Weg met schimmelnagels en kalknagels: tips en trucjes
Alle tips en trucjes voor gezonde voeten op een rijtje.
© Getty Images - Justin Case

Als hardloper moet je genoegen nemen met het feit dat je (zeer waarschijnlijk) geen mooie voeten hebt. Door al dat drukken, knellen, zweten en ellenlange kilometers hebben onze voeten het zwaar te verduren. Menig hardloper zal daarom af en toe last kunnen hebben van schimmelnagels en kalknagels. Het kan pijnlijk zijn en het ziet er ook niet erg fraai uit. Maar wist je ook dat ze je nagels kunnen verzwakken? Alles wat je niet wilt natuurlijk. Geen paniek. Er zijn genoeg manieren om deze problemen aan te pakken. In dit artikel delen we handige tips en trucs om schimmelnagels en kalknagels voorgoed vaarwel te zeggen.
Wat zijn schimmelnagels en kalknagels?
Schimmelnagels, ook wel onychomycose genoemd, is een infectie die wordt veroorzaakt door schimmels. Ze kunnen je nagels doen verkleuren, verdikken en broos maken. Kalknagels zijn een andere term voor nagels die dik en verkalkt zijn, vaak als gevolg van een schimmelinfectie of andere aandoeningen.
1. Vermijd vochtige omgevingen
Schimmels gedijen goed in vochtige omgevingen. Een plek als een zweterige, vochtige omgeving als je hardloopschoen is daarom ideaal voor het krijgen van schimmelnagels. Zorg ervoor dat, waar je kunt, je voeten goed droog zijn, vooral tussen je tenen. Draag ademende sportsokken en wissel deze regelmatig af. Ga je naar het zwembad om een stukje te aquajoggen? Of douche je na je run in de sportschool? Draag dan slippers om te voorkomen dat je in contact komt met schimmels.
2. Gebruik antischimmelmiddelen
Er zijn verschillende antischimmelmiddelen beschikbaar, zowel in de drogisterij verkrijgbaar als op recept. Deze producten helpen bij het bestrijden van schimmelinfecties. Soms kan het nodig zijn om de behandeling meerdere weken of zelfs maanden voort te zetten.
3. Versterk je nagels
Neem de tijd om je nagels te verzorgen. Knip ze regelmatig (dan gaan je hardloopschoenen ook nog eens langer mee) zodat schimmels minder kans hebben om zich te nestelen. Gebruik een nagelvijl om oneffenheden te verwijderen, maar zorg ervoor dat je deze alleen op schone nagels gebruikt. Het aanbrengen van een nagelversterker kan ook helpen om je nagels sterker te maken en minder kwetsbaar voor infecties.
Lees ook: Dit doe je tegen zwart/blauw verkleurde nagels
4. Natuurlijke remedies
Sommige natuurlijke remedies kunnen ook effectief zijn. Tea tree olie staat bekend om zijn antischimmel eigenschappen. Meng een paar druppels met een 'draagolie' (zoals kokosolie) en breng dit dagelijks aan op de aangetaste nagels. Azijn en knoflook hebben ook schimmeldodende eigenschappen. Week je voeten in een mengsel van water en azijn of wrijf je nagels in met verse knoflook.
5. Gezonde voeding
Cliché, maar waar: wat je eet, heeft invloed op je gezondheid. En ook op die van je nagels. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende vitamines en mineralen. Voedingsmiddelen rijk aan biotine (zoals noten, eieren en volle granen) kunnen helpen om je nagels te versterken. Zorg ook voor voldoende vitamine C en E voor een gezonde nagelgroei.
6. Raadpleeg je huisarts
Als je na enkele weken geen verbetering ziet of als de infectie ernstig is, is het belangrijk om een huisarts te raadplegen. Soms is een orale behandeling nodig om hardnekkige schimmels te bestrijden. Een dermatoloog kan je ook helpen bij het stellen van de juiste diagnose en het aanbevelen van de beste behandelingsopties.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?