

De backyard ultra is bedacht door Gerry Cantrell, ook wel 'Lazarus Lake' genoemd. Precies ja, die gekke man van Barkley Marathons. Opzich zegt dat al genoeg om je te bedenken dat je de race waarschijnlijk niet uit gaat lopen. Dat is dan ook precies het idee van een backyard ultra. Niemand finisht behalve de winnaar. De rest krijgt allemaal DNF (did not finish) achter zijn naam.

Hoe werkt een backyard ultra?

Een backyard ultra oftewel achtertuin ultra, vind plaats op een rondje van 6.706 kilometer. Specifiek? Ja klopt, als je het omrekent naar mijlen en vermenigvuldigt met 24 kom je precies op 100 mijl in een dag uit, vandaar. Iedereen begint aan het rondje en na precies een uur moet je weer aan de start staan. Ieder uur opnieuw. Sta je er niet? Dan lig je eruit. In principe is 6.7 kilometer in een uur prima te doen. De meeste lopers doen er zo'n 40-45 minuten over. Zo houd je ruim een kwartier over om even te zitten, te eten of zelfs even een klein dutje te doen. Zo moet je je ieder uur voldoende op zien te laden voor de volgende ronde die je weer precies op het hele uur moet starten.

'Het zwaarste stuk is van je stoel naar de startlijn'

Je kunt je voorstellen dat dat aanvankelijk nog redelijk gemakkelijk te doen is, maar al snel begint de vermoeidheid in de benen en het slaaptekort in je hoofd zich op te stapelen. Een backyard ultra is dan ook vooral een mentale kwestie. Het leiden is praktisch uitzichtloos omdat er geen finishlijn is. Je moet jezelf kunnen pushen om ieder uur maar weer aan datzelfde rondje te beginnen. Of zoals Cantrell er zelf over zegt 'het zwaarste stuk is dat van je stoel naar de startlijn'. De winnaar gaat één rondje verder dan de nummer twee. Als de nummer twee eruit ligt, mag de overgebleven loper nog maar één rondje, de nummer twee wordt daarom ook wel de 'assist' wordt genoemd.

De bekendste backyard ultra is waarschijnlijk het WK. Ieder jaar is er een wereldkampioenschap backyard ultra. In oneven jaren wordt er een individueel kampioenschap gehouden in de achtertuin van Garry Cantrell in Tennesee, VS. In even jaren wordt er wereldwijd een WK voor landenteams georganiseerd. Dan nemen de allerbeste ultralopers van ieder land het tegen elkaar op om samen zoveel mogelijk rondes te lopen.

Wat is het wereldrecord backyard ultra?

Zoals je misschien al wel begrijpt kan een backyard ultra ontzettend lang duren. Je geest kan je lichaam ontzettend ver pushen. Het Nederlands record staat op naam van Kanter Eefting. Hij liep dat tijdens het WK voor landenteams 2024, toen de één na laatste Nederlander na 53 ronden opgaf, mocht hij nog maximaal één rondje door waardoor het record nu op 54 staat.

Het Nederlands record is echter nog niks vergeleken met het wereldrecord. De laatste jaren komen we erachter dat mensen nog veel verder kunnen gaan dan we ooit voor mogelijk hielden. In 2020 ging het record naar 75 ronden. In 2021 werd de grens verlegd naar 85 ronden. In 2022 werd de magische kaap van 100 ronden gerond. Een jaar later waren ze het record alweer kwijt, maar in 2024 pakten Merijn Geerts, Ivo Steyeart en Frank Gielen het record op 110 rondjes. Saillant detail: ondanks het feit dat ze een wereldrecord hadden aangescherpt kregen ze allebei DNF achter hun naam. Er was immers geen laatste loper over.

Ontwikkeling wereldrecord

20 oktober 2020

Karel Sabbe (BE)

75 ronden

19 oktober 2021

Harvey Lewis (VS)

85 ronden

19 oktober 2022

Merijn Geerts, Ivo Steyaert (BE)

101 ronden (DNF)

26 juni 2023

Phil Gore (AUS)

102 ronden

26 oktober 2023

Harvey Lewis (VS)

108 ronden

24 oktober 2024

Merijn Geerts, Frank Gielen, Ivo Steyaert (BE)

110 ronden (DNF)

Backyard ultra's in Nederland

Gelukkig hoef je niet meteen een hele werkweek vrij te nemen als je aan een backyard ultra mee wil doen. Het mooie aan deze wedstrijdvorm is dat het heel toegankelijk is. Als je nog nooit een ultra hebt gelopen is dit bijvoorbeeld een mooi opstapje, omdat je hem eigenlijk vanzelf opdeelt in hapklare brokken van 6.7 kilometer. Na 7 uur zit je voorbij de marathonafstand en ben je dus officieel met een ultra bezig.

In Nederland is de bekendste backyard ultra waarschijnlijk de Dutch Backyard Ultra in Leersum. Die vindt plaats in maart. Je hebt nog wel even tijd om te trainen, want de editie van 2025 is al uitverkocht. Een andere bekende is de Kardingebultra in Groningen, die gaat echter niet verder dan 24 uur. In België zijn echter dan weer genoeg backyard ultra's te vinden. Laat je dus zeker niet tegenhouden door een beperkt aanbod in Nederland. Verder kun je natuurlijk ook altijd voor jezelf ieder uur een rondje van 6.706 kilometer gaan lopen. Hoe ver kun jij jezelf pushen?

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?