Hoe blijf je positief als je door een blessure niet kunt hardlopen?
Gun jezelf de tijd om op de best mogelijke manier terug te komen.
© Getty Images - d3sign

Je hebt maandenlang hard getraind, je voelt je sterker dan ooit, en dan gebeurt het: een blessure of ongeluk waardoor je langere tijd niet kunt hardlopen. Dat is mentaal minstens zo’n klap als fysiek. Hoe blijf je positief en gemotiveerd tijdens je herstel? Met deze 7 tips kom jij deze periode zo goed mogelijk door.
7 tips om gemotiveerd te blijven bij een hardloopblessure
Tip 1: gun jezelf de tijd
Het voelt misschien alsof je wereld even instort, maar onthoud: deze situatie is tijdelijk. Hoe je ermee omgaat, bepaalt hoe sterk je uiteindelijk terugkomt. Rust is nu je grootste vriend. Luister goed naar je lichaam en volg de adviezen van je arts of fysiotherapeut op. Veel hardlopers proberen te snel weer te beginnen, wat vaak leidt tot een langere hersteltijd of zelfs een nieuwe blessure. Gun jezelf de tijd om op de best mogelijke manier terug te komen. Als je nu voldoende rust neemt, kom je over een paar maanden sterker terug dan ooit.
Tip 2: focus op wat wél kan
Hoewel het heel frustrerend is om niet te kunnen lopen, betekent dat niet dat je helemaal niks kunt doen. Heb je een blessure aan je voet of zit je been zelfs in het gips? Dan is dit het perfecte moment om je core en bovenlichaam te trainen. Door hier nu extra aandacht aan te besteden, verbeter je je stabiliteit en kracht.
Tip 3: gebruik je tijd waardevol
Een blessure betekent ook dat je meer tijd hebt voor andere dingen waar je eerder niet aan toe kwam. Zie dit als een kans om je te verdiepen in onderwerpen die je altijd al interessant vond. Misschien wilde je altijd al een nieuwe taal leren of een cursus volgen. Dit is het moment om dat te doen!
Tip 4: stel nieuwe doelen
Had je je voorgenomen om in het voorjaar een marathon te lopen, zoals de NN Rotterdam Marathon? Maak dan alvast een plan voor volgend jaar. Dit helpt je mentaal vooruit te kijken en geeft je iets om naartoe te werken. Heb je een coach? Bespreek samen wat je op korte termijn wél kunt doen, zodat je op lange termijn maximaal profiteert van je hersteltijd.
Tip 5: werk aan je mobiliteit en voeding
Blessures zijn vaak een wake up call: misschien was je mobiliteit niet optimaal of kun je je voeding beter afstemmen op je trainingen. Dit is het moment om hier mee aan de slag te gaan. Verbeter je flexibiliteit, werk aan je houding en zorg ervoor dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt voor een zo goed mogelijk herstel. Deze vitamines zijn goed voor je spieren en gewrichten.
Tip 6: ontdek nieuwe sporten
Na een periode van volledige rust kun je andere sporten uitproberen die je gewrichten minder belasten dan hardlopen. Fietsen en zwemmen zijn goede alternatieven om je conditie op peil te houden. Wie weet ontdek je een nieuwe passie die je naast het hardlopen blijft doen!
Tip 7: pak andere doelen aan
Een blessure zet je letterlijk ‘on hold’, maar dat betekent niet dat je helemaal stil hoeft te staan. Dit kan een goed moment zijn om na te denken over je werk, persoonlijke ontwikkeling of zelfs een nieuwe zakelijke uitdaging. Wil je een eigen business starten? Heb je persoonlijke doelen die je graag wil bereiken? Schrijf je plannen op en gebruik deze periode om vooruitgang te boeken op andere vlakken.
De beste versie van jezelf
Hoewel een blessure voelt als een enorme tegenslag, kan het ook een kans zijn om sterker terug te komen, zowel fysiek als mentaal. Door je focus te verleggen naar wat je wél kunt doen en deze tijd nuttig te besteden, keer je uiteindelijk gemotiveerder en sterker terug dan ooit. Onthoud: deze periode is slechts een tijdelijk obstakel op jouw weg naar de beste versie van jezelf!
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?