Wat zijn de verschillen tussen trainen loopband en buiten
Niet iedereen is fan van de loopband, maar het heeft zeker voordelen.
© Getty Images - Djordje Krstic

Je hebt dit vast wel eens meegemaakt: je trekt je hardloopschoenen aan en ineens slaat het weer om. Regen, harde wind en daardoor geen zin meer om naar buiten te gaan. De loopband kan dan een goed alternatief zijn. Maar wat zijn de verschillen tussen binnen op de loopband en buiten in de natuur trainen? En is het goed om af en toe eens te wisselen? Wij zetten de zeven grootste verschillen voor je op een rij.
1.Natuurlijke boost
Buiten trainen betekent dat je te maken krijgt met wisselende weersomstandigheden. Trainen in de regen en harde wind kunnen je training veel uitdagender maken dan trainen op de loopband. En als de zon schijnt maakt je lichaam meer vitamine D aan, wat dan weer bijdraagt aan gezonde botten. Op de loopband mis je deze natuurlijke boost, maar je traint wel op een stabiele ondergrond zonder afleiding van het weer.
2. Constant tempo
Op de loopband kun je heel makkelijk een constant tempo aanhouden. Wat handig is als je een intervaltraining wilt doen of juist een gecontroleerde duurloop. Buiten ben je meer afhankelijk van de verschillende weersomstandigheden. Hierdoor kan het moeilijker zijn om bepaalde tempo’s vol te houden.
3. Heuveltraining
Zijn er geen heuvels in de buurt maar heb je wel een heuveltraining op je schema staan? Dan biedt de loopband een uitkomst! Een loopband geeft jou de mogelijkheid om de hellingshoek in te stellen, zodat je toch je ‘heuveltraining’ kunt uitvoeren.
4. Looptechniek
Buiten train je op verschillende ondergronden terwijl je op de loopband altijd op een vlakke ondergrond loopt. Dit kan zorgen voor een minder actieve afzet en een andere loophouding dan buiten trainen. Op de loopband lijkt het eerste grondcontact zich meer te verplaatsen naar de midden- of voorvoet.
5. Pasfrequentie
Je pasfrequentie is belangrijk om efficiënt en blessurevrij te lopen. Op de loopband loop je continue hetzelfde tempo. Dit zorgt ervoor dat je vaak een hogere pasfrequentie hebt dan dat je buiten traint. Dit kan voordelig zijn voor je looptechniek.
6. Trainingsdoelen
Train je voor specifieke wedstrijden, zoals een marathon, dan is het belangrijk om je trainingen vooral buiten en onder verschillende weersomstandigheden te doen. De loopband kan helpen bij je hersteltrainingen.
7. Mentale uitdaging
Veel lopers vinden buiten lopen fijner vanwege de frisse lucht, de afwisseling in routes en de mentale voordelen. Buiten trainen helpt bij stressvermindering en een beter humeur. De loopband is vaak erg eentonig; waardoor een training soms langer kan duren dan hij in werkelijkheid is.
Train jij voor een wedstrijd? Dan is buiten lopen essentieel. De loopband kan echter wel een goede aanvulling zijn. Buiten trainen voor de natuurlijke boost en mentale uitdagingen, en de loopband voor de meer gecontroleerde (herstel)trainingen.