Gehoopte parcourswijziging Amsterdam Marathon laat nog een jaar op zich wachten

Komt volgend jaar dan eindelijk weer die passage door het centrum?

© Erik van Leeuwen

Marathon Amsterdam.jpg

Het was een mooi streven om het dit jaar al te doen. In 2025 viert de TCS Amsterdam Marathon haar 50-jarig bestaan én bestaat de stad Amsterdam 750 jaar. Prima reden om het parcours weer dwars door het centrum te laten gaan. Ironisch genoeg gooien al die feestelijkheden juist roet in het eten en wordt de parcourswijziging doorgeschoven naar hopelijk volgend jaar.

Hoe zou die parcourswijziging eruit zien?

Voor een tour langs de hoogtepunten van Amsterdam hoef je niet aan de marathon mee te doen. Natuurlijk, je pakt twee keer het Vondelpark mee en je hebt de iconische passage onder het Rijksmuseum. Je komt op de Zuidas, loopt een stuk langs de grachten en de finish in het Olympisch Stadion is fantastisch, maar het centrum doe je helemaal niet aan. In plaats daarvan krijg je een heen-en-weertje van 12 kilometer langs de Amstel richting Oudekerk voorgeschoteld.

Het idee is om het parcours wat sneller te maken om de marathon aantrekkelijker te maken voor internationale toplopers en om meer van de stad te laten zien. Het centrum van Amsterdam zou daarbij weer onderdeel worden van de route, zodat deelnemers over het Rokin en de bekende kruising op de Dam lopen. Echter, door de grote druk op de stad in 2025 als gevolg van de vele evenementen, is er te weinig capaciteit om het vernieuwde parcours dit jaar al te realiseren en wordt het besluit uitgesteld naar 2026.

Veiligheid voorop

'Belangrijk is dat we met elkaar een uniek maar bovenal veilig evenement kunnen neerzetten. Niet alleen voor deelnemers maar ook voor bewoners. Het behouden van het huidige parcours betekent nog steeds een unieke route langs typische Amsterdamse highlights, zoals het Vondelpark, de grachten, het Rijksmuseum, en de Zuidas – een combinatie die onze marathon onderscheidend maakt.' aldus René Wit, Race Director van de TCS Amsterdam Marathon. Doordat er dit jaar veel evenementen in Amsterdam zijn in het kader van het 750 jarig bestaan van de stad, zitten de hulpdiensten aan hun limiet. Daarom wordt de gewenste parcourswijziging uitgesteld.

Hoe die wijziging er precies uit komt te zien ligt nog op de tekentafel. De wens is om het parcours wat meer op het oude parcours te laten lijken met een passage door het centrum. Hierbij moet gekeken worden naar een parcours dat een groot aantal lopers kan huisvesten. 'Uniek is dat we dit jaar een recordaantal van 30.000 hardlopers op de hele marathon mogen verwelkomen. Dit toont aan dat de groei er nog lang niet uit is en we met elkaar kunnen blijven ontwikkelen.'

Explosieve groei Marathon Amsterdam

De groei is er nog lang niet uit. Dat blijkt ook wel uit het aantal finishers. Waar in 2015 nog iets meer dan 12 duizend deelnemers de marathon uitliepen, was dat aantal vorig jaar gestegen naar bijna 17 duizend mensen die de uitverkochte marathon uitliepen. Dit jaar breidde de Amsterdam marathon uit naar 30 duizend startbewijzen. Ook deze zijn ruim een half jaar voor de start al lang en breed uitverkocht. Op Ticketswap geven bijna duizend mensen aan dat ze nog een startbewijs voor de marathon zoeken en op Marktplaats gaan de prijzen voor een startbewijs richting de €180,-. Met andere woorden. De vraag naar startbewijzen lijkt nog steeds groter dan het aanbod.

We zijn benieuwd hoe het vernieuwde parcours volgend jaar vormgegeven gaat worden. Het is natuurlijk een lastige opgave om 30 duizend lopers door het centrum van Amsterdam te loodsen. Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?