Runner's World editor Anna liep de Sydney Marathon, en dit is haar voorbereiding en ervaring
De Sydney Marathon haalt deze editie alles uit de kast om één van de World Marathon Majors te mogen worden.
© Dylan Ryan

De TCS Sydney Marathon is hard op weg om zich aan te sluiten bij de World Marathon Majors: de bekendste marathons ter wereld. In drie jaar tijd moeten ze zich als Abbott World Marathon Candidate bewijzen en duizenden bezoekers, elitelopers en -rolstoelatleten naar Sydney trekken. Dit jaar is de laatste kans en haalt de grootste marathon van Australië alles uit de kast om te voldoen aan de strenge criteria. Lukt dit? Dan mogen ze zich in 2025 voegen aan het rijtje met Berlijn, Tokio, New York, Boston, Chicago en Londen. Het belooft een onvergetelijke editie te worden - en Runner's World online editor Anna mocht hem lopen.
De voorbereiding op de Sydney Marathon
Een marathon lopen in een ander land vraagt om een goede voorbereiding. Zo moet je een reis plannen en rekening houden met verschillende factoren. Denk aan een ander klimaat, een andere tijdzone en een nieuwe omgeving met eventuele hoogteverschillen.
Ik heb het geluk dat ik sinds juli 2023 in Australië woon, maar het grootste gedeelte van mijn marathontraining (8 weken) speelde zich af tijdens mijn bezoek aan Nederland. Ik heb daarom de hulp ingeschakeld van atleten én hardloopcoaches Tom de Gelder en Famke Heinst van T&F Running om me zo goed mogelijk voor te bereiden op mijn (allereerste) marathon met hoogteverschillen. Ook kreeg ik een krachttrainingsschema en oefeningen van onze expert Petra Kerkhove om sterker te worden.
Zo bereid je je voor op hoogteverschillen
De Sydney Marathon is heuvelachtig. Zo heeft het nieuwe parcours een elevation loss van 400 meter en een elevation gain van 317 meter. Nu kun je voor een heuvelachtige marathon het beste trainen met hoogteverschillen, maar in Nederland wordt dit al gauw lastig. 'Als alternatief voor heuvels kun je versnellingen inbouwen tijdens je duurlopen. Het doel is om tijdens je training – net zoals bij heuvels – uit je ritme te komen. Zo kun je bijvoorbeeld middenin je duurloop 10 x 30 seconden vlot versnellen', zegt De Gelder.
Ook raadt het hardloopkoppel aan om van tevoren het parcours te bestuderen, zodat je weet wat je kunt verwachten. 'Bekijk wanneer de zwaarste heuvels komen en hoe steil de hoogteverschillen zijn om daar tijdens je race op in te spelen. En dan weet je ook wanneer je lekker mag dalen.'
Voorbereiden op eventuele hitte
De Sydney Marathon gaat elk jaar rond september van start tijdens de Australische lente – en het weer kan in deze periode erg wisselvallig zijn. Zo was het tijdens de marathon in 2023 opeens 33 graden (!) en dat is geen pretje. Waar kun je rekening mee houden? 'Voeding speelt een essentiële rol tijdens de marathon, maar tijdens de hitte is het nog belangrijker om je vochthuishouding op peil te houden', zegt Heinst. Je gaat meer zweten waardoor je je elektrolyten goed moet aanvullen.
Sportdrank en gelletjes
Dit kun je volgens de trainers doen door middel van een sportdrank met veel koolhydraten. 'Kies het liefst voor een isotone sportdrank, omdat dit het snelst wordt opgenomen door je lichaam en direct zorgt voor energie', zegt Heinst. Je kunt dit ook doen met (isotone) gelletjes, maar blijf in dit geval wel goed drinken. 'In beide gevallen is het key om hier goed mee te oefenen tijdens de trainingen om te kijken hoe je lichaam en darmen reageren. Dit is voor iedereen persoonlijk', zegt Heinst.
Kies je voor een sportdrank? Dan is het ook verstandig om te experimenteren hoe je dit kunt meenemen. 'Veel marathons bieden sportdrank aan, maar vaak is het ook alleen water. Hebben ze sportdrank? Dan kun je met dezelfde soort sportdrank oefenen tijdens je trainingen, zodat je het niet hoeft mee te nemen.'
De reis naar Australië
Afreizen naar Australië kost tijd. Je bent op zijn snelst 24 uur onderweg en je krijgt te maken met een jetlag (zo ga je om met een jetlag). Ik had besloten om 4 weken voor de marathon terug te reizen naar Australië om mijzelf voldoende tijd te geven om opnieuw te wennen aan het klimaat en een andere tijdzone. Ook is het belangrijk om rekening te houden met je voeding. Je mag geen eten meenemen naar Australië, dus ik heb geoefend met gelletjes die ook in Australië beschikbaar zijn.
Wil je stress voorkomen? Dan kan ik het aanraden om je hardloopschoenen in je handbagage te stoppen. Je zult je koffer maar kwijtraken... En het allerbelangrijkste: geniet van de reis en al het moois wat Australië te bieden heeft!
Dit is mijn ervaring van de Sydney Marathon
Zondag 15 september was het eindelijk zo ver: ik ging mijn allereerste marathon lopen. Hoewel ik mijzelf mentaal had voorbereid op (extreme) hitte, blijkt het juist aan de frisse kant te zijn. Het was in de vroege ochtend slechts 8 graden en ik stond zelfs te bibberen aan de start. Eenmaal vertrokken, was ik al snel warm en verliep alles soepel. Ik merkte al gauw dat ik op mijn voorbereiding kon vertrouwen: dit ging helemaal goed komen!
Het parcours is ongelooflijk prachtig. Je waant jezelf een weg door de stad langs de meest spectaculaire en historische bezienswaardigheden van Sydney, waaronder de Sydney Harbour Bridge en het Opera House. Ook de supporters waren fantastisch en slepen je samen met de 25.000 duizend andere lopers door de marathon heen. Het was een ervaring om nooit te vergeten!
Is de Sydney Marathon een World Marathon Major?
Het is nog onbekend of de Sydney Marathon zich heeft gekwalificeerd voor de World Marathon Majors. Maar wat de uitkomst ook is: als je ooit naar Australië wil reizen, dan is het een aanrader om de Sydney Marathon mee te pakken.