Kun je een looptraining vervangen door crosstraining?

Trainen is trainen, toch?

© Getty Images - fanjianhua

gettyimages-1067683436

Iedere maandag kun je via het Instagram account van Runner's World al je brandende hardloopvragen insturen. Deze week beantwoorden we de vraag van @vanlandeghemhelena: 'Een loopje eens vervangen door een crosstraining. Zijn die 2 trainingen evenwaardig?'

Goede vraag, Helena! Veel lopers doen aan crosstraining, daarmee bedoelen we iedere vorm van sport die niet hardlopen is. Bij de Runner's World hardloopenquête, die je in ons nieuwe nummer vindt, bleek dat slechts 19% van de ondervraagden niet aan crosstraining doet. Een vraag waar dus ongetwijfeld meer hardlopers mee zitten.

Cardiovasculaire belasting vs. mechanische belasting

Om deze vraag te beantwoorden moeten we twee aspecten van training uit elkaar houden. Je hebt enerzijds de training van je hart en longen, met duurdere woorden heet dat cardiovasculaire belasting. Aan de andere kant heb je het laten wennen van je lichaam aan het steeds opvangen van de vorige stap en die over laten gaan in de nieuwe stap, mechanische belasting. Daarmee train je onder andere de spieren, pezen en coördinatie in je lichaam. Bij hardlopen heb je beide soorten belasting, terwijl je bij veel soorten crosstraining de nadruk meer ligt op één soort belasting.

Zijn hardlopen en crosstraining evenwaardig?

Hardlopen en crosstraining hebben dus niet precies hetzelfde effect op je lichaam. Hoeveel verschil er is, verschilt per sport. Een sport als zwemmen is bijvoorbeeld een prima cardiovasculaire prikkel voor je lichaam. Je krijgt er longen als blaasbalgen van en daar heb je zeker profijt van tijdens het hardlopen. Voor de rest heb je er helaas alleen weinig aan. Tuurlijk, je gebruikt bijna je hele lichaam met zwemmen en je traint ook heus wel een stukje benen en buikspieren, maar een marathon lopen met alleen zwemtraining zou geen goed idee zijn.

Fietsen lijkt al een stuk meer op hardlopen qua beweging. Je benen bewegen grofweg in hetzelfde patroon, waardoor je ook ongeveer dezelfde spieren gebruikt. Het enige wat je mist is de afzet op de grond. Daardoor heb je niet de schokbelasting die je bij hardlopen wel hebt. Afgelopen zondag, tijdens de halve marathon van Egmond, hoorde je bijvoorbeeld oud-wielrenner Tom Dumoulin vertellen dat zijn pezen meer loopbelasting niet aankunnen. Een typisch voorbeeld van een ijzersterk cardiovasculair systeem, maar nog geen jarenlange loopbelasting.

Kun je een looptraining vervangen door crosstraining?

De beste looptraining is hardlopen, maar dat betekent niet dat je een loopje niet een keer kunt vervangen door crosstraining. Het kan zelfs heel prettig zijn voor de afwisseling, zowel fysiek als mentaal. Daarbij kun je door bepaalde crosstraining te kiezen ook accenten leggen. Voelen je benen zwaar, maar heb je wel fut om te trainen? Dan kan zwemmen heel prettig zijn. Ben je juist heel moe, maar doen je spieren het wel. Misschien is het dan prettiger om iets aan krachttraining te doen. Al kan je natuurlijk ook gewoon een rustdag nemen als dat prettiger voelt.

Wanneer vervang je je loopje door crosstraining?

Het enige juiste antwoord hierop is natuurlijk: wanneer jij daar zin in hebt! Dit hangt ook sterk van je doelen af. Als je alleen loopt om fit te blijven dan kun je altijd een training vervangen voor een crosstraining. Crosstraining is in ieder geval beter dan geen training (mits je niet te moe bent) en soms is het ook gewoon prettig om even andere spieren aan te spreken terwijl je andere spieren juist rust gunt.

Als je fanatiek aan het trainen bent, kun je het beste je crosstraining plannen op dagen waarop je geen belangrijke training hebt staan. Die 40 minuten duurloop op rustig tempo in je marathonschema is redelijk gelijk aan een uurtje fietsen in hartslagzone 2. Ook op rustdagen kan crosstraining prettig zijn als je daar zin in hebt. Op zo'n actieve rustdag breng je met crosstraining de bloedsomloop op gang waardoor de afvalstoffen in je spieren sneller worden afgevoerd en je dus sneller herstelt. Wel is het dan belangrijk dat je intensiteit heel laag houdt. Het mag dan niet als trainen voelen.

Conclusie

Hardlopen en crosstraining zijn niet gelijk aan elkaar en ook niet altijd tegen elkaar inwisselbaar. Als je een betere hardloper wil worden, doe je dat over het algemeen door te gaan hardlopen. Crosstraining is heel geschikt als je bepaalde belasting wel wil terwijl je bijvoorbeeld geen schokbelasting voor je pezen en gewrichten wil. Daarom kun je een crosstraining goed inzetten op rustdagen of dagen waarop je een rustige training gepland had. Zo houd je het sporten lekker afwisselend.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?