Waarom loop je sneller op een verharde weg?

Het antwoord op de vraag is pure wetenschap

© Getty Images - Westend61

gettyimages-1175114308

Als je regelmatig op verschillende ondergronden loopt dan heb je het vast gevoeld. Lopen op een harde ondegrond gaat veel sneller en makkelijker dan op een zachte ondergrond. Maar hoe komt dat nu eigenlijk?

Heb jij opgelet bij natuurkunde?

Meneer Newton heeft heel erg lang geleden ontdekt dat als een kracht op een ander voorwerp uitoefent er qua sterkte een zelfde tegenovergestelde kracht ontstaat. In de derde wet van Newton wordt dit actie=reactie genoemd. Klaas Boomsma, trainer bij KBoom Running in Amsterdam legt het uit: 'Zachte ondergrond absorbeert de impact van je voetlanding, een harde ondergrond 'kaatst' een deel van die energie terug. Die energie kun je benutten om sneller vooruit te bewegen. Je kunt je ook veel krachtiger afzetten op een harde ondergrond, simpelweg omdat je voet niet wegzakt in de ondergrond.'

Is het goed om altijd op een harde ondergrond te lopen?

Wanneer je op een ondergrond loopt die weinig kracht absorbeert, dan loop je sneller. Dat heeft de derde wet van Newton bewezen. Maar dat door die weinige absorberende werking van de harde ondergond moet het lichaam ook hardere klappen opvangen dan bij lopen op een zachte ondergrond. Boomsma: 'Het is het best om af te wisselen op verschillende soorten ondergrond. Lopen op harde ondergrond levert meer spierschade op, de impact van iedere landing is groter dan wanneer ke op een meeverende ondergrond loopt, dus het is goed om je lijf in dat opzicht af en toe te ontzien en te kiezen voor een bospad of het strand.'

Op welke ondergrond moet je lopen?

Boomsma: 'Als je wedstrijden op harde ondergrond loopt, zul je daar ook regelmatig op moeten trainen. Loop je enkel en alleen trails, dan zou je de straat en de baan geheel links kunnen laten liggen en alleen maar op onverharde ondergrond kunnen lopen. Voor de meeste lopers geldt: wissel lekker af. Afwisseling is goed voor je hoofd en het is ook goed voor je lijf om niet altijd hetzelfde te doen. Dat houdt je scherp en fris.' We schreven eerder al een artikel over de zeven beste ondergronden voor hardlopers, we zetten er voor het gemak nog even vijf kort voor je op een rijtje.

1 Grindpaden

Grindpaden zorgen, door de kleine steentjes, voor demping. Hierdoor zijn grindpaden favoriet bij veel lopers.

2 Bospaden

Probeer iedere week een keer in het bos te lopen. De oneffenheden in de ondergrond zorgen voor een beter coördinatie.

3 Gras of mos

Zeker na een duurloop is het heerlijk om op blote voeten rustig uit te lopen op het gras.

4 Atletiekbaan

Door de uitstekende demping en vaste lengte van de baan is de atletiekbaan uitermate geschikt voor interval- en snelheidstrainingen.

5 Asfalt

Waarschijnlijk lopen de meeste hardlopers op asfalt. Asfalt vraagt wel veel meer van het lichaam. Daarom bevelen we deze ondergrond vooral aan voor ervaren lopers of mensen die in training zijn voor een marathon.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?