Actief herstellen: zo haal je meer uit je rustdag

Hoewel rustdagen essentieel zijn voor herstel, hoef je niet helemaal stil te zitten.

© Getty Images - Anastasiia Krivenok

Actieve rustdag

Actief herstel is een effectieve manier om je rustdagen zinvol in te vullen, zonder je lichaam te veel te belasten. Lees hieronder hoe je meer uit je rustdag haalt. 

Waarom actief herstellen?

Een rustdag is een rustdag toch, zou je zeggen? Nou, niet helemaal. Op de bank blijven liggen is zeker een optie, maar het nadeel is dat je hartslag dan laag blijft en je bloedsomloop dus niet heel snel gaat. Zo worden de afvalstoffen ook niet zo snel afgevoerd en herstel je minder snel. Het idee van actief hertstel is dat je wel de bloedsomloop stimuleert, maar geen extra vermoeidheid opbouwt. Heel rustig iets doen dus.

Lees ook: Het verschil tussen actief herstel en een rustdag

Pak de fiets

Fietstraining kan een slimme manier zijn om je algehele conditie te verbeteren zonder je lichaam extra te belasten. Je benen bewegen grofweg in hetzelfde patroon als met hardlopen, waardoor je ook ongeveer dezelfde spieren gebruikt. Het enige wat je mist is de afzet op de grond. Daardoor heb je niet de schokbelasting die je bij hardlopen wel hebt. Dit maakt het een actieve hersteltraining zonder je spieren te belasten.

Ook andere vormen van crosstrainen kunnen helpen om bepaalde spieren te versterken én te zorgen dat je sneller herstelt

Ga naar de sportschool

Naar de sportschool gaan is een effectieve manier om je rustdagen goed in te vullen. Kies dan wel voor een lichte krachttrainingssessie. Focus vooral op oefeningen met een laag gewicht en hoge herhalingen om de bloeddoorstroming te bevorderen zonder je spieren te overbelasten. Over het algemeen helpen krachtoefeningen bij het behouden of vergroten van spierweefsel, het verbeteren van de botdichtheid, maar ook bij het verminderen van blessures en lichaamsvet.

Doe ademhalingsoefeningen

Herstel is niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Hardlopen kan een geweldige stressverlichter zijn, maar een ander handig hulpmiddel is iets wat je toch al elke dag de hele dag doet: ademen. De manier waarop je ademt kan van invloed kan zijn op je hartslag, bloeddruk en zenuwstelsel. Door ademhalingsoefeningen toe te voegen aan je rustdag, kun je de spanning in je lichaam verminderen en je mentaal voorbereiden op je volgende training.

Train je core

De 'core' van jouw lichaam is eigenlijk de basis van goed hardlopen. Je core-spieren (buik, bil, heup en rug) zorgen ervoor dat je efficiënter en makkelijker kunt hardlopen. Geen gek idee dus om je core te trainen tijdens een actieve rustdag. Een core training van twee tot vijf minuten kan al heel effectief zijn!

Boek een lesje pilates reformer

Ben je op zoek naar wat meer variatie in je trainingen? Pilates Reformer is de perfecte workout om toe te voegen aan je wekelijkse trainingsroutine. Het geeft je hardloopprestaties een boost en helpt blessures te voorkomen. Als je twee keer per week Reformer Pilates toevoegt aan je routine, zul je snel verbetering merken in je kracht, flexibiliteit en looptechniek.

Boek een lesje yoga

Yoga kan een mooi tegenwicht bieden aan de belasting die hardlopen met zich meebrengt. Zo lang je het niet overdrijft, kun je elke dag wel een paar yoga oefeningen doen. Gewoon ter ontspanning en om je spieren even fijn te rekken. Tien minuutjes kan al voldoende zijn.

Kortom: er zijn genoeg manieren om meer uit je rustdag te halen. Kies de volgende keer dat je een rustdag hebt dus voor een actief herstel.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?