Wat moet je doen als je een wolf tegenkomt tijdens het hardlopen?
We hopen dat je dit artikel nooit nodig gaat hebben
© Getty Images - Manuel ROMARIS

Of je het er nu mee eens bent of niet: de wolf is in Nederland. Er is veel om te doen in ons land, en er worden er ook meer en meer gespot. Hardlopers zijn doorgaans al niet de grootste fan van honden tijdens het trainen, de komst van de wolf maakt het er allemaal niet beter op voor de sporter in het bos. Hoe ga je daar nou mee om als hardloper, wandelaar of fietser? Zijn er dingen die je wel of juist helemaal niet moet doen als je oog in oog staat het vierpotige roofdier?
Wat moet je doen als je een wolf tegenkomt tijdens het hardlopen?
De wolf is misschien wel het meest controversiële dier in Nederland op dit moment. De angst voor het beest zit er bij ons ingebakken, denk bijvoorbeeld aan het sprookje van Roodkapje over de Grote boze wolf. In Nunspeet stond een hardloper eind vorig jaar al oog in oog met het beest. Volgens hem bleef de wolf grommend voor hem staan, terwijl de wolf hem waarschijnlijk allang aan had horen komen. De man koos voor de 'fight' tactiek in plaats van 'flight', en schreeuwde het uit. Gelukkig nam de wolf daarna wat afstand maar hij volgde de man wel op een drafje. Pas een aantal honderd meter later verdween de wolf weer in het bos en kon de man uithijgen.
Angstaanjagend is een understatement. Hopelijk informatie die je nooit nodig zal hebben, maar wél fijn is om te weten. Dit moet je doen als je als hardloper een wolf tegen het lijft loopt.
De organisatie Wolven in Nederland geeft het advies (ja, in hoofdletters): STOP MET BEWEGEN. Volgens hen kan je langzaam wandelen, maar zeker niet hardlopen. Roofdieren reageren op beweging. Ze hebben het jachtinstinct van honden, tijgers en leeuwen waardoor zij juist aan gaan op (snelle) beweging. Glenn Lelieveld van de organisatie Wolven in Nederland vertelt aan Omroep Gelderland: 'De kans dat een wolf je zal achtervolgen is klein. Dit komt maar een aantal keren per jaar voor in ons land. In de meeste gevallen zullen de wolven je willen vermijden. En als ze dit niet doen, zijn ze slechts nieuwsgierig.'
Zo reageer je op een wolf tijdens het hardlopen
Oké, ons eerste reflex kan dus zijn: vluchten. Maar dit is dus heel onverstandig. Trek dus geen sprintje als je een wolf je weg verspert.
- Stop met bewegen. Stop met hardlopen, stap van je fiets af en stop met wandelen.
- Geef de wolf de ruimte om weg te lopen. Versper dus niet zijn weg. Als je dit wel doet, probeer dan rustig ruimte te maken zonder al te veel onverwachte bewegingen. De wolf zal je misschien aankijken. Blijf rustig.
- Je bent waarschijnlijk bang, maar probeer niet te gillen. Dit kan de wolf nerveus maken.
- Hopelijk is de wolf inmiddels weg, maar in het geval hij dat niet is, is het belangrijk dat je jezelf groot maakt en je gebaren maakt. Gebruik je angst om je stem te verheffen en praat duidelijk met een luide, harde stem.
Ga je hardlopen met je hond? Houd deze dan strak aangelijnd in de gebieden waar wolven voorkomen. Zie je een wolf? Roep dan je hond bij je en probeer je hond rustig te houden zodat hij niet gaat blaffen.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook