Strava Year in Sport 2024: De meest interessante statistieken

Strava is duidelijk zuinig op haar data. Dit zijn de leukste statistieken voor hardlopers

© Strava

Hero Stats - General - en-UK.png

Het is december, de tijd van de top 2000, de Spotify wrapped (check onze draai aan deze wrapped) en andere lijstjes. Maar de leukste van allemaal is misschien wel het Strava Year in Sport-rapport. In dit artikel duiken wij er dieper in.

Wat heeft Strava gemeten?

Met alle activiteiten die we met zijn allen uploaden ontstaat er een gigantische bak met data. In het 25 pagina lange rapport is vooral veel aandacht voor de uitkomst van een enquête die is uitgestuurd onder 5000 willekeurig geselecteerde respondenten. Strava zal haar data wel liever verkopen aan commerciële bedrijven dan dat ze die delen met hun gebruikers...

Hoewel bij niet alle data even duidelijk is wat we er nou precies mee moeten, komen er zeker leuke inzichten uit de enquête. Mocht je het zelf willen zien, dan kun je hier het rapport downloaden. Als je jezelf de moeite zou willen besparen dan hebben we hier de belangrijkste statistieken op een rijtje gezet.

Mocht jij je nou na dit rapport ook nog hongerig voelen naar meer data? In de volgende Runner's World, die in januari uitkomt, zie je de resultaten van onze hardloopenquête die is ingevuld door meer dan 2000 Nederlandse respondenten. Stay tuned!

2024: Het jaar van de run club

Mocht je zelf nog niet tot deze conclusie zijn gekomen, dan doet Strava dat nu. 2024 was het jaar van de run clubs. We zagen het wereldwijd, maar ook in Nederland merken we dat run clubs, zeker in grote steden, als paddestoelen uit de grond schieten. Dat zorgt er ook voor dat hardlopen misschien wel populairder is dan ooit. Wat heet, hardlopen was afgelopen jaar de snelst groeiende sport op Strava, gevolgd door wandelen.

Strava geeft aan dat er een 59% stijging is van run clubs op het platform ook laten de data zien dat er een 18% toename is van activiteiten die zijn opgenomen in een groep van 10 personen of groter. Zeker onder 'Gen Z', zoals het wordt genoemd is er een stijging waarneembaar. Er is nergens te vinden wat er met 'Gen Z' wordt bedoeld, maar voor het gemak nemen wij aan dat men lopers tot 25 jaar bedoelt.

Hardlopen als sociale activiteit

Hardlopen was in 2024 niet alleen een sport, maar ook een sociale activiteit. Meer dan de helft van de lopers (58%) maakte nieuwe vrienden via trainingsgroepen, en bij Gen Z lag dit percentage zelfs op 66%. Ook geeft 55% van Gen Z aan dat ze lopen voor de sociale connectie, en 40% wil in 2025 vaker met vrienden trainen. Hardlopen bracht zelfs liefde: één op de vijf Gen Z’ers ging op date met iemand die ze tijdens het sporten ontmoetten.

Groepslopen had meer voordelen: lopers in groepen liepen gemiddeld 40% verder dan solo, en 43% gebruikte de groep om beter te worden, terwijl 34% het als motivatie zag. Het ging niet altijd om presteren; 16% van de groepsactiviteiten in het weekend bevatte een pauze van gemiddeld, perfect voor een koffietje of een praatje onderweg.

Meer lopers, maar ook meer rustdagen

Hardlopers kozen in 2024 steeds vaker voor balans in hun trainingen. De meeste lopers hielden hun activiteiten onder een uur, met een mediaan van 53 minuten per sessie en een tempo van 6:22 min/km.

Interessant genoeg blijkt dat je niet elke dag hoeft te trainen, zelfs niet voor een marathon. In de 16 weken voorafgaand aan een marathon werd gemiddeld op slechts de helft van de dagen gelopen. Crosstraining speelde een steeds belangrijkere rol; lopers die hun training afwisselden met andere activiteiten, zoals fietsen of zwemmen, hadden 10% meer kans om hun doelen op Strava te behalen. En die doelen werden in 72% van de gevallen gehaald.

Ook de profs bewezen dat je lang niet alleen hoeft te lopen om harder te lopen. Maar liefst 87% van hen uploadde in 2024 andere activiteiten dan alleen hardlopen.

Sport is voordeliger dan een psycholoog

Verder gebruiken we sport vooral voor onze mentale gezondheid. Gemiddeld is dat in 58% van de gevallen en bij Gen Z zelfs in 65% van de gevallen. Bij oudere hardlopers is dat dan weer vaker voor vitaliteit op de lange termijn (63% van de ondervraagden).

Wij stelden in onze enquête een vergelijkbare vraag. Wij vroegen onder andere naar de voornaamste reden om hard te lopen. Jonge hardlopers (25 jaar en jonger) gaven twee keer zo vaak aan vooral te lopen voor hun mentale gezondheid dan oudere lopers (55 jaar en ouder). Oudere lopers liepen gaven dan weer drie keer zo vaak aan te lopen om fit te blijven ten opzichte van Gen Z.

Vrouwen dichten 'de kloof'

Dit jaar werden in Parijs de eerste Olympische Spelen georganiseerd waaraan evenveel mannen als vrouwen meededen. Ook op straat zien we dat de vrouwen steeds vaker meedoen met sport. Lange tijd is de marathon een mannenbolwerk geweest, maar ook die kloof lijkt langzaam maar zeker te worden gedicht door de vrouwen. Dit jaar uploadde 8% van de mannelijke lopers een marathon en deed 5% van de vrouwen dat. Bij de halve marathon is het 17% om 16%. You go girls!

Het populairste materiaal van 2024

Gelukkig duikt Strava bij de gear wel even in de data, al laten ze niet heel veel los. Het meest opvallende is dat bijna de helft (44%) van de marathonlopers hun marathon op carbonschoenen afwerkt, daarin is een stijging van 14% te zien ten opzichte van vorig jaar. Verder draagt 92% van de lopers tijdens hun marathon een GPS-smartwatch. Het meest populaire horloge daarvoor is de Apple Watch, gevolgd door de Garmin Forerunner 245.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?