Dit zijn de slechtste loopadviezen die jullie ooit hebben gekregen

Én hoe het dan wel moet.

© Getty Images - Oleg Breslavtsev

gettyimages-1300906176

Adviezen aan hardlopers. Ze zijn er in alle soorten en maten. Vaak goedbedoeld, maar lang niet altijd even goed. We vroegen jullie via ons Instagramaccount wat de slechtste adviezen zijn die jullie ooit hebben gekregen. We hopen dat jullie er net zo hard om kunnen lachen als wij en er vooral niet te veel mee doen.

De klassieker: 'Hardlopen is slecht voor je knieën'

Deze zagen wij natuurlijk al van ver aankomen en hij kwam dan ook een aantal keer voorbij in de reacties:

Frode Numan (@frodenuman) : 'Stoppen met hardlopen in verband met een ‘lopersknie’. Ik had gewoon geen goede looptechniek'

Dian Rouw-Scholten (@dianspraktijk): 'Stoppen met lopen bij een runnersknee tot de pijn over ging. Dat duurde dus een eeuwigheid!!'

Trudy van der wal (@trudyvanderwal): 'Stop ermee, het is slecht voor je knieën.'

Nog één keer om er voor altijd vanaf te zijn: hardlopen is helemaal niet slecht voor je knieën, ze worden er juist sterker van. Dat blijkt ook uit vergelijkende onderzoeken. Daaruit blijkt dat hardlopers wel degelijk soms knieklachten krijgen, maar die komen veel vaker voor bij niet-hardlopers.

En over die vervelende loperknie: dat is een serieuze blessure, maar dat komt niet door een teveel aan hardlopen, maar vaak door een gebrek aan krachttraining en de gecompromitteerde looptechniek die daarbij komt kijken. Betekent dat dat je dan helemaal moet stoppen met hardlopen tot de pijn over is? Niet altijd, overleg dat met je fysiotherapeut. Waarschijnlijk zal die je een aantal krachtoefeningen voorschrijven zoals deze rek- en krachtoefeningen bij lopersknie.

Dat scheetje kun je wel laten

Dirk (@dirk210985):

We hebben het er liever niet over, maar waarschijnlijk hebben veel lopers al eens met dit dilemma gelopen. Kan ik hem vertrouwen of niet? Soms gaat het goed, maar helaas blijven die keren dat je beter de bosjes in had kunnen schieten je het meeste bij.

Dit is wat je kunt doen bij maag- en darmklachten tijdens het hardlopen

Met de armen omhoog lopen

Bianca Strooband (@biancastrooband76_):

Wij ook, Bianca. Pijn in je zij kan natuurlijk voorkomen. Waar het door komt is (nog) niet helemaal aangetoond. Wel weten we ondertussen wat je er aan kan doen. Dat is bijvoorbeeld vertragen, rekken en goed ademhalen (neus in, mond uit). Misschien dat de logica hierachter is dat je met je armen omhoog beter ademt? Daarvoor hoef je alleen niet per se je armen omhoog te gooien. Gewoon je schouders ontspannen en adem halen richting je middenrif.

Jij zal nooit kunnen hardlopen

Katinka Straathof (@katinka_straathof)

Oke, deze is wat lastiger. Ieder lichaam is anders en soms vraag je met hardlopen wel heel veel van je eigen lichaam. We gaan dan ook geen medische adviezen geven. Maar toch, we horen vaker verhalen over mensen die ooit hoorden dat ze nooit zouden kunnen hardlopen en het vervolgens toch met veel plezier en succes doen.

Hoe dat kan? Het lichaam is vaak tot meer in staat dan je denkt en met de juiste begeleiding is er veel mogelijk. Betekent dat dat je medisch advies in de wind moet slaan en gewoon moet gaan lopen? Dat zul je ons niet horen zeggen, maar een second opinion kan geen kwaad als je echt graag wil lopen. Je zal in ieder geval niet de eerste zijn die het ongelijk van de dokter bewijst door een marathon uit te lopen.

Niet drinken tijdens je training

Dick Stada (@dstada):

Dit kan niet alleen gevaarlijk voor je gezondheid, maar het is vooral gewoon heel onnodig. Met alle drinksystemen en hardlooprugzakken die er op de markt zijn hoef je jezelf echt niet uit te drogen in je training. Na de training moet je toch je vochtbalans weer aanvullen om goed te herstellen voor je volgende training.

Daarbij, waarom zou je trainen om niet te hoeven drinken tijdens je wedstrijd. Behalve dat het niet werkt, heeft vrijwel iedere hardloopwedstrijd gewoon drankposten. Je kunt een hydratatieplan opstellen voor je wedstrijd, maar uit onderzoek blijkt dat drinken wanneer je dorst hebt ook een prima strategie is. Waar je ook voor kiest. Drink vooral voldoende. Voor je prestatie, maar ook gewoon voor je gezondheid.

Gewoon harder lopen

Wieneke (@wieneke48):

We zijn blij dat Wieneke er zelf al achter is gekomen dat iedere training volle bak gaan geen duurzame trainingsmethode is. Je mag jezelf zeker af en toe pushen, maar als je dat te vaak doet, ligt overbelasting en daarmee een blessure op de loer. Plan dus ook zeker af en toe een rondje in een lagere hartslagzone in. Zo houd je het lekker afwisselend en boek je ook nog eens meer vooruitgang!

Blijf thuis op de loopband

Marie (@ikwilnaarbuiten):

Wij weten eigenlijk niet wat we erger vinden. Dat deze adviezen gegeven worden of dat we ergens wel kunnen begrijpen waar dit vandaan komt. Nog steeds kan helaas niet iedereen, zeker vrouwen niet, altijd zorgeloos naar buiten om rondje hard te lopen. Gelukkig kun je je veiligheid, gevoelsmatig en concreet, vergroten door voorzorgsmaatregelen te nemen. Denk aan het plannen van een verlichte route, je muziek niet te hard zetten en anderen laten weten dat je aan het lopen bent.

In dit artikel lees je hoe jij anderen een veiliger gevoel kunt geven tijdens het hardlopen

Loop de spierpijn eruit

Inez (@inez.linthorst)

Deze ligt wat genuanceerder. Spierpijn is een reactie van je lichaam op zware belasting. Je spieren voelen zwaar, stijf en traag aan. Er valt zeker iets te zeggen voor spierpijn eruit lopen. Door te bewegen breng je de bloedsomloop op gang en voer je de afvalstoffen in je spieren af waardoor je sneller herstelt. Nog een rondje hardlopen is echter veel te intensief voor veel beginnende atleten. Een beter idee is om te foamrollen, stretchen of aan crosstraining te doen. Zo breng je ook de bloedsomloop op gang, maar is de kans op blessures kleiner.

Doorlopen bij pijn of duizeligheid

De allerslechtste hebben we voor het laatst bewaard:

Remco (@remco.loves.to.run):

Waarschijnlijk is dit feitelijk niet onjuist. Als je maar lang genoeg stug doorloopt ga je vanzelf een keer tegen de grond en voel je helemaal niks meer. Maar alle gekheid op een stokje: pijn en duizeligheid zijn signalen van je lichaam dat er iets niet gaat zoals het zou moeten gaat. Als je ervoor kiest om dat te negeren, bestaat de kans dat je lichaam een keer aan de noodrem trekt. Beter luister je dus naar de signalen die je lichaam je geeft. Zo kun je nog lang genieten van de loopsport.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?