Krachttraining: 8 belangrijke krachtoefeningen voor hardlopers

Deze kracht oefeningen geven jouw hardloopprestaties een boost!

© Getty Images - Thomas Barwick

Krachttraining voor hardlopers

Wil jij een snellere hardloper worden? Dan mag krachttraining absoluut niet ontbreken in jouw trainingsroutine. Krachttraining is essentieel: het versterkt de spieren, verbetert de stabiliteit en helpt blessures te voorkomen. In dit artikel gaan we in op praktische krachtoefeningen gericht op hardlopers van elk niveau.

Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers

Veel hardlopers slaan krachttraining het liefst over. Waarom is het toch verstandig om krachtoefeningen aan je routine toe te voegen? Het kan een enorme impact hebben op je hardloopprestaties. De voordelen van krachttraining zijn groot: je ontwikkelt een betere looptechniek, je loopt snellere tijden en het vermindert de kans op blessures. Door gerichte krachtoefeningen toe te voegen aan je trainingsroutine kun je efficiënter én met minder risico op blessures trainen.

De impact van sterke spieren op hardlopen

Sterke spieren dragen bij aan een efficiëntere loopbeweging en een betere stabiliteit tijdens het hardlopen. Spieren zorgen ervoor dat het lichaam goed functioneert: ze beschermen je gewrichten, vangen schokken op en verminderen de kans op overbelasting. Over het algemeen zijn lopers met sterke spieren ook minder gevoelig voor blessures. Dit komt omdat de spieren het lichaam beter ondersteunen. Een goed ontwikkelde spierkracht draagt bij een efficiëntere loopbeweging.

Blessurepreventie door krachttraining

Eén van de grootste voordelen van krachttraining voor hardlopers is blessurepreventie. Regelmatige krachttraining helpt bij het voorkomen van blessuren: het kan helpen bij het corrigeren van onevenwichtige spierontwikkeling en het versterken van onderontwikkelde spiergroepen. Hierdoor raken je gewrichten minder snel overbelast tijdens het hardlopen.

De beste krachtoefeningen voor hardlopers

Wil jij je core, benen en stabiliserende spieren versterken? Dan zijn gerichte krachtoefeningen essentieel. Wij hebben de beste krachtoefeningen voor hardlopers op een rijtje gezet. Deze oefeningen helpen bij het verbeteren van de looptechniek, het verminderen van blessures en het vergroten van het uithoudingsvermogen.

3 core-oefeningen voor hardlopers

Een sterke core zorgt ervoor dat je efficiënter en makkelijker kunt lopen. De 'core' van jouw lichaam is eigenlijk de basis van goed hardlopen. De volgende oefeningen zijn heel effectief voor een sterke core voor hardlopers:

  1. Planking
    Met planken verbeter je je core stability. Hoe sterker en stabieler je kern is, hoe kleiner je kans is op veelvoorkomende blessures.
  2. Scorpion-oefening
    De scorpion richt zich vooral op je buikspieren, heupen en rug. Je hoeft niet gelijk de grond parallel met je schouder aan te raken. Je kunt steeds een stukje opschuiven naarmate je flexibeler wordt.
  3. Bird-dogs
    Deze oefening helpt bij het ontwikkelen van balans en stabiliteit, wat essentieel is voor het hardlopen. Door bird-dogs regelmatig te doen, train je de spieren die je ruggengraat ondersteunen, wat je houding verbetert en voorkomt dat je gaat ‘hangen’ tijdens lange duurtrainingen.

3 krachtoefeningen voor de benen

Sterke spieren in de benen zijn cruciaal voor hardlopers. Want sterke benen zijn gezonde, snelle benen. Wil jij je quadriceps, hamstrings en kuiten versterken? Dit zijn de meest effectieve oefeningen om benen te trainen voor hardlopers:

  1. Squats
    De squat is een oefening die voornamelijk de hamstrings, heupen, quadriceps en bilspieren versterkt. Wanneer deze spieren sterk en functioneel zijn, loop je minder kans om geblesseerd te raken.
  2. Lunges
    De lunge is één van de meest effectieve oefeningen voor hardlopers. Met een lunge zet je je beenspieren flink aan het werk. Het is een uitdagende oefening waarmee je je quadriceps, hamstrings en bilspieren traint. Oefen de lunge eerst met je eigen lichaamsgewicht. Gaat dit goed, dan kun je overstappen naar dumbbell lunges of een andere variant zoals de reverse lunge, de walking lunge of de side lunge. Je kunt eindeloos variëren dus!
  3. Step-ups
    Wil je je balans en core stability verbeteren? Door maar één kant van je lichaam tegelijk te trainen, dwing je elk been om het werk te doen en meer spieren te gebruiken om jezelf stabiel te houden. Step ups zijn een goede oefening om dit te trainen.

