Vraag van de week: Wat doe je aan branderige voetzolen tijdens het hardlopen
Het kan voelen alsof je voetzolen in vuur en vlam staan!
© Getty Images

Iedere maandag kun je via het Instagram account van Runner's World al je brandende hardloopvragen insturen. Deze week beantwoorden we de vraag van John (@johnthoen): 'Wat kan ik doen als ik na een kilometer of 10 last krijg van brandende voeten?'
Ook een vraag? Houd onze Instagram stories in de gaten en reageer op maandagochtend met jouw vraag. Wie weet vind je binnenkort het antwoord op onze website.
Bekend probleem, John. Heel vervelend, maar er is geen eenduidig antwoord. Dat brandende gevoel kan verschillende oorzaken hebben, maar kent ook verschillende oplossingen. We gaan er dieper op in.
Waar het aan kan liggen
Je voeten worden te warm
Soms voelen je voeten letterlijk alsof ze in brand staan omdat ze ook echt te warm zijn. Tijdens het hardlopen produceer je een hoop warmte en die moet je kwijt. Je schoenen zitten altijd goed ingepakt, ongeacht het weer. Bij warm weer is de kans op opgezwollen voeten groter. Heb je alleen last van een branderig gevoel in je voeten bij warm weer? Dan is dit waarschijnlijk de oorzaak.
Je schoenen zitten niet goed (na een aantal kilometer)
Ook als je voeten niet fijn in de schoen zitten kunnen ze gaan protesteren door de gaan ‘branden’. Dat kan komen doordat je bijvoorbeeld je veters te strak hebt aangetrokken. De eerste kilometers gaat het nog wel, maar na een paar kilometer is er meer bloed naar je voeten gestroomd en zetten ze dus een beetje uit. Daardoor gaat hij te strak zitten.
Je voet krijgt niet genoeg steun
Bij sommige typen voet komt het vaker voor dat je last krijgt van een branderig gevoel. Zeker mensen met een holle voet hebben hier vaker last van omdat de voetboog niet wordt ondersteund. Met de natte voeten test kom je er snel achter wat voor voettype je hebt. Vaak kan een steunzool veel verhelpen.
Zenuwirritatie
Een andere optie is dat het probleem bij je zenuwen ligt. Heb je een tintelend of doof gevoel tussen je tenen? Dan zou het aan je zenuwen kunnen liggen. Ook als het steeds voelt alsof je een steentje in je schoen hebt, maar er geen steentje te bekennen is, zou het aan je zenuwen kunnen liggen. Dat steentje-in-je-schoen-gevoel heet een Morton’s neuroom. Daarmee kun je het best naar de fysio of podotherapeut.
Wat je eraan kan doen
Investeer in goede sokken
Het klinkt misschien overdreven, maar een goede sok kan een wereld van verschil maken. Heb je het idee dat je voeten branden omdat je de hitte niet kwijt kan of doordat je voet schuurt in de schoen? Investeer dan in synthetische hardloopsokken. Zo raak je de warmte veel makkelijker kwijt en heb je minder kans dat het gaat schuren rond je voet. Een andere manier om schuren in je schoenen te voorkomen is met talkpoeder of bodyglide.
Check je schoenen
Kijk eens kritisch naar de schoenen die je nu draagt. Hoe ventilerend is het bovenwerk? Kan je de hitte goed kwijt? Hoe strak heb je je veters aangetrokken? Heb je nog steeds last van brandende voeten tijdens het hardlopen als je de veters een stukje minder strak strikt?
Train je voeten
Je voeten kunnen ook gewoon protesteren omdat ze nog niet gewend zijn aan de afstanden die je loopt. Dat is in principe goed nieuws, want dat kan je optrainen. Richt je voorlopig op wat kortere trainingen, maar probeer wel regelmatig te blijven gaan. Wellicht dat je na je training je voetspieren kan losmaken met een foamroller of massagebal. Zo past je lichaam zich aan aan de inspanningen. Geen geduld? Met deze oefening train je sterke voetspieren.
Neem contact op met een podotherapeut
Helpt niets uit dit artikel? Wellicht is er een probleem met je zenuwen of heb je speciale inlegzooltjes nodig om je voeten extra te ondersteunen. Een podotherapeut is gespecialiseerd in dit soort problemen en weet vrijwel altijd raad. Een podotherapeut kijkt naar je voetstand, looppatroon en de belasting. Vaak is de oplossing verrassend simpel.
Je bent niet de enige met branderige voeten
Een branderig gevoel in je voeten is vervelend, maar je bent niet de eerste en zeker niet de enige die er last van heeft. Hoewel het soms even zoeken is naar een oplossing, hoef je het hardlopen er niet om op te geven. Blijf zoeken naar een oplossing. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd een medisch specialist raadplegen. Zorg goed voor je voeten, dan kunnen je voeten je ver brengen.
Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?