'Ik ben aangekomen tijdens mijn marathontraining, wat doe ik verkeerd?'
Dit zijn 4 redenen waarom jij bent aangekomen tijdens je marathontraining.
© Getty Images - Halfpoint Images

Het komt misschien vaker voor dan je denkt, mensen die aankomen tijdens hun marathontrainingen. Het klinkt gek, je traint veel en intensief, maar toch zie je de kilo's toenemen. Dit kan frustrerend zijn. In dit artikel delen we 4 oorzaken van aankomen tijdens je marathonvoorbereiding.
1. Toegenomen spiermassa
Door te trainen, krijg je spiermassa. Dit is iets goeds. Je hebt misschien wel eens gehoord dat spier meer weegt dan vet, maar dat is een beetje misleidend. Een pond spier weegt natuurlijk evenveel als een pond vetmassa. Wat wel zo is, is dat spier dichter is dan vet. Je lijkt dus slanker met 1 kilogram extra spier, dan 1 kilogram vet daarvoor in de plaats.
Een betere maatstaf voor vetverlies en toename van spiermassa zijn centimeters in plaats van kilo's. Hoe zitten je spijkerbroeken? Dikke kans dat ze prima zitten, misschien zelfs ietwat ruim tijdens je marathonperiode.
2. Verandering in vochtbalans
Vertrouw nooit op één weging. Je gewicht fluctueert dagelijks, dit komt vooral door je mate van hydratatie. Als je een gewichtstoename opmerkt na een zware training, kan dit te maken hebben met DOMS (delayed onset muscle soreness). Bij DOMS zwellen je spieren op met vocht en worden ze stijf, wat tijdelijke gewichtstoename veroorzaakt.
Maak je geen zorgen, dit is allemaal onderdeel van een gezonde reactie van je lichaam op inspanning. Het gevolg is dat je spieren sterker worden. Elke gewichtstoename die je na een zware training ervaart, verdwijnt binnen enkele dagen.
3. Stress en slaap
Stress en een gebrek aan slaap kunnen je metabolisme beïnvloeden en leiden tot gewichtstoename. Zorg voor voldoende rust en herstel om je lichaam in balans te houden. Studies tonen aan dat vermoeide hersenen verlangen naar suikerige snacks en niet zo goed in staat zijn om slimme voedselkeuzes te maken. Dit leidt tot onbewust snacken.
4. Calorietekort versus -overschot
Tijdens je marathontraining verbrand je heel veel calorieën, maar het is cruciaal om niet in de val te trappen van een calorieoverschot. Veel hardlopers denken dat ze meer mogen eten omdat ze trainen, maar als je je gedachteloos snackt omdat je in de veronderstelling bent al deze calorieën te verbranden met het hardlopen, kun je van een koude kermis thuiskomen. Wil je eens inzichtelijk hebben hoeveel calorieën je nu daadwerkelijk binnenkrijgt? Houd dan eens een paar dagen een voedingsdagboek bij om inzicht te krijgen in je inname.