2 oefeningen voor balans en stabiliteit

Goede balansoefeningen voor hardlopers zijn belangrijk voor het voorkomen van blessures en voor een goede loopstijl. Deze oefeningen verbeteren de stabiliteit:

  1. Single-leg deadlift
    De deadlift is een oefening waarbij je hele lichaam aan het werk wordt gezet, met een focus op de hamstrings en bilspieren. De single-leg deadlift kan als moelijk worden ervaren, dus het is belangrijk om eerst op techniek te focussen. Heb je de deadlift onder de knie? Dan kun je jezelf extra uitdagen met de single-leg deadlift.
  2. Balans-oefeningen met een medicine ball
    Ben je op zoek naar wat meer variatie en extra uitdaging? Probeer dan eens balans-oefeningen met een medicine ball. De bal zorgt voor extra spanning op je spieren.

Hoe combineer je krachttraining met hardlopen?

Wil jij weten hoe je krachtoefeningen kunt toevoegen aan jouw trainingsroutine? Met deze praktische tips kun jij krachttraining in je hardloopschema integreren zonder overbelasting te veroorzaken.

Hoe vaak moet je krachttraining doen?

Krachttraining helpt je sneller, efficiënter en blessurevrij te lopen. Maar hoe vaak moet je krachtoefeningen toevoegen aan jouw trainingsroutine? Dit hangt af van de door jou gestelde doelen en je loopervaring. Voeg tenminste een frequentie van twee keer per week krachttraining aan je trainingsschema toe om kracht en stabiliteit op te bouwen in je heupen, kuiten en core. Een krachttraining hoeft niet lang te duren: 30 minuten per keer is al voldoende.

Wanneer plan je een krachttraining in?

De timing van je krachttraining is essentieel voor een zo effectief mogelijk resultaat. Plan de krachttraining na een rustdag of combineer je looptraining met de krachttraining. Bijvoorbeeld door ’s morgens voor het werk een rondje te gaan hardlopen en de krachttraining aan het eind van de middag te doen.

Veelgemaakte fouten bij krachttraining voor hardlopers

Krachttraining is een geweldige manier om je hardloopprestaties te verbeteren, maar let wel op dat je niet deze veelgemaakte fouten maakt.

  1. Te zware gewichten
    Te zware gewichten gebruiken kan leiden tot blessures. Voor beginners die net starten met krachtoefeningen is een focus op een goede techniek heel belangrijk. Begin daarom met lichaamsgewichtoefeningen voordat je geleidelijk gewichten toevoegt.
  2. Verkeerde timing
    Rust is minstens zo belangrijk als krachttraining. Te veel trainen zonder rust kan leiden tot vermoeidheid en blessures. Plan daarom twee dagen herstel tussen zware krachttrainingen en combineer ze slim met je hardloopschema. Door slim te plannen, haal je het maximale uit zowel je kracht- als hardlooptrainingen.
  3. Onjuiste techniek
    Een verkeerde techniek kan blessures veroorzaken. Twijfel je over de vorm van je krachtoefeningen? Vraag in de sportschool advies aan een trainer of plan een paar privé sessies in.

Conclusie: Versterk je prestaties met krachttraining

Krachttraining is een essentieel onderdeel van een goed en effectief hardloopschema. Ben jij aan het trainen voor een marathon? Met dit 16-weekse Runner’s World krachttraing schema verbeter jij je PR op de marathon! Maar ook als je niet voor een wedstrijd traint, is het raadzaam om krachttraining toe te voegen aan jouw trainingsroutine. Door regelmatig krachtoefeningen toe te voegen, werk je aan een sterkere core, stabielere gewrichten en meer kracht in je benen. Alles wat je nodig hebt om langer en sneller te kunnen lopen!

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?