Waarom inlegzooltjes belangrijk zijn voor hardlopers - ook zonder klachten
Denk je dat inlegzooltjes alleen nodig zijn bij klachten? Podotherapeut Bram van Waes legt uit waarom inlegzooltjes juist ook hardlopers zonder pijn helpen blessures te voorkomen.
© Getty Images - FilippoBacci

Inlegzooltjes klinken misschien niet zo sexy, maar ze kunnen wel het verschil maken tussen blijven trainen zonder pijn of aan op de crosstrainer staan met een blessure. Veel hardlopers denken misschien dat inlegzooltjes alleen nodig zijn bij voetklachten zoals een platvoet, een hoge wreef of overpronatie. Maar niets is minder waar. (Sport)podotherapeut Bram van Waes van legt uit waarom inlegzooltjes ook een slim idee zijn voor hardlopers zonder klachten.
Waarom inlegzooltjes belangrijk zijn voor hardlopers (zelfs zonder klachten)
Inlegzooltjes zijn niet zomaar een onderdeel van je hardloopgear, ze spelen een cruciale rol in de biomechanica van je voeten tijdens het hardlopen. Biomechanica is de wetenschap die onderzoekt hoe het menselijk lichaam beweegt en hoe spieren, botten en gewrichten samenwerken om krachten efficiënt en veilig te verdelen.
Extra ondersteuning
Inlegzooltjes zorgen voor ondersteuning en het optimaliseren van de voetstand, wat de hele keten van je lichaam ten goede komt. Hierdoor beweeg je efficiënter en is de kans op overbelasting kleiner. Bovendien zorgen inlegzooltjes voor een betere drukverdeling onder je voet, waardoor niet alleen gerichte voetklachten kunnen voorkomen maar ook het comfort verhogen - niet alleen tijdens het hardlopen, maar ook als je bijvoorbeeld lange tijd stilstaat.
Demping
Daarnaast verhogen ze de demping van je schoenen. Dit verkleint de schokbelasting in je lichaam en vermindert de kans op overbelastingsblessures. Inlegzooltjes kunnen dus echt een gamechanger zijn voor hardlopers, ook al heb je geen directe klachten.
Wat doen inlegzooltjes precies voor hardlopers?
Tijdens het hardlopen krijgen je voeten bij elke stap flinke krachten te verduren. Inlegzooltjes ondersteunen de biomechanica van je lichaam. Ze helpen je voetstand te optimaliseren, zorgen voor een betere drukverdeling onder je voeten en verhogen de schokdemping van je schoenen. Dus zelfs als je geen last hebt van voetklachten, kan het dragen van inlegzooltjes je helpen om de stabiliteit te verbeteren, schokdemping te bieden, en je looppatroon te optimaliseren. Maar wist je dat ze ook de levensduur van je schoenen kunnen verlengen door extra bescherming te bieden?
Overcorrectie
Daarnaast adviseert Van Waes om geen overdreven correctie te gebruiken door een combinatie van hardloopschoenen voor overpronatie en inlegzooltjes. Dit kan leiden tot overcorrectie, wat juist weer nieuwe klachten kan veroorzaken. In plaats daarvan kan een neutrale schoen met goed geselecteerde inlegzooltjes voor een betere balans zorgen, zelfs bij hardlopers die bijvoorbeeld overproneren.
Waarom inlegzooltjes bij hardlopen slim zijn (zelfs als je blessurevrij bent)
Hardlopers gebruiken inlegzooltjes onder andere voor:
- Extra demping: vooral tijdens lange duurlopen of bij hardlopen op asfalt
- Betere stabiliteit: bij bijvoorbeeld een lichte overpronatie of asymmetrische afwikkeling
- Voorkomen van blessures: door het lichaam beter in balans te brengen
- Meer comfort: ideaal tijdens een lange duurloop
Kunnen je voeten 'lui' worden van inlegzooltjes?
Een veelgestelde vraag is: worden mijn voeten niet lui van inlegzolen? Het korte antwoord is nee. De juiste, op maat gemaakte inlegzooltjes helpen je voeten juist sterker te worden door de biomechanica te corrigeren en de juiste spieractiviteit te stimuleren. Standaard inlegzooltjes, die je 'over the counter' kunt kopen, zijn vaak algemeen en hebben dezelfde steun voor iedereen. Vaak zijn ze ook onnodig hoog qua ondersteuning (iets wat misschien helemaal niet past bij jouw voet.
Het ideale is een combinatie van podotherapeutische zooltjes met oefeningen (zoals calf raises, balansoefeningen, kleine voetspiertjes trainen), zodat je zowel optimaal comfort als dynamiek ervaart tijdens het lopen.
Inlegzooltjes in alledaagse schoenen: ja of nee?
Ook buiten het hardlopen kunnen inlegzooltjes een groot verschil maken. Het dragen van inlegzooltjes in alledaagse schoenen biedt extra comfort, vooral als je veel staat of wandelt. Ze helpen vermoeidheid en pijn te verminderen door de druk gelijkmatig te verdelen en ze ondersteunen je voetboog, wat essentieel is voor het voorkomen van klachten op de lange termijn.
Let op: de juiste keuze is essentieel
Het kiezen van de juiste inlegzooltjes is erg belangrijk. Niet elke inlegzool is geschikt voor elke voet. Daarom is het belangrijk om de juiste zooltjes aangemeten te krijgen. Een podotherapeut kan je hierbij adviseren en op maat gemaakte inlegzooltjes aanbevelen.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?