14 redenen om te gaan hardlopen in 2025
Hoe elke stap die je zet je leven ten goede zal veranderen.
© Getty Images - Kathrin Ziegler

Staat 'hardlopen' ook op jouw lijstje met goede voornemens? De voordelen van hardlopen zijn eindeloos. In dit artikel delen wij 25 redenen die jij zal gaan merken als je begint met hardlopen. Misschien geven deze 25 redenen jou dat extra zetje in de rug!
14 redenen om te gaan hardlopen in 2025
...Om de slechte-knieën-mythe te ontkrachten
Als we een euro zouden krijgen voor elke keer dat iemand zei: ‘Al dat lopen? Slecht voor je knieën!’, zouden we misschien niet allemaal miljonair zijn, maar we zouden zeker genoeg bij elkaar hebben voor een nieuw paar Alphaflys. En de sceptici hebben ongelijk. Artrose is zeker geen grap –wanneer het kraakbeen rond de botten verslechtert, leidt dat tot pijn, stijfheid en soms ook ergere klachten. Het komt ontzettend vaak voor, en er is geen bekende oplossing voor. Maar voor alle duidelijkheid: hardlopen zorgt niet voor een hoger risico op artrose. In een studie van de Universiteit van Californië, gepubliceerd in 2023, vroegen de onderzoekers aan 3.804 hardlopers die deelnamen aan de Chicago Marathon in 2019 of 2021 naar hun hardloopgeschiedenis: hoeveel jaren ze al liepen, hun gemiddelde tempo, en naar een eventuele familiegeschiedenis van artrose. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was ongeveer 44 jaar en ze liepen gemiddeld 45 kilometer per week met een tempo van rond de 5:30 per kilometer. Van topatleten tot beginnende lopers, de onderzoekers vonden geen verband tussen een verhoogd risico op knie- of heupartrose en het aantal jaren dat iemand had gelopen. Evenmin was er een verband met het aantal marathons dat ze hadden gelopen, hun wekelijkse aantal kilometers of hun tempo. In totaal gaf slechts 7,3 procent van de onderzochte hardlopers aan ooit een diagnose van knie- of heupartrose te hebben gekregen. Ter vergelijking: in Nederland komt artrose ongeveer bij 13 procent van de totale bevolking voor. Helaas lijken veel artsen niet altijd de laatste onderzoeken te lezen. In de studie vroegen de onderzoekers alle hardlopers of hun eigen arts ooit had voorgesteld om minder te lopen of helemaal te stoppen. Bijna een kwart van hen zei ja.
...Om het milieu een handje te helpen
Zwerfafval ziet er niet alleen vies uit, het kan ook schadelijk zijn voor dieren, ongedierte aantrekken en zelfs bijdragen aan meer criminaliteit in een gebied. Elke dag worden er meer dan 2 miljoen stuks afval op de straten van Nederland gegooid, en hoewel we ervan overtuigd zijn dat Runner’s World lezers verantwoordelijke burgers zijn die geen afval achterlaten, is het misschien tijd om wat pro-actiever te worden. Waarom maak je van 2025 niet het jaar waarin je plogging ontdekt? Het woord komt uit het Zweeds en is een combinatie van ‘plocka upp’, wat ‘oprapen’ betekent, en ‘jogga’, wat je waarschijnlijk wel kunt raden. Het resultaat is joggen terwijl je afval opruimt. Via internet kun je lokale evenementen vinden. Of laat je inspireren door ploggers als Paul Waye, Ron Bekker of Tiphaine Bresser. Zij stonden trouwens dit jaar in Runner's World #4!
...Om langer (en beter) te leven
Als je een goede reden zoekt om je hardloopschoenen aan te trekken, is het verlengen van je leven wellicht een goede motivatie. Wetenschappers die onderzoeken wat er gebeurt als we ouder worden, bestuderen telomerende structuren aan het einde van chromosomen die in aantal en lengte afnemen naarmate we ouder worden. Veel studies tonen aan dat lichaamsbeweging dit proces lijkt te vertragen, en nu biedt nieuw onderzoek daar een duidelijk cijfer bij. Wetenschappers van de Brigham Young University in Utah onderzochten meer dan 4.400 mensen en vergeleken degenen die minstens 75 minuten per week hardlopen met degenen die minder dan 10 minuten per week hardlopen. Ze ontdekten dat – op basis van telomeerlengte – hardlopen resulteerde in een ‘biologisch leeftijdsverschil van ongeveer 12 jaar in het voordeel van de hardloper’. Duidelijker kunnen we het niet maken.
