Koud wassen, droog opbergen: 7 tips om je sportkleding langer mee te laten gaan

Met die kennis kun je jezelf nu trakteren op een nieuwe sportset, you’re welcome.

© Getty Images - Justin Lambert

gettyimages-655134565

Als je onze website leest, weet je waarschijnlijk: hoe meer je hardloopt, hoe hoger die stapel met was wordt aan het einde van de trainingsweek. Maar, wie regelmatig sport, weet ook dat het verwijderen van die nare zweetgeur een flinke klus kan zijn. Misschien heb je het gevoel dat je sportkleding nooit meer 100% schoon wordt. Gelukkig kun je, met een paar aanpassingen in je wasregime, ervoor zorgen dat je favoriete hardloopshirt zo lang mogelijk meegaat. We leggen het je uit.

Hoe lang gaat sportkleding mee?

Hoe lang je sportkleding precies meegaat, is moeilijk te voorspellen. Dat hangt namelijk af van de kwaliteit van het materiaal, hoe vaak je het draagt en (daar is 'ie) hoe goed je ervoor zorgt. Waarschijnlijk heb je een item in je kast dat al jaren meegaat, terwijl het elastiek van een ander item binnen zes maanden al verslapte. Heel irritant. Tekenen dat je kleding aan vervanging toe is, zijn bijvoorbeeld dunner wordende stof, verminderde elasticiteit en een geur die - ook na het wassen! - niet meer weggaat.

Zó zorg je voor je sportkleding

  1. Eén van de belangrijkste tips is natuurlijk de temperatuur waarop je je sportkleding wast. Omdat deze vaak gemaakt is van synthetische stof, kun je beter kiezen voor een programma van maximaal 30 graden. Tip: was je kleding altijd binnenstebuiten. Hierdoor wordt de binnenkant beschermd tegen wrijving van andere kledingstukken. Bovendien is de binnenkant van je sportkleding in contact gekomen met je huid, en daardoor ook het meest 'vies'.
  2. Gebruik geen wasverzachter. Het is heel verleidelijk om wasverzachter te gebruiken, met name vanwege de geur. Toch kan dit goedje ervoor zorgen dat de vezels van de stoffen verstoppen, waardoor ze minder goed ademen.
  3. Alsjeblieft, doe je sportkleding niet in de droger. De hoge temperatuur kan de elastische vezels namelijk beschadigen. Laat je kleding liever aan de lucht drogen: met name de quick-dry stoffen zijn in een paar uurtjes droog.
  4. Spoel je kleding direct uit na het sporten, vooral als je niet direct de mogelijkheid hebt om het in de wasmachine te gooien. Het uitspoelen met koud water voorkomt dat zweet en bacteriën diep in de vezels van je kleding trekken. Dat scheelt straks een hoop hardnekkige geurtjes.
  5. Ruikt je sportkleding alsnog niet fris? Ga dan niet aan de haal met allerlei wasparfums, maar kies liever voor een scheutje natuurazijn. Dit doodt bacteriën en neutraliseert de geur van zweet.
  6. Vermijd onnodige wrijving. Vooral zachte stofjes, zoals die van een yogalegging, slijten sneller bij veel wrijving. Zorg daarom dat je voor elke sport de juiste soort kleding draagt of gebruik een waszakje ter bescherming.
  7. Laat je sportkleding niet in die vochtige sporttas, maar was het direct en berg het goed op. Probeer sportleggings of -shirts plat in je kast te leggen, in plaats van op te hangen, zodat ze niet uitrekken.

Zo, nu weet je wat te doen. Verslijt je sportkleding na deze tips nog steeds? Dan is het alleen maar een teken dat je hartstikke goed bezig bent. Ook handig om te weten: Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?

Volg je Runner's World al op Facebook en Instagram?