...Voor een betere weerstand
We hebben je al overtuigd met de lange-termijn gezondheidsvoordelen van hardlopen, maar wat dacht je van de korte-termijn voordelen? Hardlopen kan je immuunsysteem een boost geven tijdens het verkoudheids- en griepseizoen. Na de coronapandemie hebben onderzoekers studies herzien die keken naar mensen die tijdens de pandemie fysiek actief bleven. Ze ontdekten dat regelmatig bewegen niet alleen geassocieerd wordt met een lager risico op infectie, maar ook met een lager risico op het ontwikkelen van ernstige covid. Dit ondersteunt het verband tussen regelmatige lichaamsbeweging en een sterker immuunsysteem. Door actief te blijven, geef je jezelf de beste kans om ziektekiemen van je af te schudden en snel te herstellen.
...Om je mentale gezondheid te ondersteunen
Hardlopen kan net zo effectief zijn als medicatie bij depressie en angst, blijkt uit onderzoek. Zo liet een studie uit 2023 van de Vrije Universiteit zien dat hardlopen drie keer per week evenveel verbetering bracht als SSRI's (serotonineheropnameremmers), met natuurlijk extra voordelen zoals betere hartslagvariabiliteit en longfunctie.
...Om de volgende generatie te inspireren
Kinderen met overgewicht leren gezonde gewoonten sneller aan. Als ouder geef je door zelf te sporten het goede voorbeeld.
...Om te verdwalen (en je weg weer te vinden)
Oriëntatielopen combineert hardlopen met navigeren. Probeer een wedstrijd in de natuur of zelfs in een stad of winkelcentrum. Het daagt je fysiek én mentaal uit!
...Om de kosten van levensonderhoud te verlichten
Hardlopen hoeft niet duur te zijn. Het kan een alternatief zijn voor de sportschool, besparen op woon-werkverkeer, of een goedkope sociale activiteit worden zoals parkruns.
...Voor een beter stressmanagement
Voor zo’n eenvoudige sport zijn er behoorlijk wat manieren om data te meten, of het nu gaat om cadans, vermogen of lactaatdrempel... Als je dat allemaal te ingewikkeld vindt, is er één meting die je in 2025 zou moeten kennen: je hartslagvariabiliteit (HRV). HRV meet de variatie in tijd tussen elke hartslag (in tegenstelling tot hartslag in slagen per minuut). Het wordt gereguleerd door je autonome zenuwstelsel en is een goede manier om inzicht te krijgen in je stressniveau of herstel – niet alleen van hardlopen, maar ook van factoren zoals werk en slaap. Door je HRV te monitoren, kun je een meer holistische benadering van hardlopen hanteren – en op tijd rust nemen als dat nodig is.
...Om het jaar hardlopend door te komen
Stel jezelf een doel, zoals 2.025 km in 2025 (kun je gemakkelijk bijhouden met Strava). Dit kan solo of met een groep en motiveert je om regelmatig te blijven lopen.
...Om je flow te vinden (en creatief te worden)
Hardlopen helpt je in een flow te komen, een staat waarin je volledig opgaat in de activiteit. Dit boost creativiteit en laat je hersenen ontspannen werken.
...Om een lokale ontdekkingsreiziger te worden
Verken nieuwe hardlooproutes met tools zoals CityStrides of Komoot, die laten zien welke delen van je stad je nog niet hebt verkend.
...Om iets terug te geven
Word vrijwilliger bij een parkrun, help bij evenementen of ondersteun je lokale loopclub. Kleine acties maken een groot verschil.
...Om verspilde tijd beter te benutten
Run commuting, oftewel hardlopen naar je werk, is ideaal als je dichtbij woont. Het vervangt saaie reistijd door een energieke start van je dag.
Heb je als gevorderde loper de ambitie om meer te gaan lopen? Doe dan mee met de RW Running Streak. Ook als beginner kun je natuurlijk mee doen, maar dan willen we je wel adviseren om te beginnen met kleine rondjes op lage intensiteit.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?